Elsholtzia
Geschiedenis
Naamgeving
Kenmerken
kenmerken | |
---|---|
hoogte | 1,5m |
bloeitijdstip | 09 |
bloemkleur | paarsrood |
blad | glanzend groen |
inhoud | |
geur | karwij-achtig |
smaak | |
groeiwijze | halfheester |
Vindplaats
Deze plant is inheems in Noord-China waar het gebruikt wordt als medicinale plant.
Standplaats
Elsholtzia heeft nood aan een zonnige en warme plaats en kan droogte zeer goed doorstaan
Teelt
Elsholtzia kan je het best als plant aankopen in de eerder gespecialiseerde tuincentra. De ciliata- soorten zijn éénjarig en moeten dus steeds heraanplant worden.
Onderhoud
Om de groei te beperken kan je ieder voorjaar terug snoeien, ook met de koude periodes in deze periodes kan je de plant beter beschermen door mulch rondom aan te brengen.
Oogst
Het blad van Elshotzia kan je gedurende de ganse zomer blijven oogsten.
Bewaren
Gebruik
uitwendig
kenmerken
inwendig
Keuken
De verse, fijngehakte bladeren zijn goed te combineren bij komkommersalade, eiergerechten, soepen en sausen. Elshotzia geeft kruidenkwark een bijzondere smaak terwijl het in de originele loempia's een onmisbaar ingrediënt vormen.
Vietnamese pannenkoeken
ingrediënten :
3 eieren
2 theelepels nouc-mam-saus
10 gepelde garnalen
1 theelepel elsholtzia
1 theelepel koriander
werkwijze :
Klop de eieren samen met de saus op en voeg dit toe in een warme pan met vetstof. Voeg de andere ingrediënten toe alvorens alles gaat stollen en plaats indien gaar de omelet nog even onder een warme grill.
Geneeskracht
Tuinontwerp
Aanleg
Soorten
De éénjarige Elsholtzia ciliata is inheems in Centraal-Azië en wordt bij ons gebruikt als echt keukenkruid. Deze kan wel uit stek vermeerderd worden.