Peer
Geschiedenis
8ste eeuw
Karel de Grote laat perenbomen aanplanten op zijn landerijen in België en Nederland.
14de eeuw
Vanaf deze eeuw ontstaan er echte boomgaarden met perelaars.
19de eeuw
Op deze moment staan er reeds 1 100 perenrassen geregistreerd in België
Vindplaats
Van nature uit is de peer (Pyrus communis) terug te vinden in West-Azië en Noord-Afrika.
Gebruik
Keuken
Perenstroop
Gebruik hiervoor zoveel mogelijk onrijpe eieren, deze bevatten meer pectine, en geven hierdoor beter dik sap.
Ingrediënten :
- 3 kilo onrijpe of vers afgevallen peren
- 2,5 kilo suiker
Werkwijze :
Was en snij de vruchten. Kook alles gaar in voldoende vocht zodat de stukken onder water staan. Laat één nacht indikken, alvorens te zeven (niet persen). Voeg per 1 liter 800 gram suiker toe en laat een kwartier koken tot alles opstijft.
Vul de bokalen tot bovenaan en sluit direct af.
Toepassing :
- pannenkoeken
- ontbijtbeleg
Soorten
Bijna alle selectie zijn erg modegevoelig, soms een speciale smaak, soms zoeken we eerder peren met een rode blos. Maar qua productiviteit worden alle perensoorten steeds met de Conference vergeleken. Bij de Conference is het namelijk zo dat zelfs na de vorst er door parthenocarpie nog steeds een goede productie kan uit verder komen. Parthenocarpie betekent dat er vruchten kunnen ontstaan zonder bevruchting, maar dat deze dan wel geen zaden bevatten. Er zal dus wel steeds een goede opkomst zijn bij Conference, echter zijn de onbevruchte vruchten steeds kleiner of eerder misvormd.
Winterperen
Winterperen zijn speciale rassen van de gewone peer die geselecteerd zijn voor hun lange bewaarperiode. Dit betekent wel dat ze vaak pas rijp zijn in oktober. Bij winterperen heb je rassen voor de verse consumptie, maar ook stoofperen.