Kauw 

Geschiedenis

Naamgeving

OfficiIele benaming :
Familie :
Geslacht : 
Soortnaam

Nederlandse benaming :

Kenmerken

Kenmerken
grootte
kleur man
kleur vrouw
zang/geluid
nestplaats
biotoop
voeding
voorkomen
leefwijze
lichaamsbouw
snavel

Uiterlijke kenmerken

Man

Vrouw

Juveniel

Zang/Geluid

Biotoop

Broedgedrag

Vanaf mei hebben de meeste kauwen jongen ( 4 tot 6).

Nestplaats

Een kauw in de schouw

Ieder jaar in mei komen er veel vragen boven over mensen die nestelende kauwen aan hun dak hebben, in de meeste gevallen in de schouw. In sommige gevallen kunnen dit constructies zijn van wel twee meter dik. Ze gebruiken vooral takken, maar ook stof en plastiek, eigenlijk alles wat ze kunnen vinden. Dit alles zorgt er natuurlijk voor dat er niet langer ventilatie van de rook is, waardoor er een slechte verbranding is. In het slechte geval wordt er CO ontwikkeld, waardoor je vergiftigd kan geraken en mogelijks zal overlijden. Ook een schouwbrand is niet uitgesloten in vele gevallen. Om dit te voorkomen is het raadzaam een rooster op de schouw te laten plaatsen, je kan ook zelf met wat gaasdraad iets in elkaar knutselen. Doe dit alles wel steeds buiten het broedseizoen, zo vermijd je dierenleed. 

Voeding

Leefwijze

Groepsdieren

Kauwen zullen zich vanaf de late middag al beginnen groeperen, om zo naar hun gezamenlijke slaapplaats te trekken. Ze hebben een groot sociaal netwerk dat zich uit in grote zwermen die al dansend en golvend zullen voortbewegen. 

Trek

In de winter is het aantal kauwen in onze streken tot soms wel vijf keer zo hoog, omdat de kauwen uit het Noorden en het Oosten hier komen overwinteren.

Voorkomen

Bedreiging

Bescherming

Tuininrichting

Waarnemingstips