Basilicum

Basilicum (Ocimum basilicum) betekent letterlijk koningskruid, en behoort dan ook tot één van de meest gekende culinaire Italiaanse kruiden. Het feit dat dit kruid het best verkocht kruid is voor de keuken heeft dan wel als keerzijde van de medaille, dat andere gebruiken zoals cosmetisch of voor zijn geneeskracht te weinig gekend zijn.

Geschiedenis

Afkomst

Basilicum stamt af uit het Midden-Oosten en India, waar het aanzien wordt als een heiligenkruid.
In India is basilicum gewijd aan de Hindoegoden en wordt het aangeplant rondom tempels. Om recht te spreken is dit kruid gekozen om de eed op af te leggen.
Een andere variant van basilicum is van oorsprong dan weer van Afrika, waar hij gebruikt wordt om de lijfgeur te maskeren bij de jacht.

Egyptisch

Aan het hof van de farao's werd basilicum reeds gebruikt als rituele plant. Er zijn kransen met basilicum gevonden in grafkelders en ook het geneeskundig gebruik was gekend.

Naamgeving

Ocimum basilicum

De naam Basilicum is afgeleid van het Griekse woord 'baslikos',wat zoveel betekent als koning of koninklijk. Ocimum, de botanische naam, komt dan weer van het woord 'ozein', wat ruiken als betekenis heeft. Door deze woorden samen te voegen, krijgen we dus 'Koninklijke geur', en dat is dan weer de herkomst van de naam 'Koningskruid'.

Koning

De verwijzing naar koning komt door het bijbelse verhaal van de drie koningen die op weg naar Bethlehem een basilicumstruik tegen kwamen. het was Balthasar die hieruit een robijnrood vogeltje zag vliegen dat de woorden sprak " De schepper van hemel en aarde is geboren, het is God en mens en ieder is hem onderdanig". 

Andere talen

Frans : basilic
Duits : basilic, basilicum, Köningskraut, braunsilge (bruinzilver)
Engels : basil

Plantlore

Haïti

In Haïti wordt basilicum gebruikt als ritueel atribuut voor de Voodoo liefdesgodin Erzulie. De krachten van deze godin, zouden in staat zijn om medische klachten omtrent de vruchtbaarheid te kunnen oplossen.

Mexico

Enkele takjes basilicum in uw zakken steken, zou in Mexico moeten volstaan tegen het verlies van uw geld. Het zou er eveneens voor moeten zorgen, dat uw geliefde zijn of haar aandacht steeds aan u schenkt i.p.v. aan relationele concurrenten.

Romeins

Een Italiaanse vrijgezelle dame, die uit was op een beetje romantiek, kan dit aantonen door een potje basilicum voor het raam te zetten.

Kenmerken

kenmerken
hoogte tot 50 cm.
bloeitijdstip zomer
bloemkleur wit tot roodachtige bloemaren (schijnkransen)
blad ovaalvormig
inhoud zeer rijk aan etherische oliën en looistof
geur fris,sterk
smaak lichtzoet peperachtig
groeiwijze éénjarig, meerjarig
extra vierkantige stengel

Inhoudstoffen

Basilicum bevat veel etherische oliën (van 0,05% tot 1,5%) maar de samenstelling hiervan kan sterk wisselen. Zo zal er linalool , methylchavicol, kampeer, eugenol, pingen en cineol aanwezig zijn. 2 % tot 5% van de inhoud bestaat uit tanninen of looistoffen.

Vindplaats

Basilicum is in het wild terug te vinden in Voor-Indië, waar het voornamelijk in tropische gebieden voorkomt. Ook vanuit Afrika bestaat er een variant, die dan wel eerder in de boskanten aan te treffen is. 

Standplaats

Omdat basilicum een goed gedraineerde bodem nodig heeft en dat op een warme zonnige plaats, wordt deze plant vaak gewoon als terrasplant gehouden. Is er echter een plaats in uw kruidentuin, die ook aan deze voorwaarden voldoet dan mag koningskruid zeker in de volle grond staan. De beste groeiplaats hierbij is een voedingsrijke, zandighumeuze leemgrond.

Teelt

Niet alleen de plant, maar ook het zaad heeft veel zon en warmte nodig om te gaan kiemen. Wanneer je zaait vanaf mei, dan kunnen de plantjes van juni uitgeplant worden. Met aangekochte planten is het eveneens het beste ze pas buiten te zetten vanaf de zomermaanden. Vanaf midden mei tot eind juni kan direct in volle grond gezaaid worden.

Wanneer je gaat zaaien mag je de zaaien slechts met een heel fijne laag zand of grond bedekken. Om toch veel contact te maken met de grond is het beter de zaden goed vast te drukken. Geef jonge zaailingen nooit veel water aangezien deze makkelijk kunnen rotten. Zet basilicum in bosjes na het verspenen zodat de plant gedwongen wordt om zich mooi te vertakken.  Na de laatste nachtvorst mogen de plantjes naar buiten.

De toppen van basilicum kan je ook gebruiken om te stekken, laat ze wel eerst bewortelen in een glas met water.

Onderhoud

Reeds vroeg in september, bij de eerste intrede van de herfst, heeft basilicum te maken met schimmels en koudeverschijnselen. In tegenstelling tot het blijven verzorgen van dit kruid, is het vaak beter om tijdens de groeiperiode er steeds zoveel mogelijk van te oogsten en te bewaren. De aangetaste planten kan men beter knippen en composteren, terwijl we in de winter binnenshuis kunnen genieten van een nieuwe opkomst uit zaadjes.
Basilicum binnenshuis kan je beter in een overpot zetten zodat je regelmatig lauw water direct aan de wortels kan geven.

Oogst

De smaak-en geurstoffen van basilicum gaan ontzettend snel verloren. Pluk daarom de blaadjes jong en vers, beter nog is om een plantje vanop het tablet, tijdens de maaltijd op de tafel te zetten. Basilicum reageert snel op ijzer en metaal, het kruid smaakt anders en verliest zijn kleur, snij daarom steeds uw laadjes met een inox-mes. Scheuren van de blaadjes is in ieder geval veiliger en beter dan ze te snijden, want door het scheuren gaan de gekneusde blaadjes nog meer aroma afgeven. 
De smaak van basilicum is het intensiefst wanneer we de jonge blaadjes net voor de bloei gaan oogsten.

Een Italiaanse legende vertelt dat wie basilicum snijdt, zal gebeten worden door een adder. 

Wanneer je basilicum oogst is het heel belangrijk om behalve de blaadjes ook een stukje steel mee af te nemen. Wanneer dit niet gebeurt is een kaal stukje stengel dat gene wat overblijft en met veel onnodige energie gaat lopen.

Bewaren

Er is de mogelijkheid om basilicum te drogen, zodat we het dan zoals peper kunnen gebruiken, maar dan verliest het erg veel van zijn aroma. Het invriezen wordt dan weer voornamelijk gedaan wanneer het verwerkt is tot bijvoorbeeld pesto, omdat hierbij het structuurverlies omwille van het invriezen, van negatief gevolg heeft. Wel belangrijk is dan wel om de ingevrozen pesto dan te laten meekoken. Ook kan men de blaadjes invriezen in een grote zak met veel lucht , met deze werkwijze worden ze droog ingevroren en kan men de blaadjes erna lange tijd verder bewaren in de keukenkast.

Een andere manier van conserveren is het inleggen van de blaadjes in olie of azijn.

Gebruik

Basilicum maakt voor 50 procent uit van alle verhandelde kruiden binnen Europa. het gebruik van basilicum valt samen met de jaargetijden, namelijk vers in de lente en zomer, eerder gedroogd in de herfst en winter.
Aangezien de blaadjes en stelen steeds vers het best tot hun recht komen, is het wel belangrijk alles goed te reinigen.
Verse basilicum, al dan niet verwerkt in pesto, is vaak gecontamineerd en in de zomer een veel voorkomende oorzaak van salmonellavergiftiging. 

uitwendig

  • insectenwerend
  • jeuk verlichtend

kenmerken

  • eetlustopwekkend
  • spijsverteringbevorderend
  • kruidnagelsmaak/aroma
  • combinaties met zuiderse groenten
  • niet meekoken of verwarmen
  • infuus

 inwendig

  • verlichten van pijn
  • anti-microbieel
  • slijmoplossend
  • krampstillend
  • ontstekingsremmend
  • anti-aging
  • mentale gezondheid
  • anti-bacterieel
  • immuunsysteem-versterkend

Keuken

Ondanks de vele verschillende cultuurvariëteiten, en hun eigen specifieke smaak, zal basilicum steeds een uitgesproken kruidnagel/pepersmaak en aroma bevatten. Het gebruik van basilicum gebeurt bijna altijd in combinatie met tomaten, maar kan evenwel met iedere zuiderse groentensoort zoals courgettes of aubergines. Veelal worden de blaadjes vers bovenop een gerecht gelegd vanwege de decoratieve meerwaarde. Verwerkt vinden we basilicum dan weer vaak terug in pesto of groentensoep. Onthou wel steeds dat het geen zin heeft dit kruid mee te koken of te verwarmen omdat het daardoor alle smaak en geur verliest. Vanwege zijn intensieve smaak en een volmondig aroma is het aan te raden de blaadjes spaarzaam te gebruiken.

Gebruik

  • pesto
  • minestrone
  • salade
  • vlees-visgerechten
  • eiergerechten
  • kaas
  • kwark
  • soep
 

 

Pesto

Ingrediënten

  • 2 teentjes knoflook
  • 50 gram verse basilicumblaadjes
  • 8 eetlepels olijfolie (1ste persing)
  • 25 gram gersapte Parmezaanse kaas
  • zout en  zwarte peper

Houdbaarheid

In de koelkast bewaard is deze pesto enkele weken houdbaar. Wanneer we een pesto maken zonder basilicum, dan kunnen we deze evengoed invriezen, maar om een juiste smaak te krijgen, moeten we dan wel andere kruiden (dragon) gebruiken.

Materiaal

  • stamper
  • vijzel

    Tijdsduur

    Alles bij elkaar zal het maken van deze pesto niet langer dan een vijftal minuutjes duren.

 

 

Werkwijze

Meng de eerste drie ingrediënten bij elkaar, waarna we stevig kunnen mengen en mixen. Roer er de kaas doorheen en werk af met zout en peper.

 

 

Passiewijn

Door het bereiden van passiewijn, zorgen we ervoor dat, zoals de naam al doet vermoeden, we basilicum, gaan gebruiken als een afrodisiacum. Het effect hiervan is niet wetenschappelijk bewezen, maar dat betekent niet, dat u het niet kan uitproberen. De combinatie met champagne, zal het geheel nog smakkelijker maken.

Ingrediënten

  • 1/2 fles rode wijn
  • 2 volle handen basilicumblaadjes
  • 1/2 theelepel kaneel
  • 1 theelepel geraspte verse gember

Combinatiemogelijkheden

  • vul een glas éénderde met passiewijn en verder met champagne

Materiaal

neteldoek

Tijdsduur

Reken enkele minuutjes om de ingediënten voor te bereiden en één minuutje om alles te mengen. Na het mengen laat men de fles best enkele weken (2à3) rusten op een donkere koele plek.

 

 

 

 

Werkwijze

Voeg alle ingrediënten toe aan de fles rode wijn. Na de rustperiode, is het nodig om ze om te gieten door een neteldoek, zodat alle onzuiverheden verwijdert worden.

Geneeskracht

inhoud

  • vitamine K
  • Vitamine A
  • kalium, mangaan, koper en magnesium
  • rijk aan ijzer
  • water oplosbare flavonoïden

polyfenolen

  • orietine
  • vicenine

 

anti-oxidanten

  • kryptoxanthine
  • luteïne
  • zeaxanthine

 oliën

  • linalool
  • estragol
  • methyl chavicol

Zeaxanthine zorgt ervoor dat ons netvlies minder beschadigt wordt, doordat het de schadelijke UV straling filtert. Dit gecombineerd met de aanwezige vitamine A maakt van basilicum een aangewezen kruid voorn onze ogen.

Behandeling

Pijn

Basilicum geeft verlichting van de pijn die onstaat door verkoudheid, hoesten, astma en andere problemen aan de luchtwegen. Alsook is er een pijnverlichtende werking bij atritis, koorts, hoofdpijn en reuma. Klachten zoals bij de mestruatie worden ook minder bij het gebruik van dit kruid.

Maag-darm

Bij maag-darmklachten wordt basilicum aan bevolen vanwege zijn werking tegen parasieten. De krampstillende werking bewijst ook zijn nut bij buikpijn, spijsverteringsstoornissen en braakneigingen.

Luchtwegen

De slijmoplossende eigenschappen komen van pas bij problemen aan de luchtwegen zoals hoest, kinkhoest, voorhoofdsholte ontsteking en chronische verkoudheid. Wanneer er door infecties aan de luchtwegen, hoofdpijn of spierpijn onstaat dan zal basilicum deze verlichten.

Spieren

De krampstillende eigenschappen zullen ervoor zorgen dat spierpijn sneller zal verdwijnen, mede door het verwarmend effect van basilicum. Het geeft ook nieuwe kracht aan de spieren, en wordt toegepast bij spierblessures.

Ontstekingen

Als ontstekingsremmend middel wordt basilicum voornamelijk toegepast voor onstekingen in de mond, maar het kan evengoed ook bij andere gebruikt worden.

Stress

Bepaalde nog niet nader gekende stoffen in basilicum slagen erin om de negatieve effecten van stress te neutraliseren, terwijl de positieve effecten geoptimaliseerd worden.

Insectenwerend

De huid insmeren met basilicumblaadjes zal vervelende insecten op afstand houden. Ben je echter te laat geweest dan kan men alsnog insmeren om de jeuk te verlichten.

 

 

aandoening behandeling
maag-en darmklachten thee/infuus
adem mondwater
nervositeit thee/infuus
slaapproblemen thee/infuus
misselijkheid, braken thee/infuus

Gebruik

Infuus

Infusen van basilicum ( 1 tot 2%) worden gebruikt als antispasmofdicum, stomachicum, galactagogum en carminativum. De etherische olie kan net als een infuus gebruikt worden bij maagklachten. De plantendelen van het kruid kunnen zuiver of verwerkt als essentiële olie (vlugolie) toegepast worden bij verkoudheden. 

Tuinontwerp

Basilicum past perfect op een terras, waarbij je alle verschillende smaken en geuren in aparte bloempotten kan presenteren.

Aanleg

Omwille van de beperkte winterhardheid, wordt basilicum vaak in potjes op het terras gekweekt i.p.v. in de volle grond. Voorzie hierbij dan wel steeds een goede drainage van de pot. Wenst u echter het kruid toch in de kruidenbak te zetten dan zetten we dit het best aan de buitenzijde zodat het steeds, vanwege zijn beperkte groei, over voldoende licht beschikt en aldus geen concurrentie met andere sterkere groeiers moet aangaan.
Het verschil tussen basilicum in pot of in volle grond, ligt hem in het feit dat bij de planten in volle grond de blaadjes sneller bitter worden. Door veel zon kan dit anderszijds ook evolueren naar een pittigere pepersmaak.

Soorten

Ocimum basilicum 'Ararat'

Deze heeft een rood tot paarsachtig blad.

Ocimum basilicum 'Cinnamon'

Afkomstig uit Midden-Amerika geeft deze soort een kaneelaroma, en heeft als extra sierwaarde roze bloempjes.

Ocimum basilicum  'Crispum'

Deze variëteit heeft groene blaadjes die volledig gekroesd zijn.

Ocimum basilicum 'Dark Opal'

Deze cultivar bezit gekroesde blaadjes die behalve veel geur en smaak, een dieppaarse, bijna zwarte kleur bezitten.

Ocimum basilicum 'Minimum'

Gebruikt u graag een basilicum die perfect in een potje past, bossig blijft en tevens kleine blaadjes heeft, dan is deze var. de juiste plant.

Ocimum basilicum 'Purple Delight'

Deze heeft een rood tot paarsachtig blad.

Ocimum basilicum 'Purple Rufles'

Zoals de naam al aangeeft hebben de paarse blaadjes van deze cultivar gekulde randjes.

Ocimum basilicum 'Thai'

Een basilicumsoort die gebruikt wordt in de Oosterse keuken, maar ook evengoed daarbuiten een pittig smaakje aan andere gerechten kan geven. 

Thais basilicum

Mexicaans basilicum

Verwante soorten

Ocimum tenuiflorum :
Kleine basilicum met kleine spitse blaadjes en een zachte smaak.