Prikneus Tuin

Geschiedenis

Oudheid

 

Middeleeuwen

 

Nieuwe Tijd

In het Cruijdeboeck van Dodoens uit 1554 lezen we al dat prikneus als tuinplant en dan vooral als medicinale plant beschreven staat. Zo zou deze plant goed helpen tegen een schorpioenenbeet. 

1995

Eigenlijk is prikneus een exoot, en pas na '95 raakt hij buiten de tuinperken ook ingeburgerd in de wilde natuur. 

Naamgeving

Officiële benaming :
Familie :
Geslacht :
Soortnaam :

Nederlandse benaming :

Duitse benaming :

Franse benaming :

Engelse benaming :

Volksbenaming :

Plantlore

Volksgeloof

 

Plaatsnamen

 

Symboliek

Kenmerken

kenmerken
hoogte
bloeitijdstip
bloemkleur
blad grijsgroen/witviltig
inhoud
geur
smaak

bloeiwijze :

blad :
De bladeren van de prikneus zijn ook in de winter te aanschouwen met een opvallende grijsgroene kleur en viltige vacht. Ze bevatten heel veel korte maar zachte en in elkaar gehaakte haartjes die voor een grijs-zilver omhulling van het blad zorgen. Tevens zijn het deze haartjes die er voor zorgen dat de bladeren de winter kunnen overleven, zelfs bij vorst.
De bladrand is glad en vaak licht golvend, terwijl de vorm langwerpig is met een eivormig midden. Eén lange duidelijk zichtbare nerf eindig meestal in een puntje aan de bladrand. Alle bladeren groeien vanuit een rozet in een cirkel. 

groeiwijze :

 

Vindplaats

De prikneus bleef een tuinplant omdat ze heel lang niet verwilderde. Ze bleef netjes binnen de hekken van tuinen. De zaadjes die daarbuiten terechtkwamen, kwamen misschien wel uit, maar bleven zichzelf niet uitzaaien. De plant verdwijnt dan als niemand hem in de tuin zaait en krijgt geen inburgeringsstempel. Zodra een plantensoort voor drie generaties op drie verschillende plekken in Nederland zelf kan groeien, bloeien en uitzaaien, pas dan is die ingeburgerd. Dan is die soort deel van onze wilde natuur. De regels voor mensen en planten zijn qua inburgeren erg verschillend en dat is maar goed ook. De prikneus hoort er al een paar decennia officieel bij en komt in heel Nederland voor.

Teelt

zaaien :

stekken :

scheuren :

 

Onderhoud

 

Oogst

 

Bewaren

 

Gebruik

uitwendig

inhoud

inwendig

Geneeskracht

aandoening behandeling

Inhoud

Verzorging

 

Huishouden

 

Tuinontwerp

 

Aanleg

 

Insecten

 

Soorten

 

Verwante soorten

 

Meer info

Bezoeken :

 

Boeken :

 

Sites :