Dragon Eetbaar
Geschiedenis
1000 voor Christus
Reeds 3000 jaar geleden werd dragon al in geschriften geroemd omwille van zijn eetlustopwekkend en spijsverteringsbevorderende eigenschappen.
11de eeuw
Samen met de kruisvaarders komt dragon vanuit Rusland mee afgereisd naar het Middelands-Zee gebied.
Naamgeving
Officiële benamingen :
Familie :
Geslacht : Artemisia
Soortnaam : dracunculus
Nederlandse benaming :
Dragon
Volksbenamingen
Duits
In het Duits wordt dragon slangenkruid genoemd, omdat men zijn genezende werking geloofde na een slangen beet.
Andere benamingen
klapperkruid
Kenmerken
kenmerken | |
---|---|
hoogte | tot 1,5m |
bloeitijdstip | soortafhankelijk |
bloemkleur | onopvallend geel groen |
blad | lang smal blad |
inhoud | etherische olie, bitter-en looistoffen |
geur | |
smaak | kruidig tot zoet anijsachtig |
groeiwijze | bossige struik |
Vindplaats
Oorspronkelijk komt dragon uit het steppengebied van Zuid-Rusland en Mongolië.
Standplaats
Dragon staat het best op een zonnige warme plaats, maar is ook houdbaar in halfschaduw. Een humusrijke voedzame met veel vocht maar nooit stilstaand water is een vereiste om hoge struik te krijgen.
Nabuurschap
Dragon staat graag naast lavas zolang ze beide maar voldoende plaats hebben om te ontwikkelen.
Teelt
Duitse dragon is enkel door scheuren of door te stekken te vermeerderen.
Onderhoud
In droge zomers kan het nodig zijn om water bij te geven, en in de herfst kan het nodig zijn om eens terug te snoeien afhankelijk van de hoeveelheid die je reeds hebt geoogst.
Na 4 jaar is de moederplant uitgeput en is het beter hem te delen.
In de winter moet de Duitse dragon beschermt worden tegen de vorst, bij Russische is dit niet nodig. Let bij deze gevoeligheid wanneer je in het voorjaar plantjes uitplant wanneer er nog lentenachtvorst mogelijk is.
Oogst
Gedurende de ganse zomer tot zelfs november kan je takjes en bladeren oogsten
Bewaren
Dragon verliest veel van zijn smaak wanneer het gedroogd wordt, gebruik dit kruid dus zoveel mogelijk vers. Het invriezen van de blaadjes kan wel en hier blijft het aroma goed behouden.
Gebruik
Keuken
Omwille van de intense smaak wordt er vooral Franse of Duitse dragon in de keuken gebruikt. Voeg het kruid met mate toe aan sausen, salades en soep of gebruik het bij gevogelte-en visgerechten. Dragon wordt ook gemengd met mosterd en toegevoegd bij het inleggen van augurken. Verder wordt dragon ook vaak toegepast bij het maken van kruidenazijn of kruidenolie.
Dragonazijn
Voeg 1 takje dragon toe aan een fles wittewijnazijn en laat dit een 3-tal weken staan. Voor een echte kruidenazijn kan je ook dille en citroenmelisse toevoegen.
Béarnaise saus
Snipper 2 sjalotjes fijn en neem van een bosje dragon de blaadjes. Overgiet het geheel met 150 ml witte wijn en laat het inkoken tot er een 3 lepels overblijven. Zeef dit en doe het in een kom die au bain marie in een pan heet water staat. Voeg hierbij 3 eierdooiers toe en klop alles schuimig op terwijl je rustig en 150 g boter mengt. Breng alles op smaak met zout en peper.
Smaak
- vers = zoet
- gedroogd = hooi-achtig
Gebruik
- blaadjes
- Oosterse keuken : jonge stelen
- gedroogde stelen met blaadjes voor saus
Gerechten
- azijn/marinade/mosterd
- bearnaisesaus
- visgerechten
- kruidenkaas
- salades
- gevogelte-groentegerechten
Tuinontwerp
Franse dragon heeft een zeer voedzame grond nodig, terwijl de Duitse in een braakliggende zone best goed kan groeien.
Aanleg
Enkele plantjes dragon zijn voldoende voor een gezin te voorzien in huishoudelijk gebruik. Plaats dragon niet dichter dan 30cm van elkaar, zeker Russische dragon moet veel plaats hebben.
Soorten
Russische dragon
kenmerken | |
---|---|
hoogte | tot 1,50m |
bloeitijdstip | 06-10 |
bloemkleur | klein geelgroen |
blad | lang smal |
inhoud | |
geur | |
smaak | bitter/zeer scherp |
groeiwijze | bossige struik |
extra | niet vorst gevoelig |
Duitse dragon
kenmerken | |
---|---|
hoogte | 60-80cm |
bloeitijdstip | geen |
bloemkleur | geen |
blad | lang smal |
inhoud | zeer rijk aan etherische olie, bitter-en looistoffen |
geur | intens |
smaak | zoet/anijs |
groeiwijze | |
extra | vorstgevoelig |
Franse dragon
kenmerken | |
---|---|
hoogte | |
bloeitijdstip | |
bloemkleur | |
blad | |
inhoud | |
geur | |
smaak | zacht |
groeiwijze | |
extra |