Daslook Eetbaar
Daslook lijkt wel het kleine onbekend en onbeminde broertje van de knoflook, maar eigenlijk en zeker in ons klimaat zijn er meer voordelen aan daslook dan bij knoflook. Er is geen één plantje dat een schaduwzone met een drassige bodem zo kan doen opfleuren dan daslook.
Geschiedenis
Naamgeving
Officiële benaming :
Familie : Liliaceae
Leliefamilie
Geslacht : Allium
Soortnaam : ursinum L.
Nederlandse benaming :
Daslook
Duitse benaming :
Franse benaming :
Engelse benaming :
Volksbenaming :
Kenmerken
kenmerken | |
---|---|
hoogte | 20 cm |
bloeitijdstip | 03-05 |
bloemkleur | schermvormig/wit stervormig/6 bloemblaadjes |
blad | langstelig elliptisch/fris groen |
inhoud | allicine/etherische olie/vit. C |
geur | sterke knoflookeur |
smaak | fris look |
groeiwijze | overblijvende witgele samengetselde bol |
inhoud :
Algemeen bevat daslook zoals de meeste looksoorten een zwavelhoudende vluchtige olie, Behalve dit vinden we ook flavonoïde verbindingen , saponien en fructaan.
blad :
Ovaal lancetvormige die reeds vroeg in de lente tevoorschijn komen en snel een typerende geur loslaten.
groeiwijze :
Daslook is vaak zeer explosief in grote concentraties aanwezig in bossen. In de lente, wanneer vele andere planten nog goed verstopt onder de grond zitten, komen er eerst twee blaadjes te voorschijn uit de samengestelde bol. Deze zachte, lange lancetvormige bladeren zijn de voorboden voor één of meerdere stengels waaran de schermbloemen zich bevinden. De bloeistengel met eindstandig scherm van talrijke witte bloemen met de 6 kroonbladen komt pas later.
Vindplaats
Algemeen in Centraal-Europa terug te vinden in vochtige loofbossen op kalkhoudende bodem.
Standplaats
Daslook groeit bij voorkeur in schaduwrijke bosgrond met een humusrijke, vochtige en kalkhoudende bodem, en daarbij vaak in loofbossen en rivierdalen.
Combinatieteelt positief
Combinatieteelt negatief
Teelt
planten :
Het makkelijkste is om u enkele bollen aan te schaffen en deze voldoende voeding en ruimte te geven, waardoor ze op natuurlijke wijze kunnen vermeerderen. Het kan wel meerdere jaren duren alvorens de planten zich echt vermeerderen.
zaaien :
In de natuur is het zo dat mieren de kleine zwarte zaden weg voeren, en daardoor instaan voor de verspreiding.
Onderhoud
Voorzie vooral voldoende mineralen in de bodem. Indien nodig kan een kalkgift problemen voorkomen.
Oogst
Oogst zowel de bladeren als de bloem in de bloeitijd (04-06), of neem steeds enkele bladeren gedurende de groei tot ze verwelken.
Bewaren
Bewaren van daslook is zo goed als onmogelijk, aangezien alle inhoudsstoffen verloren gaan bij het drogen. Alleen de bolletjes en de harde stengels zijn beperkt houdbaar, maar het best gebruikt u alle delen vers. Nooit laten drogen boven de 40°C, beter is het gewoon buiten in de schaduw op te hangen.
Gebruik
Daslook kan voor vele doeleinden gebruikt worden, die ook toegeschreven worden aan de andere leden van de Alliumfamilie. Alleen gebeurt bij daslook die in het wild geplukt wordt, vaak de vergissing dat er lelietje-van-dalen geplukt wordt. Wanneer u dit doet kneus dan eventjes het blad en wanneer er geen knolookgeur vrijkomt, is het beter alles weg te doen om vergiftiging te voorkomen
smaak
- typische Allium
- minder intens dan knoflook
Gebruik
- blad
- bol
- bloem
bevordert de spijsvertering
Gerechten
- voorjaarssalade
- perssap
- pesto
- (dip)sauzen
- kruidenboter
- soep
- aardappelgerechten
- kazen
- risotto
Inhoud
Bloem/Blad:
- vluchtige olie (zwavelhoudend)
- flavonoïde verbindingen
- saponien
- fructaan
Werking
Bloem/Blad :
- spijsverteringsbevorderend
- worm verdrijvend
- vaatverwijdend (zwak)
Keuken
De smaak van daslook is vergelijkbaar met die van knoflook, maar is iets milder en minder intensief. Alle plantedelen kunnen genuttigd worden, maar vooral de jonge verse blaadjes worden veel geoogst. Neem steeds kleine hoeveelheden en snij deze klein om te gebruiken onder sla of in andere gerechten.
Aangezien daslook één van de eerste oogstbare wilde kruiden is, kan hij tijdelijk andere leden van de lookfamilie vervangen.
Aanleg
Insecten
Soorten
Verwante soorten
Meer info
Bezoeken :
Boeken :
Sites :