Dragon Eetbaar

Geschiedenis

1000 voor Christus

Reeds 3000 jaar geleden werd dragon al in geschriften geroemd omwille van zijn eetlustopwekkend en spijsverteringsbevorderende eigenschappen.

11de eeuw

Samen met de kruisvaarders komt dragon vanuit Rusland mee afgereisd naar het Middelands-Zee gebied. 

Naamgeving

 

Officiële benamingen :
Familie : 
Geslacht : Artemisia
Soortnaam : dracunculus

Nederlandse benaming :
Dragon

Volksbenamingen

 

Duits

In het Duits wordt dragon slangenkruid genoemd, omdat men zijn genezende werking geloofde na een slangen beet.

Andere benamingen

klapperkruid

Kenmerken

kenmerken
hoogte tot 1,5m
bloeitijdstip soortafhankelijk
bloemkleur onopvallend geel groen
blad lang smal blad
inhoud etherische olie, bitter-en looistoffen
geur
smaak kruidig tot zoet anijsachtig
groeiwijze bossige struik

Vindplaats

Oorspronkelijk komt dragon uit het steppengebied van Zuid-Rusland en Mongolië.

Standplaats

Dragon staat het best op een zonnige warme plaats, maar is ook houdbaar in halfschaduw. Een humusrijke voedzame met veel vocht maar nooit stilstaand water is een vereiste om hoge struik te krijgen.

Nabuurschap

Dragon staat graag naast lavas zolang ze beide maar voldoende plaats hebben om te ontwikkelen.

Teelt

Duitse dragon is enkel door scheuren of door te stekken te vermeerderen. 

Onderhoud

In droge zomers kan het nodig zijn om water bij te geven, en in de herfst kan het nodig zijn om eens terug te snoeien afhankelijk van de hoeveelheid die je reeds hebt geoogst.
Na 4 jaar is de moederplant uitgeput en is het beter hem te delen.
In de winter moet de Duitse dragon beschermt worden tegen de vorst, bij Russische is dit niet nodig. Let bij deze gevoeligheid wanneer je in het voorjaar plantjes uitplant wanneer er nog lentenachtvorst mogelijk is.

Oogst

Gedurende de ganse zomer  tot zelfs november kan je takjes en bladeren oogsten

Bewaren

Dragon verliest veel van zijn smaak wanneer het gedroogd wordt, gebruik dit kruid dus zoveel mogelijk vers. Het invriezen van de blaadjes kan wel en hier blijft het aroma goed behouden.

Gebruik

Keuken

Omwille van de intense smaak wordt er vooral Franse of Duitse dragon in de keuken gebruikt. Voeg het kruid met mate toe aan sausen, salades en soep of gebruik het bij gevogelte-en visgerechten. Dragon wordt ook gemengd met mosterd en toegevoegd bij het inleggen van augurken. Verder wordt dragon ook vaak toegepast bij het maken van kruidenazijn of kruidenolie.

Dragonazijn

Voeg 1 takje dragon toe aan een fles wittewijnazijn en laat dit een 3-tal weken staan. Voor een echte kruidenazijn kan je ook dille en citroenmelisse toevoegen.

Béarnaise saus

Snipper 2 sjalotjes fijn en neem van een bosje dragon de blaadjes. Overgiet het geheel met 150 ml witte wijn en laat het inkoken tot er een 3 lepels overblijven. Zeef dit en doe het in een kom die au bain marie in een pan heet water staat. Voeg hierbij 3 eierdooiers toe en klop alles schuimig op terwijl je rustig en 150 g boter mengt. Breng alles op smaak met zout en peper.

Smaak

  • vers = zoet
  • gedroogd = hooi-achtig

Gebruik

  • blaadjes
  • Oosterse keuken : jonge stelen
  • gedroogde stelen met blaadjes voor saus

Gerechten

  • azijn/marinade/mosterd
  • bearnaisesaus
  • visgerechten
  • kruidenkaas
  • salades
  • gevogelte-groentegerechten

Tuinontwerp

Franse dragon heeft een zeer voedzame grond nodig, terwijl de Duitse in een braakliggende zone best goed kan groeien.

Aanleg

Enkele plantjes dragon zijn voldoende voor een gezin te voorzien in huishoudelijk gebruik. Plaats dragon niet dichter dan 30cm van elkaar, zeker Russische dragon moet veel plaats hebben.

Soorten

Russische dragon

 

kenmerken
hoogte tot 1,50m
bloeitijdstip 06-10
bloemkleur klein geelgroen
blad lang smal
inhoud
geur
smaak bitter/zeer scherp
groeiwijze bossige struik
extra niet vorst gevoelig

Duitse dragon

kenmerken
hoogte 60-80cm
bloeitijdstip geen
bloemkleur geen
blad lang smal
inhoud zeer rijk aan etherische olie, bitter-en looistoffen
geur intens
smaak zoet/anijs
groeiwijze
extra vorstgevoelig

Franse dragon

 

kenmerken
hoogte
bloeitijdstip
bloemkleur
blad
inhoud
geur
smaak zacht
groeiwijze
extra

Verwante soorten