Oregano
Geschiedenis
Middeleeuwen
In deze tijdsperiode werd oregano veelvuldig gebruikt, maar dan wel onder de naam teriak of teriakel.
Naamgeving
Officiële benaming :
Familie : Lamiaceae
Lipbloemigen
Geslacht : Origanum
Soortnaam : vulgare
Vulgare duidt voornamelijk op een verwilderde of wilde vorm.
Nederlandse benaming :
Oregano
Volksbenaming :
Teriak
Teriakel
Wilde marjolein
Kenmerken
kenmerken | |
---|---|
hoogte | 50cm |
bloeitijdstip | zomer |
bloemkleur | rozelila |
blad | |
inhoud | looi-en bitterstoffen/etherische oliën (thymol) |
geur | sterk aromatisch |
smaak | |
groeiwijze |
Groeiwijze :
Een sterk vertakte wortelstok die voor uitlopers zorgt met vierkanten stengels die dicht bebladerd zijn. De stengels zijn onderaan enigszins houtachtig geworden naargelang de groei.
Vindplaats
Oregano, ook wel wilde marjolein is inheems in Zuid-Europa, maar is momenteel te vinden tot in Scandinavië en Amerika
Standplaats
Het heerlijke aroma van oregano komt pas vrij wanneer deze warm en zonnig staat. Het is een typisch kruid dat houdt van een drogere , goed daarlatende bodem.
Teelt
Voor normaal gebruik zijn een tweetal planten ruim voldoende dus het makkelijkst kan je deze gewoon in een tuincentrum aankopen. Deze kan je later dan weer delen door te scheuren.
zaaien :
Start met zaaien in het vroege voorjaar binnenshuis om dan later te verspenen naar buiten in de volle grond.
Onderhoud
Knip in het voorjaar de planten goed terug tot net boven de grond, zodat er snel weer vele uitlopers kunnen komen. Bescherm oregano ook in sterke winters tegen de koude met rijshout of mulch.
Oogst
Knip de jonge blaadjes en stengels gedurende het ganse groeiseizoen door tot aan de herfst. Net zoals bij de meeste kruiden gebruik je de stelregel ' hoe meer je oogst, hoe beter de stengels zijn en hoe compacter de groei. In tegenstelling tot vele andere kruiden is oregano het meest aromatisch tijdens de bloeiperiode, daar waar de meeste andere kruiden net voor de bloei moeten geknipt worden.
Bewaren
Oregano kan je goed als stengel laten drogen en het behoud heel goed zijn geur en smaak. Anderzijds kan je de takken ook inleggen in olijfolie.
Gebruik
uitwendig
- belangrijk ingrediënt cosmetica
inhoud
inwendig
- verzacht maag-darmaandoening
- stimuleert galfunctie
- slijmoplossend
Keuken
Behalve dat oregano behoort tot de bekende Provençaalse kruiden is het ook een bekend pizzakruid. Het geeft ook een pittig maar bitter aroma aan soepen, past-en vleesgerechten.
Ingrediënten :
- 1 ui
- 1 knoflookteentje
- boter en 150ml bouillon
- 4 tomaten
- 1 eetlepel tijm
- 1 eetlepel oregano
- slagroom
- basilicum
- peper en zout
Werkwijze :
Fruit de gesneden ui met het geperst kookteentje, blus af met bouillon en voeg de tomaten toe samen met tijm en oregano. Laat alles ongeveer 10 min. zachtjes koken en mix vervolgens Voeg ietwat slagrom toe en breng op smaak met peper en zout. Alvorens te serveren dresseer je met enkele blaadjes basilicum
Geneeskracht
Omdat oregano de werking van de maag en darmen sterk beïnvloedt wordt het gebruik ervan afgeraden bij zwangere vrouwen. Ook de olie hiervan kan huidirritatie veroorzaken.
Aandoening | Behandeling |
---|---|
maag-darmklachten | thee |
hoesten met slijmen | thee met honing |
Tuinontwerp
Oregano past zeer goed in een insectentuin, een rotstuin maar kan ook zeer goed groeien in potten of bakken.
Aanleg
Plant oregano op een onderlinge afstand van 20 x 25 cm.
Soorten
Origanum vulgare 'Album' :
Een kleinere, tot 30cm.hoge variëteit met witte bloemen.
Origanum vulgare 'Aureum' :
Zoals de naam al aangeeft bezit deze gele bladen, waardoor hij ook beter in de schaduw staat.
Origanum vulgare 'Compactum' :
Een zeer lage soort, tot 20cm., die hierdoor goed past als bodembedekker.
Origanum vulgare ' Thumbles Variety' :
Met gele bladeren, die omwille van verbranding beter in de schaduw staat.