Artisjok
Doordat artisjok voornamelijk gekend is omwille van de eetbare bloemknoppen aanzien vele mensen deze plant vooral als een groente
Geschiedenis
Naamgeving
Kenmerken
kenmerken | |
---|---|
hoogte | tot 2m |
bloeitijdstip | |
bloemkleur | violet |
blad | veerdelig en stekelig getand/30 cm. |
inhoud | bitterstoffen |
geur | |
smaak | |
groeiwijze | niet winterhard |
Bloem :
Een groene, met paarse lijnen of vlekken bloemknop met dikke vlezige eetbare blaadjes.
Bladeren :
De bladeren van het rozet zijn vergelijkbaar met die op de stengel maar zijn iets stomper en korter. Allebei zijn ze grijsgroen, verdeling en stekelig stand.
Groeiwijze :
Vanuit een wortelrozet komen een kaarsrechte stengel
Standplaats
Aangezien een artisjok niet volledig winterhard is moet hij goed zonnig maar toch goed beschut staan.
Oogst
Snij de bloemvorming af net voordat de kleur van de violette bloemblaadjes kan zien. Dit vereist enige ervaring en is afhankelijk van het weer.
Gebruik
Keuken
Zowel de schubben als de vlezige bloembodem zijn eetbaar. Let er wel op dat in de bladeren een enzym zit dat zelf in heel kleine concentratie melk kan doen coaguleren (vlokken). In Zuid-Europa worden artisjokken zeer vaak gegeten, in Midden-Europa wordt het eerder als delicatesse aanzien.
Schotel van artisjok
ingrediënten ;
- 10-tal artisjokken
- lepel sojasaus
- selderij
- bindmiddel
werkwijze :
snij de bloembodem vlak en verwijder de te harde dekbladeren. Laat de artisjokken half onder in kokend water met de sojasaus erbij een half uur lang zachtjes koken.
Voor de saus snij de selderijstelen fijn en voeg deze samen met het bindmiddel, water en het kooknat. Laat alles 5 min.zachtjes koken en breng verder op smaak.
Serveer de artisjokken ondergedompeld in de saus.
Tuinontwerp
Door de grote stengels en het zilvergrijze blad vormt artisjok een mooi verticaal skelet van een border, maar ook een vale achtergrond voor kleurrijke bloemen.