Weidevogels

Geschiedenis
Algemeen gezien gaat het ontzettend slecht met alle weidevogels, en dat niet alleen in onze streken.
Bedreigingen
- afname valleigrasland
- toename verdroging
2015
Dit jaar start men met de bescherming van historisch permanente graslanden in de kustpolders.

Bedreiging
Intensieve landbouw
verdroging
Als maar meer worden er tijdens droge zomers enorme hoeveelheden grond-en oppervlakte water opgepompt om de gewassen te besproeien. Maar ook in tijden van veel regen en wateraanvoer, worden beken en sloten uitgediept, waardoor de grondwatertafel verder zakt, waardoor in droge zomers de weidevogels hun snavel niet in de harde bodem krijgen.
- verdroging

Bescherming
Bescherming van historisch permanente graslanden
Vanaf 2015 geldt deze bescherming in de kustpolders en worden er ook voor de rest in Vlaanderen waardevolle valleigraslanden beschermt. Echter is deze maatregel onvoldoende ambitieus en verdwijnt er nog te vaak cruciaal weidevogelbroed- en foerageergebied
Soortenbeschermingsprogramma
Een uitgebreid Soortenbeschermingsprogramma voor de weidevogels is nodig om de afname een halt toe te werpen. Deze regels en afspraken kunnen gepaard gaan met een uitgebreider subsidiebesluit.
- bescherming van graslanden
- soortenbeschermingsprogramma
- integraal structuurherstel
- waterretentie
- vertraagde waterafvoer
- nestbescherming
- faunavriendelijk maaibeheer
- uitbreiding weidevogelgebied
Vernatting van de natuur
De verdroging heeft in het verleden al voor een biotoopverschuiving gezorgd bij verschillende weidevogels zoals de wulp. Echter zien we ook in deze nieuwe biotopen zoals cultuurgraslanden ook verdere bedreigingen. Om hier tegen in te gaan start men op vele plaatsen met een meer natuurlijk beheer van waterlopen en start men ook met een integraal structuurherstel. De grondwaterstand moet dringend verhogen in onze valleigebieden, dit kan door waterretentie en een vertraagde afvoer.
