Lieveheersbeestje

Is het omdat er het woord lieve in de naam staat dat dit kevertje onze harten doet smelten, of is het eerder door het hoog knuffel gehalte. Maar misschien beter dan dat we dit pandabeertje van onze tuin geen al te hoog moordenaarsgehalte gaan toeschrijven. Of is het dan net omdat de gevorderde tuiniers het lieveheersbeestje net zo graag ziet omdat het zijn nut bewijst als predator van bladluizen. 

Naamgeving

Nederlandse benaming :
Lieveheersbeestje
Vroeger werd dit kevertje lievevrouwebeestje of mariabeestje genoemd, maar door de patriarchale bemoeienissen werd de naamsverandering ingevoerd. Het uiterlijk van de meest voorkomende soort lieveheersbeestje bestaat namelijk uit zeven zwarte stippen op een rood schild, verwijzend naar haar kleed, rood van het bloed van haar zoon, en de zeven smarten en deugden.

Engelse benaming :
Ladybird, in het Amerikaans wordt dit dan weer ladybug.

Duitse benaming :
Marienkäfer

Volksbenaming :
Weinig dieren hebben zoveel verschillende namen dan het lieveheersbeestje, quasi in ieder dialect bestaat er een variant.

pimpampoentje/pimpaljoentje/pieternelletje/hemelbeestje/kapoentje/oliebeestje/boterbeestje/smoutbeestje/ zonnekoekje/zoentje/piepebontje/koffiekuikentje/poppennonnetje

Dierlore

Religie :

Zoals de naam al aangeeft is er een sterke religieuze band met het christendom en dit diertje.

 

Voeding

Larve : 
De larven van een Lieveheersbeestje eten met gemak 80 tot 150 bladluizen per dag.

Leefwijze

Leeftijd

Laat het duidelijk een fabeltje zijn dat je aan de stippen de leeftijd van een lieveheersbeestje kan aflezen. Net zoals vele insecten zal dit kevertje niet ouder dan één jaar worden. Na de overwintering binnenshuis of ergens goed verscholen in de grond of een boom leggen de adulten hun eitjes af. Wanneer de jonge larven veranderen naar adulten (maart/april) is het moment gekomen waarbij de ouders sterven. 

Bedreiging

Predatie

Wanneer deze kevertjes worden aangevallen scheiden ze een geel-oranje brij uit die zeer bitter smaakt. Dit is wat ze noemen reflexbloed dat vanuit hun knie-delen wordt losgemaakt. In het verleden werd deze smurrie gebruikt om tandpijn te verminderen. 

Bescherming

Het is bij wet verboden de beschermde dierensoort te vangen, doden, verstoren of beschadigen.

Soorten

In België komen er meer dan 60 soorten lieveheersbeestjes voor