Haver Eetbaar
Geschiedenis
Oorsprong
De oorsprong van haver ligt in Zuid-Europa en het Midden-Oosten, maar dat werd het vooral gewaardeerd als voedingsmiddel.
Middeleeuwen
Naamgeving
Officiële benaming :
Familie : Gramineae
Geslacht : Avena
Soortnaam : sativa L.
Nederlandse benaming :
Haver
Duitse benaming :
Franse benaming :
Engelse benaming :
Volksbenaming :
Beschrijvingen
Zowel Hippocrates en Galenus beschrijven ook bij haver de geneeskrachtige werking.
Kenmerken
kenmerken | |
---|---|
hoogte | 80-120 |
bloeitijdstip | |
bloemkleur | |
blad | smal/langwerpig/puntig |
inhoud | |
geur | |
smaak | |
groeiwijze | éénjarig |
bloeiwijze :
Tweebloemige aartjes die een pluim vormen. De vruchtjes worden door kaf omgeven.
blad :
Smalle langwerpig, puntige bladeren
groeiwijze :
Een rechtopstaande gelde stengel
Vindplaats
Verwilderd in Zuid-Europa en het Midden-Oosten, in de andere streken ook gekweekt te vinden.
Standplaats
Combinatieteelt positief
Combinatieteelt negatief
Teelt
zaaien :
Haver kan vanaf april op lijnen of breed gezaaid worden op een vruchtbare bodem.
Onderhoud
Oogst
Bij haver zijn alle bovengrondse delen bruikbaar. Op het moment dat het aar goed gevormd is
Bewaren
Gebruik
Havermoutpap is een traditioneel gerecht in Schotland en staat daar zogoed als iedere morgens bij het ontbijt. Haver gruwel, dit is een dunne pap, wordt eveneens veel gegeten en staat bekend als een versterkend middel tijdens een convalescentieperiode (herstelperiode).
uitwendig
- huidverstevigend (tegen rimpels)
- badcosmeticum
- reinigend
inhoud
- hoog vetgehalte
inwendig
- sedatief (rustgevend)
- hoesten/keelpijnverzachtend
- ontwennend bij verslaving
Keuken
Inhoud
Werking
Tuinontwerp
Aanleg
Insecten
Soorten
Verwante soorten
Meer info
Bezoeken :
Boeken :
Sites :