Compact Tuinieren

Bloembakken

In een bloembak kan men verschillende kleuren van één soort combineren, of verschillende soorten door elkaar zetten. 

Potten

Planten kweken in potten wordt het meest toegepast in tuintjes met heel weinig plaats of zelfs op een balkon. Maar ook in een grote kunnen bloempotten veelvuldig gebruikt worden, zo komen van pas bij planten die 's winters binnenshuis of in de kas moeten staan. Er bestaan zoals men zal zien ontzettend veel reden om planten in bloempotten te plaatsen, maar er zijn er ook enkele om het soms beter niet te doen.  

Voordelen

  • blikvanger/seizoen/combinaties
  • kleine tuinen
  • plantenverzamelaars
  • andere grondtype
  • zwakke planten/specifieke verzorging
  • groeiwijze

Blikvanger

Bloempotten zijn blikvangers aan de tuin? ze begeleiden een pad, geven kleur aan een saaie hoek, maar zetten vooral de planten die misschien anders verloren aan het zicht des te meer "in the picture".  Mooie planten gecombineerd met de juiste plaatsen zijn een streling voor het oog. Vergelijk het beetje zoals in een winkel, de dingen die moeten opvallen, die goed moeten verkopen plaatse men vaak op anderhalve meter hoogte in het rek.Het makkelijke aan een bloempot is dat door kleine veranderingen we hem kunnen transformeren zodat hij in iedere tuinstijl of rage past.
Bloempotten zijn ook makkelijk verplaatsbaar, waardoor bloembollen in het koude voorjaar prachtig op het terras kunnen staan, terwijl ze later naar achteren in de tuin kunnen verhuizen. Even goed kan men in een pot verschillende plantensoorten combineren waardoor er steeds iets in bloei staat 

Door een bloem
zet je uw plant
op een 
voetstuk

Kleine tuinen

Door gebruik te maken van bloempotten kan je zelfs in het kleinste stadstuintje of zelfs een balkon een natuurlijke sfeertje geven. Er bestaan zelfs verschillende om een gewone muur al in te kleden en om te vormen tot een hangende tuin. 

Verzamelingen

Bloempotten maken het mogelijk om op beperkte plaats een heuse verzameling van planten bijeen te brengen zonder dat deze de concurrentie met elkaar aangaan. 

Grondtype

Door gebruik te maken van bloempotten of bakken kan men  planten kweken die niet in de volle grond kunnen groeien vanwege een andere bodemsoort of structuur. In een tuin met kalkrijke leem kunnen we bijvoorbeeld azalea's in een pot met zure bodem zetten, maar ook droogte-minnende cactussen in potten met een goede drainage.

Verzorging

Sommige planten verdragen totaal geen concurrentie en zouden in een border direct wegkwijnen, maar andere planten kan men vanwege een specifieke snoei of verzorging beter in een pot zetten. Topiary vormen kunnen beter onderhouden in een grotere bloempot, net zoals sommige sierheesters in een bonsaivorm. Hierbij vinden we ook de tropische planten die in de winter beter binnenshuis staan, weg uit de vorst en gure wind.

Groeiwijze

Muntplanten maar ook bijvoorbeeld zevenblad kunnen beter in een pot gezet worden omdat ze anders op korte tijd door uitlopers de tuin kunnen innemen en koloniseren. Bij deze soorten werkt het vaak ook om ze in een plastic pot zonder bodem in de volle grond te zetten, hierdoor is de kans op invasie zeer beperkt.

De juiste plant in de juiste pot

Het lijkt simpel maar toch is het de meest gemaakte fout, soms zien we hangende plant in een lage pot of grotere heesters in een kleine pot. Er bestaan geen specifieke regels maar als men gewoon al kijkt naar de uiteindelijke gewenste groei en de benodigde verzorging zoals watergift kan men al veel problemen vermijden. Let natuurlijk ook wel op de draagkracht van het terras en hoe je ergonomisch de potten makkelijk kan verplaatsen. Net daarom is direct een grote pot kopen niet steeds de beste beslissing.
Sommige planten zoals boompjes op stam kunnen mooi gecombineerd staan met bodembedekkers, maar meestal staat er maar één soort per pot.
Op een terras of aan de voorzijde is het steeds aangeraden om groenblijvende heesters of boompjes in een pot te plaatsen. Op deze manier geven zij in het voorjaar structuur en in de winter kleur aan de tuin en het huis.  

Moestuin

Potten

Groenten en dan voornamelijk blad-ofvruchtdragende groenten kunnen zeer makkelijk in potten gekweekt worden. Let hier wel op dat je geen terracotta potten gebruikt vanwege het waterverlies door de pot zelf.