Postelein

Geschiedenis

Oorsprong

Vermoedelijk komt postelein uit Indië, maar doordat het reeds lang al thuishoort in het Middellands-Zeegebied wordt het ook daar zogoed als inheems aanzien.

18de eeuw

Postelein raakt in deze goed ingeburgerd in Midden-en Noord-Europa, waar het een veel gebruikt middel  is tegen scheurbuik tijdens de lange overzeese tochten. 

Naamgeving

Officiële benaming:
Familie : Portulacaceae
Posteleinachtigen
Geslacht : Portulaca
Soortnaam : oleracea

Nederlandse benaming :
Postelein

Plantlore

Kenmerken

kenmerken
hoogte 15-30 cm
bloeitijdstip zomer
bloemkleur klein, geel
blad rond stevig blad
inhoud etherische olie/vitaminerijk
geur
smaak zoutig/bitter
groeiwijze éénjarig

Groeiwijze :
De roodachtige sterk vertakte uitlopers worden binnen het jaar een 30-tal cm. hoog.

Vindplaats

Oorspronkelijk uit Voor-Indië maar ook nu volledig ingeburgerd in het Middellands-Zeegebied. 

Standplaats

Een typische kruidenplant, dus goed beschut, zonnig en een goed waterdoorlatende bodem.

Teelt

Zaaien in vollerend kan pas vanaf mei, aangezien postelein echt wel warmte nodig heeft om te beginnen met schieten. Om doorheen het seizoen voldoende oogst te hebben is het aangeraden om met een interval van 3 weken te zaaien. Zaai in rijen op 20 cm., druk lichtjes aan en bedek met dun laagje dekaarde. 

Onderhoud

Hou de grond behalve warm ook steeds vochtig en onkruidvrij.

Oogst

Al na 3 tot 4 weken na het zaaien kan je de eerste verse blaadjes oogsten. Wacht zeker niet tot na de oogst want dan worden ze erg bitter.

Bewaren

Postelein is op geen enkele wijze bewaarbaar. Mocht je toch ook graag in de winter deze plantjes beschikbaar hebben dan je ook binnenshuis kweken.

Gebruik

uitwendig

inhoud

inwendig

  • verzacht maagpijn/maagzuur
  • kalmerend
  • bloedreinigend

Keuken

Vers past postelein eigenlijk in alles, gaande van soep, saus, salade tot puree. De bereiding is te vergelijken met spinazie, waarbij de smaak afhankelijk van de oogstperiode kan variëren van zoutig naar bitter.

Posteleinsalade

Ingrediënten :

  • 1 kg asperges
  • 30 g boter
  • 3 eetlepels water
  • 200 g peulen
  • 100 g postelein
  • 30 g walnoten
  • 2 eetlepels vruchtenazijn
  • 2 theelepels appeldiksap
  • 5 eetlepels walnotenolie

Werkwijze :
stoof de aspergetoppen samen met de boter en het water geur, dit kan met een snuifje suiker. Laat de peulen korte tijd even meestoven, waarna je alles laat afkoelen. Was de postelein en hak de walnoten fijn. Serveer alles samen met een sausje gemaakt van de azijn, het diksap en de olie.

Geneeskracht

Aandoening Behandeling
maagpijn/brandend maagzuur voeding
nervousiteit thee
ontslakking/hoge cholesterol voeding

Soorten

Van de gekende groene postelein bestaan er ook kleurvarianten met een eerder geel blad of met bredere blaadjes.

Verwante soorten

Winterpostelein : 
Monitia perfoliata wordt vaak gebruikt als gestoofde groente of in salades

Siberisch posteleinkruid :
Monitia sibirica heeft eenzelfde gebruik als winterpostelein maar kan ook in schaduw aangeplant worden