Jeneverbes

Geschiedenis

Ongeacht of misschien wel net doordat de jeneverbes een inheemse conifeer is, lijkt hij zo goed als volledig uit onze tuinen als natuurparken verdwenen. Echter is het gedachtegoed daaromtrent aan het keren en zien we zeker in de natuurtuinen een revival naar deze authentieke planten.

Plantlore

Naamgeving

Officiële benaming :
Familie :
Geslacht : Juniperus
Soortnaam : communis
Communis is afgeleid van het woord commun dat zoveel betekent als gewoon of de meest voorkomende.

Kenmerken

kenmerken

bessen :
De bessen, die overigens enkel aan de vrouwelijke planten voorkomen, zijn in beperkte mate giftig. Het rijpen van de bessen kan jaren duren en pas afgerond wanneer ze hun typerende blauwe (indigo) kleur krijgen.

Vindplaats

Het is één van de weinige inheemse coniferen in de lage landen, waar hij vooral te vinden in de kalkrijke heidegebieden.

Standplaats

De Juniperus heeft een kalkrijke maar arme  en droge plaats nodig die zo goed mogelijk lijkt op zijn vindplaats namelijk de heide.

Onderhoud

Jeneverbessen zijn heel sterke en winterharde struiken, maar kunnen helemaal kapot gaan indien er overbemesting optreedt. 

Gebruik

Keuken

bessen :
De meerjarige blauwe gerijpte bessen worden gebruikt om jenever en gin hun typerende smaak te geven. Bij andere gerechten zoals bijvoorbeeld pastei worden ze vooral als versiering toegepast.

Geneeskracht

bessen :
De blauwe jeneverbessen worden gebruikt voor verschillende kuren om onder meer opstopping, spijsverteringsproblemen en verkoudheden op te lossen. Opgelet bij overmatig gebruik van de bessen kan er vergiftiging optreden.

Huishouden

Het hout van de jeneverbes wordt vaak gebruikt voor kleerkasten aangezien zijn geur motten weghoudt.

Tuinontwerp

Jeneverbes heeft zijn reputatie als oubollig en saaie struik tegen. Een reputatie die vooral ontstaan is na het verkeerd aanplanten en onderhouden van vele coniferen. Er is als het ware een overdaad aan coniferen geweest die door onzorgvuldig verzorgen op korte tijd vaak bruine en lelijke plekken vertoonden. Sinds de jaren 2010 is er wel een heropleving waarbij coniferen vaker als solitair ingeplant worden, waardoor ze de groeiruimte krijgen die ze nodig hebben om oud te kunnen worden zonder al te veel onderhoud of beschadigingen.

De kleinere compacte groei maakt jeneverbes geliefd voor voortuinen of rotstuinen en vaak wordt hij daar zelfs ingeplant als accentboom.
De kleur van de naalden varieert van frisgroen naar blauwgrijs en creëert zo een kleurschakering van fris jongroen naar een mistige waas.   

 

Soorten

Juniperus communis 'Seucica': 

Juniperus communis 'Hibernica'