Vuursalamander Wild

De vuursalamander is een opvallende, zwart met gele salamander die vooral in loofbossen te vinden is. Het is een van de bekendste salamandersoorten in Europa en een imposante verschijning. 

Geschiedenis

2008

In het Nederlandse Bunderbos is een plotse enorme sterfte onder de vuursalamanders zonder een duidelijke oorzaak te kennen.

2013

De verklaring voor de plotse overlijdens is gevonden : een schimmel genaamd Batrachochytrium salamandrivorans. Deze schimmel, ook kortweg Bsal, heeft plaatselijk 99,9% van de populatie uitgeroeid. Ook in België breekt de schimmelziekte uit, met een eerste waarneming in Eupen.

2014

Stelselmatig zien we meer haarden van Bsal opkomen, zo ook in Robertville.

2015

In 2015 is er dan weer in Luik een uitbraak van Bsal. Maar ook Duitsland ontsnapt er niet aan, en op steeds meer en meer locaties wordt er Bsal aangetroffen. 

2016

In 2016 is er een enorme uitbraak van de schimmelziekte Batrachochytrium salamandrivorans waardoor de nu al bedreigde soort het nog moeilijker krijgt. Na alle eerdere uitbraken is er ook Dinant aan de beurt.

Maatregelen

  • opvolgen van aanwezigheid van Bsal
  • monitoring van vuur-en kamsalamanders
  • beheersen van Bsal bij uitbraak
  • limitering invoer van Aziatische salamanders

2017

Op 21 maart is er een nationaal actieplan goedgekeurd met daarin een opsomming van maatregelen voor de opvolging van de aanwezigheid van Bsal in België. 

2020

Na 2016 is er alweer een nieuwe uitbraak van de schimmelziekte Batrachochytrium salamandrivorans. In de Luikse gemeente Olne worden tientallen kadavers gevonden waarna de gemeente zeer streng de locatie isoleert en zelfs een buurtweg afsluit. Deze reactie op de uitbraak zorgt ervoor dat eerdere andere locaties weer onder de aandacht komen en ook daar acties geëist worden.

Naamgeving

Officiële benaming :
Familie : Salamandridae
Geslacht : Salamandra
Soortnaam : Salamandra salamandra

Nederlandse benaming : Vuursalamander

Duitse benaming : Feuersalamander

Engelse benaming : Fire Salamander

Volksbenaming : Vuurtjes

Kenmerken

kenmerken
grootte 14-20 cm
leefwijze Nachtactief
kleur Zwart met gele vlekken
voeding Insecten, wormen, slakken
voortplanting Levendbarend
biotoop Loofbossen
geluid Stil

Biotoop

De vuursalamander leeft voornamelijk in vochtige loofbossen met een rijke ondergroei en voldoende schuilplaatsen. Ze hebben een voorkeur voor gebieden met schoon stromend water.

Leefwijze

De vuursalamander is nachtactief en houdt zich overdag schuil onder stenen of in boomholtes. In de lente worden de jongen geboren in nabijgelegen wateren.

Voeding

Voortplanting

Op vochtige wat mildere avonden en nachten trekken de vrouwtjes naar stilstaand water om er hun larven af te zetten. Er is dus geen sprake van slierten eieren bij deze salamander.  

Voorkomen

De vuursalamander komt in de Ardennen en Eifel veelvuldig voor, maar in Vlaanderen is hij zeldzaam.

Bedreiging

De populatie vuursalamanders is bedreigd door habitatverlies en infectieziekten zoals Batrachochytrium salamandrivorans. Deze schimmel heeft het potentieel om vele amfibieënsoorten aan te tasten, maar vooralsnog is het vooral de vuursalamander die dan wel grotesk wordt aangevallen. 

Bescherming