Bosaardbei
Geschiedenis
14de eeuw
In Frankrijk worden bosaardbeien in deze periode verbouwd en veredeld waardoor er verschillende nieuwe soorten ontstaan.
Naamgeving
Wetenschappelijk
Fragaria vesca var. hortensis
Kenmerken
kenmerken | |
---|---|
hoogte | bodembedekkers 15 cm. |
bloeitijdstip | |
bloemkleur | |
blad | drietallig getand |
inhoud | blad : etherische olie/looistoffen/flavonoïden |
vrucht : rijk aan mineralen en vitamines (vit.C) | |
geur | zoet zoals alle roosachtigen |
smaak | zoet |
groeiwijze | rozet |
Vindplaats
Wilde bosaardbeien zijn te vinden over het ganse noordelijke deel van de wereld.
Standplaats
Zoals de naam doet vermoeden hebben bosaardbeien nog aan een halfschaduwrijke plaats met een losse luchtige humusgrond.
Teelt
Zaai
Vanaf maart kan je bosaardbeien binnenshuis zaaien in trays. Druk de kleine zaden wel goed aan zonder ze met aarde te bedekken. Verspeen de zaailingen midden mei direct naar de volle grond.
Uitlopers
Bosaardbeien kan je ook als plant aankopen om vervolgens de natuurlijke groeiwijze met uitlopers te gebruiken om ze te laten uitbreiden of vermeerderen.
Onderhoud
Soms kunnen de uitlopers overlast bezorgen en dan je beter de planten omzomen of in bakken telen. Om een goede vruchtzetting te krijgen wordt er soms aangeraden de eerste bloempjes uit te knijpen.
Oogst
Let bij het oogsten van de bladeren op dat de plant over voldoende energieleveranciers blijft beschikken. Laat de bladeren enige tijd binnen drogen alvorens ze verder te verwerken.
De vruchten zijn het best van smaak als ze volrijp donkerrood zijn, vanwege hun klein volume is het wel nodig om een grote hoeveelheid te plukken voor een bereiding.
Gebruik
uitwendig
- gezichtswater
- gezichtsmasker
kenmerken
inwendig
- maag/darmklachten
- immuunsysteem
- ontstekingsremmend
Het gebruik van bosaardbeien bij gevoelige personen zal resulteren in een allergische reactie onder de vorm van een jeukende huiduitslag.
Keuken
Het allerbest smaken bosaardbeien gewoon vers en puur van de plant naar de mond. Is de oogst op sommige momenten zo groot dan je ze ook verwerken tot compote, bij ijs of een pannenkoek. In de zomer zullen bosaardbeien samen met ander fruit verwerkt in een bowl een gewenste verfrissing geven.
Aardbeienbowl
ingrediënten
- 1 kg aardbeien
- 100g poedersuiker
- glas witte wijn
- 3 flessen witte wijn
- 1 fles champagne
werkwijze
laat de eerste 3 ingrediënten een 1/2 uur inwerken in een grote schaal. Voeg vervolgens de 3 flessen wijn toe. Net voor het opdienen meng je er de champagne ook tussen.
Geneeskracht
De geneeskracht van bosaardbeien kunnen we voornamelijk gebruiken door de plantendelen als infuus of gorgeldrank te verwerken.
Aandoening | Behandeling |
---|---|
maag-darmklachten | thee |
keel-slijmvliesontsteking | gorgeldrank |
Gorgeldrank
Overgiet 2 theelepels blad met 250 ml heet water, laat het even trekken, zeef en drink het lauw.
Verzorging
Het sap van bosaardbeien zal gebruikt als gezichtsmasker de huid kalmeren, evengoed kan je gewoon schijfjes aardbei aanbrengen. Een mengsel van aardbeien, slagroom en honing kan niet allen lekker zijn, maar maakt een droge huid weer vitaler.