Drinken

Sommige planten in onze tuin kunnen ons voor een beperkt deel van het jaar voorzien van drinken. Hierbij kunnen we bijvoorbeeld denken aan het berkensap dat in het voorjaar kan afgetapt worden. Op die moment is de sapstroom zo sterk dat men afhankelijk van de takbreedte tot anderhalve liter per dag kan oogsten. Bij het afsnijden van een tak en een beperkte oogst hoeft men zich geen zorgen te maken dat de boom dit niet zou overleven. Wanneer het berkensap witslijmerig wordt dient men wel te stoppen vanwege de smakelijkheid en het levensonderhoud van de boom. Niet alleen berken maar ook bomen uit de esdoornfamilie kunnen hiervoor gebruikt worden. Er bestaan verschillende aftapmogelijkheden, maar om de impact op de boom zo beperkt mogelijk te houden is het beter het bij één tak te houden en geen wonden of gaten in de stam te maken.  

Andere planten kunnen vanwege bestanddelen in bladeren of bloemsels smaak geven aan soep frisdrank of sterkere dranken. Het gebruik van plantedelen in medicinale toepassingen wordt echter in een ander hoofdstuk verder besproken. Sommige planten zoals Vlier gaan ons zelfs twee maal in het jaar met voorraad voorzien om aftreksels van te maken.

Thee

Thee wordt in onze streken nog te vaak te nauw geassocieerd met zijn geneeskrachtige rustgevende werking. In andere Zuiderse maar even goed Noordelijkere culturen wordt thee vaak ook gedronken als verfijning van de smaak of als warm opkikkertje. Om van een kruidenthee te genieten hoef je echt niet alle voorbereidingen treffen zoals je zou doen omwille van hun geneeskrachtige werking. Neem enkele takjes van kruiden (5 per liter water), was deze kort en meng ze in een theepot met warm water. Aangezien het grote takjes zijn kan je ze makkelijk verwijderen en hoef je ze dus niet in een zeef te steken. Doordat je verse kruiden neemt kan je ze tot op het laatste laten liggen, aangezien deze in tegenstelling tot gedroogde kruiden geen bitter smaak afgeven. Zelfs in lauwe tot zelfs koude toestand blijft deze thee dus goed drinkbaar.  
Een zeepsmaak bij kruiden is vaak te wijten aan te vaak gebruikte kruidenbuiltjes, dit kan makkelijk verholpen worden door citroensap of veldzuring toe te voegen.