Inhoud Geneeskracht

Om een duidelijk beeld te hebben van alle inhoudsstoffen die een plant op het vlak van geneeskracht kan hebben is het noodzakelijk te beginnen onderverdelen in verschillende soorten. Vooraleerst maken we een onderscheid tussen de organische en anorganische (mineralen) stoffen die een plant kan bevatten. De organische stoffen gaan we dan verder onderverdelen in primaire en secundaire stoffen.

Onder primaire organische stoffen vinden we de stoffen die noodzakelijk zijn voor de groei en het behoud van de plant als soort. De voornaamste primaire organische stoffen zijn de koolhydraten, eiwitten, vetten en vitaminen.

Wanneer het gaat om de primaire voeding van de mens bestaat er een simpel ezelsbruggetje om alle stoffen te onthouden. Eigenlijk loopt dit volledig samen met de inhoud van planten, waardoor we het ook hiervoor kunnen gebruiken

Moeders en vaders willen veel kinderen

Mineralen Eiwitten Vetten Water Vitaminen Koolhydraten

De secundaire stoffen zijn niet van levensbelang voor de plant, eerder een neveneffect in de stofwisseling, waardoor ze kunnen verschillen per plantensoort. Maar net dit maakt ze uitzonderlijk, met als gevolg dat ze vaak op genezend vlak zeer veel nut hebben. Onder deze stoffen vinden we de alkaloïden, glycosiden, etherische oliën, harsen, looi-en slijmstoffen en de organische zuren.  

Anorganische stoffen of mineralen haalt de plant uit de bodem, wanneer deze opgelost zijn in water. In een normale kringloop zijn mineralen de afvalstoffen die na een normale omzetting door bodemorganismen overblijven van het organisch materiaal. Opgelost in water vormen ze voeding voor de plant of zitten ze opgeslagen als reservevoedsel in de winter. 
Het spreekt voor zich dat de opname van deze stoffen deel uitmaakt van de bladgroenverrichting of fotosynthese. 

Geneeskrachtig vs Voedzaam vs Giftig

 

Iedere inhoudsstof van een plant zal telkens een bepaald effect hebben op de mens die het gebruikt.  In sommige gevallen zal de inhoudsstof therapeutisch of behandelend zijn en dan spreken we van een geneeskrachtige stof. Is het effect van de som van alle inhoudsstoffen ook therapeutisch dan spreken we van een geneeskrachtige plant. Is de som eerder een aanvulling van energie dan is het een eetbare plant. Bij eetbare planten vinden we dus meer voedingsstoffen dan therapeutische stoffen. Belangrijk daarbij is te weten dat het moeilijk is om een echte lijn te trekken, want evengoed is het mogelijk dat de beperkte therapeutische stoffen in een plant toch zeer zeldzaam of belangrijk zijn voor een bepaalde geneeskrachtige werking en we meer spreken over de geneeskrachtige plant dan de eetbare. Bij duizendblad bijvoorbeeld is de verdeling eerder fifty-fifty, en zal het afhangen van het jaargetijde hoe we het gaan benoemen.
Inhoudsstoffen kunnen ook een prikkel of reactie veroorzaken die nadelig voor het welzijn en ons lichaam. Dit noemen dan weer giftige planten. Maak hierbij niet de fout te denken dat het weer om de som van de inhoudsstoffen is die giftig moet zijn. In bepaalde gevallen kan slechts een kleine inname van een gif voldoende zijn om te overlijden. Een andere vorm van vergiftiging kan voorkomen wanneer een giftige inhoudsstof niet wordt afgebroken in het lichaam en zich zo kan opbouwen tot de lethale dosis is bereikt.