Witte mosterd
Geschiedenis
Oudheid
Witte mosterd wordt als plant vermeld in de bijbel, en werd door de Romeinen tot over de Alpen meegebracht.
Middeleeuwen
In Europa raakt witte mosterd erg geliefd in de kloostertuinen.
Heden
In het wild komt witte mosterd langzaam meer en meer voor.
Naamgeving
Officiële benaming :
Familie : Brassicaceae
Kruisbloemigen
Geslacht : Sinapsis
Soortnaam : alba
alba betekent wit
verwijst naar de zaaddragende witte bloemen
Nederlandse benaming :
Witte mosterd
Kenmerken
kenmerken | |
---|---|
hoogte | 1,2m |
bloeitijdstip | zomer |
bloemkleur | trosjes samengestelde gele bloempjes |
blad | sterk gedeeld/geveerd-getand |
inhoud | olie/glycoside/eiwit |
geur | |
smaak | pittig |
groeiwijze | éénjarig |
bloemen :
De bloemen die het zaad dragen zijn gelig wit van kleur
Vindplaats
Oorspronkelijk is witte mosterd terug te vinden in het Middellandse-Zeegebied en de zone gelegen tussen Voor-Azië en Oost-Indië. Momenteel is witte mosterd ook bij ons een verwilderd kruid.
Standplaats
Witte mosterd verkiest droge, zonnige en kalkhoudende plaatsen, maar groeit bijna overal zolang het maar humusrijk is.
Negatieve combinatieteelt :
In combinatie met andere kruisbloemigen zoals koolzaad heeft witte mosterd het heel moeilijk.
Teelt
Zaai uit van het voorjaar tot in de vroege zomer op een goed opgewarmde zonnige plaats. Dun uit tot ze een onderlinge afstand hebben van een 25 cm.
Onderhoud
Witte mosterd moet steeds vrijgehouden en heeft veel last van onkruiddruk. Voorzie ook steeds voldoende humus.
Oogst
blad :
Het blad moet je oogsten voor de bloei kan intreden.
zaad :
Vanaf er verkleuring in de uitlopers optreedt ( er worden geen voedingsstoffen aangemaakt of opgenomen) kan de oogst beginnen. Knip de stengels kort bij de grond af en laat ze omgekeerd drogen.
Bewaren
blad :
Gebruik het blad steeds vers, want het verliest zijn smaak bij bewaring
zaad :
Laat de geoogste stelen omgekeerd drogen op een droge luchtige plaats boven een doek of tafel zodat ze kunnen narijden. Verzamel de gevallen zaden en verdeel deze in laagjes in een schaal. Keer deze verscheiden malen tot wanneer ze echt volledig droog zijn. Bewaar ze in glazen potjes om lange tijd te kunnen gebruiken.
Gebruik
uitwendig
inhoud
- vette olie
- glycoside
inwendig
- ontstekingsremmend
- stimuleert stofwisseling
- activeert bloedsomloop
- verhelp bronchitis
Keuken
Er zijn weinig kruiden die zo wereldwijd worden gebruikt als witte mosterd. Het past zowel bij een worst als bij een pittig Zuiders gerecht. Witte mosterd brengt sausen op smaak en is goed combineerbaar bij andere smaken zoals gember of citroen. Mosterdzaad gemengd met meel is een basisingrediënt voor vele gerechten.
De blaadjes van witte mosterd kan je goed gebruiken gemengd in salades.
Geneeskracht
De typische mosterdsmaak wordt veroorzaakt door glycoside, en deze heeft ook een belangrijk aandeel in de genezende werking van witte mosterd.
aandoening | behandeling |
---|---|
ontstekingen i/d mondholte | gerecht |
spijsvertering/stofwisseling | gerecht |
bloedsomloop | gerecht |
Omslagen van mosterd
Deze omslagen werden vroeger, toen antibiotica nog niet bestond, gebruikt als een zeer effectief middel tegen bronchitis.
ingrediënten :
- handvol mosterdzaad
- 4 eetlepels warm water
- (zak)doek
- wollen band
werkwijze :
maal de zaden stuk en overgiet met warm water, laat dit staan tot de typerende geur goed vrijkomt. Smeer de pap uit over een doek en wikkel dit met een band rond de borst. Verwijder na 20 minuten.
toepassing :
enkel bij zware bronchitis
behandeling :
niet langer dan 20 minuten per dag
Verwante soorten
Brassica nigra
De zwarte mosterd, soms ook wel bruine of rode mosterd genoemd, lijkt heel goed op de witte mosterd maar wordt iets groter. De zwarte zaden smaken ook veel pittiger en sterker gekruid.