Tomaten
Teelt
Bestuiving
Tomaten zijn voor hun bestuiving volledig afhankelijk van insecten, en in hoofdzaak hommels. De bloempjes moten namelijk op een bepaalde wijze getrild worden alvorens het zijn stuifmeel afgeeft. Omwille van dit nut wordt er in de glastuinbouw beroep gedaan op firma's die kasten met hommels komen plaatsen.
Vermeerdering
Tomatenplanten kunnen perfect vanuit zaad verdmeerderd worden, maar vanwege dit werk en de vrij lage kostprijs van de plantjes wordt deze techniek slechts zelden toegepast.
Zaad winnen
De zaden van tomaten zijn steeds omgeven door een gelatineachtig omhulsel dat het bijna onmogelijk maakt de zaden vast te pakken. Wanneer deze bescherming aan de zaden blijven hangen bij de bewaring is er een zekerheid op schimmel. Spoel de zaden dus steeds goed af door middel van een zeef en een krachtige waterstraal. laat de zaden hierna drogen onder en op een keukenpapier, zodat ze zo min mogelijk vocht omvatten. Hoe droger de zaden, hoe makkelijker de bewaring en hoe beter de kiemkracht.
Onthou wel steeds dat zelfs bij de beste zorgen en bewaring er naar alle waarschijnlijkheid slechts de helft van alle gewonnen zaden kiemkrachtig zal zijn.
Tomatenrassen die hybride zijn of die niet onder biologische normen geteeld zijn, hebben eveneens een verminderde of zelfs onbestaande kiemkracht. Hierdoor is het noodzakelijk om bij het winnen van zaden u slechts toe te spitsen op biologisch geteelde tomaten.
Aanplant
Een veel gemaakte fout bij tomaten is het feit dat men gaat wachten om pas een steunstok te plaatsen wanneer de plant te zwaar wordt. Vaak gaat men hierdoor de beperkte wortels beschadigen en vermindert de kracht van de plant. Plaats dus steeds de steunstok direct bij het planten van de tomaten.
Keuken
Schrikken
Tomaten kan je zeer goed pellen wanneer je ze doet schrikken. Omdat te doen moet je eerst het kopje eruit draaien, en onderaan een kruisje met een mes in de schil maken. Je legt ze 10 tellen in kokend water, om ze daarna direct in ijskoud water te doen. Deze werkwijze werkt zeer goed en men kan vaak met een aardappelmesje de schil er goed afpellen.