Postelein
Geschiedenis
Oorsprong
Vermoedelijk komt postelein uit Indië, maar doordat het reeds lang al thuishoort in het Middellands-Zeegebied wordt het ook daar zogoed als inheems aanzien.
18de eeuw
Postelein raakt in deze goed ingeburgerd in Midden-en Noord-Europa, waar het een veel gebruikt middel is tegen scheurbuik tijdens de lange overzeese tochten.
Naamgeving
Officiële benaming:
Familie : Portulacaceae
Posteleinachtigen
Geslacht : Portulaca
Soortnaam : oleracea
Nederlandse benaming :
Postelein
Plantlore
Kenmerken
kenmerken | |
---|---|
hoogte | 15-30 cm |
bloeitijdstip | zomer |
bloemkleur | klein, geel |
blad | rond stevig blad |
inhoud | etherische olie/vitaminerijk |
geur | |
smaak | zoutig/bitter |
groeiwijze | éénjarig |
Groeiwijze :
De roodachtige sterk vertakte uitlopers worden binnen het jaar een 30-tal cm. hoog.
Vindplaats
Oorspronkelijk uit Voor-Indië maar ook nu volledig ingeburgerd in het Middellands-Zeegebied.
Standplaats
Een typische kruidenplant, dus goed beschut, zonnig en een goed waterdoorlatende bodem.
Teelt
Zaaien in vollerend kan pas vanaf mei, aangezien postelein echt wel warmte nodig heeft om te beginnen met schieten. Om doorheen het seizoen voldoende oogst te hebben is het aangeraden om met een interval van 3 weken te zaaien. Zaai in rijen op 20 cm., druk lichtjes aan en bedek met dun laagje dekaarde.
Onderhoud
Hou de grond behalve warm ook steeds vochtig en onkruidvrij.
Oogst
Al na 3 tot 4 weken na het zaaien kan je de eerste verse blaadjes oogsten. Wacht zeker niet tot na de oogst want dan worden ze erg bitter.
Bewaren
Postelein is op geen enkele wijze bewaarbaar. Mocht je toch ook graag in de winter deze plantjes beschikbaar hebben dan je ook binnenshuis kweken.
Gebruik
uitwendig
inhoud
inwendig
- verzacht maagpijn/maagzuur
- kalmerend
- bloedreinigend
Keuken
Vers past postelein eigenlijk in alles, gaande van soep, saus, salade tot puree. De bereiding is te vergelijken met spinazie, waarbij de smaak afhankelijk van de oogstperiode kan variëren van zoutig naar bitter.
Posteleinsalade
Ingrediënten :
- 1 kg asperges
- 30 g boter
- 3 eetlepels water
- 200 g peulen
- 100 g postelein
- 30 g walnoten
- 2 eetlepels vruchtenazijn
- 2 theelepels appeldiksap
- 5 eetlepels walnotenolie
Werkwijze :
stoof de aspergetoppen samen met de boter en het water geur, dit kan met een snuifje suiker. Laat de peulen korte tijd even meestoven, waarna je alles laat afkoelen. Was de postelein en hak de walnoten fijn. Serveer alles samen met een sausje gemaakt van de azijn, het diksap en de olie.
Geneeskracht
Aandoening | Behandeling |
---|---|
maagpijn/brandend maagzuur | voeding |
nervousiteit | thee |
ontslakking/hoge cholesterol | voeding |
Soorten
Van de gekende groene postelein bestaan er ook kleurvarianten met een eerder geel blad of met bredere blaadjes.
Verwante soorten
Winterpostelein :
Monitia perfoliata wordt vaak gebruikt als gestoofde groente of in salades
Siberisch posteleinkruid :
Monitia sibirica heeft eenzelfde gebruik als winterpostelein maar kan ook in schaduw aangeplant worden