Bernagie eetbaar
Geschiedenis
12de eeuw
Vanaf dit moment raakt bernagie inheems en ingeburgerd in Noord-Europa, waar het vaak gebruikt wordt in de keuken en geneeskunde.
Naamgeving
Officiële benaming
Familie :
Geslacht : Borago
Soortnaam : officinalis
Nederlandse naam :
Bernagie
Volksbenamingen :
komkommerkruid
Kenmerken
kenmerken | |
---|---|
hoogte | 80cm |
bloeitijdstip | ganse zomer |
bloemkleur | blauw/wit/5-puntig |
blad | langwerpig/eivormig behaard |
inhoud | rijk aan vitamines/ mineralen/slijm-looistoffen/etherische olie |
geur | komkommerachtig |
smaak | komkommerachtig |
groeiwijze | 1-jarig bossig |
extra | bijenplant |
meeldraden zijn tot een zwarte kegel vergroeid |
Vindplaats
Bernagie is wijd verspreid aanwezig rond de Middellandse Zee, waar het werd ingevoerd door de Arabieren.
Standplaats
Komkommerkruid groeit bijna overal, slechts in volledige schaduw zal je het niet vinden. Een voedingsrijke, kalkhoudende bodem is wel nodig, en deze mag geen ondoordringbare lagen voor de lange penwortel bevatten.
Teelt
Zaai in het voorjaar direct in de volle grond uit, d.w.z. enkele zaden in de grond en bedekken met een laagje aarde. De jaren er opvolgend zal dit kruid zich goed vermeerderen in uw tuin, zonder dat het te invasief wordt.
Onderhoud
Bernagie heeft geen onderhoud nodig, behalve dan dat de planten nooit mogen droogvallen. Voorzie dus een goed vochthoudende bodem en geef tijdens lange droogte water aan de voet.
Oogst
Vanaf de zomer tot de eerste vorst kan je zoveel oogsten als je vers kan gebruiken, Zowel de bloem als het blad zijn eetbaar en bruikbaar.
Bewaren
Behalve invriezen, zoals bijvoorbeeld de bloemetjes in ijsblokjes, kan je bernagie niet bewaren en gebruik je alles zo vers mogelijk.
Gebruik
smaak
- komkommer
- verfrissend
- pittig
- knapperig
gebruik
- vers blad
- bloemen
gerechten
- komkommersalade
- salades
- kwark/yoghurt
- bladgroente
Keuken
Voeg de delen van dit kruid pas op het einde net voor het serveren toe aan uw gerechten, aangezien bernagie niet kan meegekookt worden. De grote bladeren worden beter bereid zoals spinazie, zonder ze mee te koken, aangezien deze te behaard zijn om ze zo op te eten.
blaadjes
Wanneer de blaadjes worden fijngehakt geven ze smaak en structuur aan kwark, soepen, vis-en ei-gerechten. Komkommerkruid vormt een ingrediënt van de gekende Frankfurter groene saus en laat zich goed combineren met komkommer in een salade.
bloempjes
De bloemen worden als versiering gebruikt bovenop salades of gerechten, maar ook in dranken.
Dressing
Salades
werkwijze
- was, droog en hak de kruiden fijn
- pel en snipper de ui
- meng melk, room, ui en kruiden samen
- roer en breng op smaak
Bernagieboter
ingrediënten :