Witte mosterd

Geschiedenis

Oudheid

Witte mosterd wordt als plant vermeld in de bijbel, en werd door de Romeinen tot over de Alpen meegebracht. 

Middeleeuwen

In Europa raakt witte mosterd erg geliefd in de kloostertuinen. 

Heden

In het wild komt witte mosterd langzaam meer en meer voor.

Naamgeving

Officiële benaming :
Familie : Brassicaceae
Kruisbloemigen
Geslacht : Sinapsis
Soortnaam : alba
alba betekent wit 
verwijst naar de zaaddragende witte bloemen

Nederlandse benaming :
Witte mosterd

Kenmerken

kenmerken
hoogte 1,2m
bloeitijdstip zomer
bloemkleur trosjes samengestelde gele bloempjes
blad sterk gedeeld/geveerd-getand
inhoud olie/glycoside/eiwit
geur
smaak pittig
groeiwijze éénjarig

bloemen :
De bloemen die het zaad dragen zijn gelig wit van kleur

Vindplaats

Oorspronkelijk is witte mosterd terug te vinden in het Middellandse-Zeegebied en de zone gelegen tussen Voor-Azië en Oost-Indië. Momenteel is witte mosterd ook bij ons een verwilderd kruid.

Standplaats

Witte mosterd verkiest droge, zonnige en kalkhoudende plaatsen, maar groeit bijna overal zolang het maar humusrijk is. 

Negatieve combinatieteelt :
In combinatie met andere kruisbloemigen zoals koolzaad heeft witte mosterd het heel moeilijk.

Teelt

Zaai uit van het voorjaar tot in de vroege zomer op een goed opgewarmde zonnige plaats. Dun uit tot ze een onderlinge afstand hebben van een 25 cm.

Onderhoud

Witte mosterd moet steeds vrijgehouden en heeft veel last van onkruiddruk. Voorzie ook steeds voldoende humus.

Oogst

blad :
Het blad moet je oogsten voor de bloei kan intreden.

zaad :
Vanaf er verkleuring in de uitlopers optreedt ( er worden geen voedingsstoffen aangemaakt of opgenomen) kan de oogst beginnen. Knip de stengels kort bij de grond af en laat ze omgekeerd drogen.

Bewaren

blad :
Gebruik het blad steeds vers, want het verliest zijn smaak bij bewaring

zaad :
Laat de geoogste stelen omgekeerd drogen op een droge luchtige plaats boven een doek of tafel zodat ze kunnen narijden. Verzamel de gevallen zaden en verdeel deze in laagjes in een schaal. Keer deze verscheiden malen tot wanneer ze echt volledig droog zijn. Bewaar ze in glazen potjes om lange tijd te kunnen gebruiken.

Gebruik

uitwendig

inhoud

  • vette olie
  • glycoside

inwendig

  • ontstekingsremmend
  • stimuleert stofwisseling
  • activeert bloedsomloop
  • verhelp bronchitis

Keuken

Er zijn weinig kruiden die zo wereldwijd worden gebruikt als witte mosterd. Het past zowel bij een worst als bij een pittig Zuiders gerecht. Witte mosterd brengt sausen op smaak en is goed combineerbaar bij andere smaken zoals gember of citroen. Mosterdzaad gemengd met meel is een basisingrediënt voor vele gerechten.
De blaadjes van witte mosterd kan je goed gebruiken gemengd in salades.

Geneeskracht

De typische mosterdsmaak wordt veroorzaakt door glycoside, en deze heeft ook een belangrijk aandeel in de genezende werking van witte mosterd.

aandoening behandeling
ontstekingen i/d mondholte gerecht
spijsvertering/stofwisseling gerecht
bloedsomloop gerecht

Omslagen van mosterd

Deze omslagen werden vroeger, toen antibiotica nog niet bestond, gebruikt als een zeer effectief middel tegen bronchitis.

ingrediënten :

  • handvol mosterdzaad
  • 4 eetlepels warm water
  • (zak)doek
  • wollen band

werkwijze :
maal de zaden stuk en overgiet met warm water, laat dit staan tot de typerende geur goed vrijkomt. Smeer de pap uit over een doek en wikkel dit met een band rond de borst. Verwijder na 20 minuten. 

toepassing :
enkel bij zware bronchitis

behandeling :
niet langer dan 20 minuten per dag

Verwante soorten

Brassica nigra

De zwarte mosterd, soms ook wel bruine of rode mosterd genoemd, lijkt heel goed op de witte mosterd maar wordt iets groter. De zwarte zaden smaken ook veel pittiger en sterker gekruid.