Drogen

Voor alle andere vormen van verwerken en gebruik zijn gedroogde kruiden het meest gebruikt. Daar waar verse kruiden veel water bevatten en daardoor geen water meer zullen opnemen doen gedroogde kruiden dit wel. 

Geschiedenis

kenmerken

  • meest gebruikt
  • goede wateropname
  • lang houdbaar
  • makkelijk

Kenmerken

Werkwijze

Vooraleer je begint te drogen is het belangrijk dat je de zaaddozen en stengels goed uitschudt, zodat alle insecten en losse plantendelen verwijdert worden. Welke methode je ook gebruikt, het wordt steeds aangereden om de stengels enkele dagen omgekeerd, luchtig en donker op te hangen.  Als het moeilijk is om bundels te maken kan je ze ook op een rooster of een gaas leggen. Na 3 à 4 dagen, wanneer je de stengels kan knisperen tussen de vingers zijn ze voldoende gedroogd. Als laatste fase kan je alles snijden, vermalen of gewoon zo laten om ze verder te bewaren in een luchtdicht doosje.

Methoden

Droogoven

Het grote voordeel van het gebruik van een oven is dat je minder hoeft te weten op de weersomstandigheden. Je kan oogsten tijdens momenten van typische zomeronweders en je kan het oogstseizoen ook verlengen. Let wel op dat de etherische oliën die vaak net voor de geneeskrachtige werking zorgen vervliegen bij een temperatuur hoger dan 35°C.

Plantedelen

Wortels

Kleine wortels kan je gewoon op doek, roosters omhoog gehangen laten drogen. Bij grotere wortels dien je ze wel overlangs in plakken te snijden alvorens je ze verder kan drogen. Let er bij wortels steeds goed op dat alle aarde verwijdert is.

Zaden/ zaaddozen

Zaaddozen kan je makkelijk laten drogen op een katoenen doek of een typische keukenrol. Let wel op want soms durft papier zoals bij gewassen pompoenpitten aan de pitten te blijven plakken, wat weer een extra schimmelplaats vormt.  Na het drogen moet je wel nog steeds het kaf van het koren scheidden en de zaden sorteren.

Stengels