Artisjok

Doordat artisjok voornamelijk gekend is omwille van de eetbare bloemknoppen aanzien vele mensen deze plant vooral als een groente

Geschiedenis

Naamgeving

Kenmerken

kenmerken
hoogte tot 2m
bloeitijdstip
bloemkleur violet
blad veerdelig en stekelig getand/30 cm.
inhoud bitterstoffen
geur
smaak
groeiwijze niet winterhard

Bloem :
Een groene, met paarse lijnen of vlekken bloemknop met dikke vlezige eetbare blaadjes.

Bladeren : 
De bladeren van het rozet zijn vergelijkbaar met die op de stengel maar zijn iets stomper en korter. Allebei zijn ze grijsgroen, verdeling en stekelig stand.

Groeiwijze : 
Vanuit een wortelrozet komen een kaarsrechte stengel

Standplaats

Aangezien een artisjok niet volledig winterhard is moet hij goed zonnig maar toch goed beschut staan.

Oogst

Snij de bloemvorming af net voordat de kleur van de violette bloemblaadjes kan zien. Dit vereist enige ervaring en is afhankelijk van het weer.

Gebruik

Keuken

Zowel de schubben als de vlezige bloembodem zijn eetbaar. Let er wel op dat in de bladeren een enzym zit dat zelf in heel kleine concentratie melk kan doen coaguleren (vlokken). In Zuid-Europa worden artisjokken zeer vaak gegeten, in Midden-Europa wordt het eerder als delicatesse aanzien.

Schotel van artisjok

ingrediënten ;

  • 10-tal artisjokken
  • lepel sojasaus
  • selderij
  • bindmiddel


werkwijze :
snij de bloembodem vlak en verwijder de te harde dekbladeren.  Laat de artisjokken half onder in kokend water met de sojasaus erbij een half uur lang zachtjes koken.

Voor de saus snij de selderijstelen fijn en voeg deze samen met het bindmiddel, water en het kooknat. Laat alles 5 min.zachtjes koken en breng verder op smaak. 
Serveer de artisjokken ondergedompeld in de saus.

Tuinontwerp

Door de grote stengels en het zilvergrijze blad vormt artisjok een mooi verticaal skelet van een border, maar ook een vale achtergrond voor kleurrijke bloemen.