Spaanse peper
Geschiedenis
Naamgeving
Officiële benaming :
Familie : Solanaceae
Nachtschadeachtigen
Geslacht : Capsicum
Soortnaam : annuum
Nederlandse benaming :
Spaanse peper
Kenmerken
kenmerken | |
---|---|
hoogte | 1 m. |
bloeitijdstip | |
bloemkleur | |
blad | elliptisch/getand |
inhoud | |
geur | |
smaak | |
groeiwijze | struik |
vrucht | besachtige peulen |
blad :
Elliptische bladeren die getand zijn en op een lange steel staan.
groeiwijze :
Vanuit een rechte hoofdwortel ontstaat er een conisch spitse struik
Gebruik
De vrucht van de peperplant, nl. het pepertje zelf bevat capsaïcine, een stof die de peper zijn pittige smaak geeft. Het is ook deze stof die ervoor zorgt dat de vruchten niet worden aangevreten door vogels of insecten. De vorm van natuurlijke bescherming zorgt er ook voor dat pepers in sommige streken gebruikt worden in vlees, opdat het dan beschermd wordt tegen bacteriën.
In de familie van de Nachtschade-achtigen zitten zowel erg giftige (dodelijke) planten zoals bilzenkruid, maar evengoed ook eetbare zoals de aardappel. Belangrijk om te onthouden is dat zelfs bij de eetbare, er vaak plantendelen, zoals loof en stengels zijn die de gifstoffen bevatten.
uitwendig
inhoud
- capsaïcine
inwendig
- stimuleert sinussen (vrijer ademen)