Bernagie eetbaar

Geschiedenis

12de eeuw

Vanaf dit moment raakt bernagie inheems en ingeburgerd in Noord-Europa, waar het vaak gebruikt wordt in de keuken en geneeskunde.

Naamgeving

Officiële benaming
Familie : 
Geslacht : Borago
Soortnaam : officinalis

Nederlandse naam : 
Bernagie

Volksbenamingen :
komkommerkruid

Kenmerken

kenmerken
hoogte 80cm
bloeitijdstip ganse zomer
bloemkleur blauw/wit/5-puntig
blad langwerpig/eivormig behaard
inhoud rijk aan vitamines/ mineralen/slijm-looistoffen/etherische olie
geur komkommerachtig
smaak komkommerachtig
groeiwijze 1-jarig bossig
extra bijenplant
meeldraden zijn tot een zwarte kegel vergroeid

Vindplaats

Bernagie is wijd verspreid aanwezig rond de Middellandse Zee, waar het werd ingevoerd door de Arabieren.

Standplaats

Komkommerkruid groeit bijna overal, slechts in volledige schaduw zal je het niet vinden. Een voedingsrijke, kalkhoudende bodem is wel nodig, en deze mag geen ondoordringbare lagen voor de lange penwortel bevatten.

Teelt

Zaai in het voorjaar direct in de volle grond uit, d.w.z. enkele zaden in de grond en bedekken met een laagje aarde.  De jaren er opvolgend zal dit kruid zich goed vermeerderen in uw tuin, zonder dat het te invasief wordt.

Onderhoud

Bernagie heeft geen onderhoud nodig, behalve dan dat de planten nooit mogen droogvallen. Voorzie dus een goed vochthoudende bodem en geef tijdens lange droogte water aan de voet.

Oogst

Vanaf de zomer tot de eerste vorst kan je zoveel oogsten als je vers kan gebruiken, Zowel de bloem als het blad zijn eetbaar en bruikbaar.

Bewaren

Behalve invriezen, zoals bijvoorbeeld de bloemetjes in ijsblokjes, kan je bernagie niet bewaren en gebruik je alles zo vers mogelijk.

Gebruik

smaak

  • komkommer
  • verfrissend
  • pittig
  • knapperig

gebruik

  • vers blad
  • bloemen

gerechten

  • komkommersalade
  • salades
  • kwark/yoghurt
  • bladgroente

Keuken

Voeg de delen van dit kruid pas op het einde net voor het serveren toe aan uw gerechten, aangezien bernagie niet kan meegekookt worden. De grote bladeren worden beter bereid zoals spinazie, zonder ze mee te koken, aangezien deze te behaard zijn om ze zo op te eten.

blaadjes

Wanneer de blaadjes worden fijngehakt geven ze smaak en structuur aan kwark, soepen, vis-en ei-gerechten. Komkommerkruid vormt een ingrediënt van de gekende Frankfurter groene saus en laat zich goed combineren met komkommer in een salade.

bloempjes

De bloemen worden als versiering gebruikt bovenop salades of gerechten, maar ook in dranken.

Dressing

ingrediënten

  • 3 bernagieblaadjes
  • citroenmelisse
  • dragon
  • 1 bosje dille
  • 1 ui
  • 100ml karnemelk
  • 2 eetlepels zure room
  • zout/peper/nootmuskaat

Salades

werkwijze

  • was, droog en hak de kruiden fijn
  • pel en snipper de ui
  • meng melk, room, ui en kruiden samen
  • roer en breng op smaak

Bernagieboter

ingrediënten :

Kruidenboter