Takkenril
Een takkenwal is eigenlijk niets meer dan een lange lijn met allemaal takken die tussen palen op elkaar liggen. Soms worden ze wel eens dode hagen genoemd, maar deze naam doet ze zeker oneer aan, aangezien ze heel veel voordelen en goede eigenschappen hebben. Er bestaan verschillende variaties en zowel in breedte als in hoogte kan en mag je naar eigen mogelijkheden uitbouwen.
Geschiedenis
Onbedoeld, vanuit een zekere orde in de chaos zullen takkenwallen al heel lang bestaan, denk maar iemand die duizenden jaren geleden het takhout sorteerde van het dikkere brandhout, of iemand die net het lichtere aanmaakhout op rijen apart legde. Vanaf de Keltische periode zijn we wel archeologische vondsten die aangeven dat takkenrillen vroeger gebruikt werden om landbouwgewassen te beschermen.
Ze werden vooral populair in de Middeleeuwen na de zware ontbossingen in onze streken. Sinds heggen in de 20ste eeuw meer en meer vervangen werden door prikkeldraad, kreeg onze biodiversiteit een forse klap. Daarom kwamen de Duitse bioloog Hermann Benjes en zijn broer Heinrich in de jaren ’80 op het idee om dood hout opnieuw te integreren in tuinen en weilanden, om de fauna terug te brengen die door de verstedelijking steeds meer bedreigd werd. Na een opfrisbeurt van het oudere model door de twee broers zijn houtrillen sindsdien makkelijk te maken en vergen ze weinig onderhoud.
eigenschappen
- windvang
- recuperatie tuin-snoeiafval
- schuilplaats dieren
- natuurlijke afscheiding
- privacy
- levert humus en voeding
Materiaal
Op zich kan eigenlijk alles in een takkenwal gerecupereerd worden, soms zie je dat mensen ook hun grasmaaisel verwerken op de ril. Behalve de tafelresten en groentenafval, aangezien deze waarschijnlijk iets teveel ratten gaan aantrekken kan je steeds aanvullen. Het valt dus eigenlijk vooral van de functie van uw takkenril af, welk materiaal je kan gebruiken. Wens je een mooie strakke ril dan gebruik je best grof snoeisel uit de winterperiode, wil je meer schuilplaatsen creëren dan kan het klassieke haagsnoeisel er ook bij. Moet een takkenril composteren en een warme schuilplaats bieden voor opruimers dan kan vers groen aangebracht worden.
Fauna
- amfibieën
- vogels
- insecten
- egels