Vlier
Geschiedenis
Oudheid
Al sinds de Oudheid zijn magiërs en genezers reeds in de ban van de vlier, en dan zowel van de bessen als de bloesems.
Naamgeving
Plantlore
Magie
Vlieren werden vroeger op vrijwel alle boerenerven geplant omwille van hun bescherming tegen boze geesten.
Kenmerken
kenmerken | |
---|---|
hoogte | |
bloeitijdstip | 06-07 |
bloemkleur | crème wit |
blad | |
inhoud | |
geur | zoet |
smaak | |
groeiwijze | |
bessen | 08-09 / donkerpaars |
extra | kurkachtige schors |
Vindplaats
Een vlier vind je momenteel bijna overal : van park tot duin en bos tot zelfs op de mesthoop of een dakrand.
Oogst
Wanneer we vlier willen oogsten, of het nu de bloesems of de bessen zijn, dan moeten we er steeds opletten dat er geen bladeren of takdelen mee verwerkt worden. Deze bevatten een gif, dat we, wanneer we de bladeren kneuzen, zelf ook kunnen ruiken. het is diezelfde bittere geur die ook ontstaat wanneer we takken in twee breken.
Bloemen
Gebruik alleen de bloemen die helemaal openstaan, maar waarbij er geen verkleuring aanwezig is. Door de inwerking en de kracht van de zon, spreekt het voor zich dat de mooiste schermen het hoogst zullen hangen
Inhoud
- afwezigheid van suiker
- anthocyanen
- slijmstoffen
Inwendig
- afweer
- bescherming van de luchtwegen
Gebruik
Vlier beschikt over een bijnaam die hem alle eer aandoet en zeker terecht is, zo wordt hij namelijk de apotheek genoemd.
Keuken
Wanneer we de bloesems van vlier gaan gebruiken als smaakmaker bij beslag of drank, dan nemen we eigenlijk voornamelijk het stuifmeel tot ons. De bijkomende speciefieke bloemige poedersmaak is typerend voor deze verwerkingen.
Vlierbloessempannenkoek
Ingrediënten :
- 1 ei
- 250 ml melk
- 125 gr boekweitmeel
- bloesems naar behoeven
Werkwijze :
meng alles tot een beslag en bak zoals een gewone pannenkoek
Extra :
Deze samenstelling is voldoende voor 5 pannenkoeken. Bij het serveren is het mooi en lekker om enkele bloesems op de pannenkoek te leggen.
Vliesbloessemchampagne
Door het opvolgen van volgend recept kunnen we een tien tot twaalf liter vlierbessenchampagne maken. Deze champagne wordt dan wel zo genoemd, maar het alcoholpercentage zal niet hoger liggen dan dat van een pilsje.
Ingrediënten :
- 35 verse bloemschermen
Werkwijze :
Geneeskracht
Anthocyanen :
Deze versterken de lichaamseigen afweer en zorgden er dus voor dat vreemd/ziektekiemen beter afgeweerd worden.
Slijmstoffen :
Deze leggen een beschermd laagje op de slijmvliezen waardoor deze minder geprikkeld worden. Het ademen gaat beter en de prikkelhoest blijft uit.