Esdoorn

De esdoornfamilie bestaat uit een 150-tal soorten voornamelijk afkomstig uit het noordelijk halfrond, slecht enkele maar wel in onze tuinen veel gebruikte soorten komen uit Japan en China. Zeker in de herfst hebben esdoorns een kleurenpracht door hun bladeren die zeker wanneer voor de rest alles grauw en grijs het karakter van uw tuin kunnen bepalen.  

Geschiedenis

Naamgeving

Kenmerken

De kleine bloempjes zijn onbeduidend en verwaarloosbaar, maar de daarop gevormde helikopter-vruchten zijn dan weer kenmerkend voor esdoorns.

Standplaats

De compacte soorten zoals de Japanse esdoorn zijn geschikt voor rotstuinen en kleinere tuinen, de grotere bomen zet je dan weer beter in een landschapstuin. Sommige soorten zoals de veldesdoorn kan je ook gebruiken in hagen en heggen.
Algemeen gezien vragen esdoorns een koel en vochtig klimaat, met een licht zure tot neutrale grond op een waterdoorlatende maar tocht steeds vochtige bodem.

Soorten

Acer griseum

Deze esdoorn beschikt over een prachtige bast die net zoals bij een berk kan afrollen. Zeker in de herfst is deze een belangrijke blikvanger, zowel de bast als de bladeren worden mooi bruinrood. Er bestaan zowel éénstammige als meerstammige varianten van deze esdoorn, enkel wanneer je 2 exemplaren in de tuin hebt staan kan je kiemkrachtige vleugelvruchten hebben.  

Acer platanoides 'Royal Red'

Deze cultivar is een koploper op de markt aangezien hij past binnen de gemiddelde Vlaamse middelgrote tuin. Door zijn goede weerbaarheid bij snoei wordt hij ook vaak aangeplant langs lanen en parken. In het vroege voorjaar ontspringen ui de knoppen vele bloemtrossen met groengele bloempjes met rode stempels. Bij oudere bomen kunnen deze bloemen de ganse boom doen verkleuren. Na de bloei komen de donkerrode bladeren piepen die zeker tijdens de zomer aan de top van de boom bruinrood zijn en eerder onderaan groen met rode nerven. Later in de zomer worden de splitvruchten gevormd die als ze rijp zijn als helikopters van de boom vallen.