Bewaren
Op zich is bijna alle oogst bewaarbaar, maar dan is dat vaak enkel op een eigen soortspecifieke manier mogelijk. Een juiste bewaarmethode zal erook voor zorgen dat alles voedzaam blijft, en dat ook de karakteristieke eigenschappen van de plant aanwezig blijven.
Fermenteren
Fermenteren is een techniek die al meer dan 7000 jaar wordt toegepast.
Werkwijze
Fermenteren is eenvoudig, eigenlijk heb je alleen een pot en wat zout nodig. Belangrijk is echter dat alle delen heel fijn gesneden worden zodat het zout des te meer vocht aan de cellen kan onttrekken. Hoe fijner je snijdt, hoe meer vocht er kan vrijkomen. Van nature uit bevatten planten een aantal bacterieën, die zich door het zout niet kunnen ontwikkelen. Een groente zal met andere woorden fermenteren wanneer we daarvoor de juiste omstandigheden creëren, terwijl we de bacterieën onderdrukken die voor bederving kunnen zorgen. Na het snijden worden alle plantedelen in een kom verzameld, waarna er een beperkte hoeveelheid zout wordt over gestrooid. Stamp dan alles ongeveer een 10 minuten goed aan zodat de cellen barsten en er nog meer sap vrijkomt. Dek de schaal of de kom af, en laat dit een nacht rusten zodat de fermentatie kan op gang komen. De volgende morgend kan het geheel extra op smaak gebracht worden met kruiden, zaden of zelfs fruit en andere groenten. Vul de glazen bokaal met de gefermenteerde snippers, en stamp deze zo hard aan dat er geen lucht aanwezig blijft in het mengsel. let hierbij goed op dat de extra smaakversterkers zich steeds onder de reeds gefermenteerde delen bevinden. Op deze manier kunnen er zich geen bacterieên in de pot gaan vermenigvuldigen. Alle delen moeten steeds ondergedompeld blijven en sluit de bokaal vervolgens af door er een met water gevuld glas op te zetten. Hierdoor wordt er een drijvend zwaar gewicht opgeplaatst, dat de nodige druk zal zetten op het zoute mengsel. De komende 24 uur zal het geheel gaan bubbelen, en dit betekent dat de fermentatie nog beter ingezet is.
Pekelen
Pekelen kan ervoor zorgen dat uw oogst maandenlang bewaarbaar blijft, maar ook evengoed dat het reeds eetbaar is na enkele dagen. Door een combinatie van bestanddelen kan ook de smaak en de verteerbaarheid verhoogt worden
Wortel-knolgroenten in kist
Wortelen en knollen kan je gedurende de winter het best bewaren in een houten kist op een koele donkere plaats. Leg de wortelen met een afstand van elkaar op een laagje zand, voeg daarbovenop nog een laagje zand en afhankelijk van de hoogte van de kist leg je nog verschillende lagen wortels of knollen.