Haver Eetbaar

Geschiedenis

Oorsprong

De oorsprong van haver ligt in Zuid-Europa en het Midden-Oosten, maar dat werd het vooral gewaardeerd als voedingsmiddel.

Middeleeuwen

 

Naamgeving

Officiële benaming :
Familie : Gramineae
Geslacht : Avena
Soortnaam : sativa L.

Nederlandse benaming :
Haver

Duitse benaming :

Franse benaming :

Engelse benaming :

Volksbenaming :

Beschrijvingen

Zowel Hippocrates en Galenus beschrijven ook bij haver de geneeskrachtige werking.

Kenmerken

kenmerken
hoogte 80-120
bloeitijdstip
bloemkleur
blad smal/langwerpig/puntig
inhoud
geur
smaak
groeiwijze éénjarig

bloeiwijze :
Tweebloemige aartjes die een pluim vormen. De vruchtjes worden door kaf omgeven.

blad :
Smalle langwerpig, puntige bladeren

groeiwijze :
Een rechtopstaande gelde stengel

Vindplaats

Verwilderd in Zuid-Europa en het Midden-Oosten, in de andere streken ook gekweekt te vinden.

Standplaats

 

Combinatieteelt positief

 

Combinatieteelt negatief

 

Teelt

zaaien :

Haver kan vanaf april op lijnen of breed gezaaid worden op een vruchtbare bodem.

 

Onderhoud

 

Oogst

Bij haver zijn alle bovengrondse delen bruikbaar. Op het moment dat het aar goed gevormd is

Bewaren

 

Gebruik

Havermoutpap is een traditioneel gerecht in Schotland en staat daar zogoed als iedere morgens bij het ontbijt. Haver gruwel, dit is een dunne pap, wordt eveneens veel gegeten en staat bekend als een versterkend middel tijdens een convalescentieperiode (herstelperiode). 

uitwendig

  • huidverstevigend (tegen rimpels)
  • badcosmeticum
  • reinigend

inhoud

  • hoog vetgehalte

inwendig

  • sedatief (rustgevend)
  • hoesten/keelpijnverzachtend
  • ontwennend bij verslaving

Keuken

Inhoud

Werking

Tuinontwerp

 

Aanleg

 

Insecten

 

Soorten

 

Verwante soorten

 

Meer info

Bezoeken :

 

Boeken :

 

Sites :