Smaak
Smaak in de tuin vindt men hoofdzakelijk in de groententuin of de kruidenbak weer. Een kruidentuin wordt best aangelegd zo dicht mogelijk bij de keuken, en algemeen gaat men de groententuin achteraan uit het zicht plaatsen. Maar met een beetje moeite kan men vele vaste of wilde planten ook voor hun smaak selecteren. Ook een fruitboom hoeft niet alleen maar een plaatsje te krijgen in de boomgaard, hij kan evengoed als leivorm naast de gevel, of siervorm in het gazon staan.
Momenteel zijn er ruim voldoende planten verkrijgbaar om alle verschillende smaken te kunnen proeven, en dit gedurende het jaarrond. Zorg ervoor dat een wandeling in de tuin een genot kan zijn voor uw smaakpappillen, en op deze manier kan men overal proeven van alle beschikbare smaken.
Kenmerken
Om de kenmerken van smaak en de daarbijbehorende effecten naar of uit de tuin toe, beter te kunnen toelichten is het nodig eerst een misverstand uit de wereld te helpen. Overal op onze tong kunnen we de vijf smaken ( zuur, zoet, bitter, zout en umami) proeven. Dus het is zeker niet zo dat we zoet alleen maar op het puntje van onze tong kunnen waarnemen. Overal zijn er smaakpappillen aanwezig die alle smaken kunnen waarnemen. Smaakpappillen zijn de kleine uitsteeksels op onze tong. Deze worden om de tien dagen volledig vernieuwd. Wanneer we dus bijvoorbeeld onze tong zouden verbranden dan zal onze smaakwaarneming binnen de tien dagen weer volledig zijn. De subjectiviteit van smaak hangt ook samen met het aantal receptoren op onze tong. Dit aantal is bij iedere persoon anders, en wat voor de ene veel te zuur smaakt, zal voor een ander nog goed aanvaardbaar zijn. Niet alleen de tong, maar ook de mondholte achteraan bevat vele smaakpappilen.
De waarneming van smaak ligt heel nauw samen met onze zicht en geur. We zullen er bijvoorbeeld instintief vanuit gaan dat wanneer iets er niet vers uitziet of slecht ruikt dat ook steeds slecht gaat smaken. Anderszijds moet men ook de bedenking maken dat smaak iets heel persoonlijks is, en dat iedere persoon een eigen voorkeur heeft.
Uit onderzoek aan de Universiteit van Aberdeen is gebleken dat mensen een smaak vaak koppelen aan een geur of het uitzicht van het ingrediënt. Zo is uit een test gebleken dat mensen oranje gekleur tomatensap eerder als wortelsap definiëren. Uit dit zelfde onderzoek is eveneens gebleken dat sommige mensen een uitgesproken voorkeur hebben naar rijpe producten, terwijl anderen dan weer langer bewaarde vruchten verkiezen.