Goudsbloem eetbaar
Geschiedenis
Naamgeving
Kenmerken
kenmerken | |
---|---|
hoogte | 50cm |
bloeitijdstip | hele zomer |
bloemkleur | oranje goud |
blad | donzig behaard |
inhoud | rijk aan etherische olie/bitter-en looistoffen/saponine/kleurstoffen |
geur | |
smaak | |
groeiwijze | éénjarig |
bloeiwijze :
Oranje gekleurde bloemhoofdjes met lintbloempjes op een dikke bloembodem.
blad :
Onderaan spatelvormige, behaarde bladeren die naar boven toe steeds kleiner worden.
groeiwijze :
Deze éénjarige heeft een broze kruidachtige stengel
Vindplaats
De oorsprong van de goudsbloem strekt zich uit van Zuid-Europa tot Azië.
Standplaats
Goudsbloem stelt geen eisen aan de bodem of standplaats zolang het maar zon of halfschaduw is.
Teelt
Zaai in het voorjaar enkele zaden uit in de volle grond, de jaren er opvolgend zal de goudsbloem zich zelf vermeerderen over de ganse tuin. laat om dit te bereiken wel steeds enkele bloemen in zaad treden.
Onderhoud
De verwilderde zaailingen mogen niet te dicht bijeen staan omdat er makkelijk schimmelziekten optreden bij goudsbloemen. Deze verzwakte planten zijn vervolgens dan ook vaak weer het slachtoffer van bladluizen.
Oogst
Een ganse zomer lang kan je de rijpe bloemblaadjes oogsten, best doe je dat na enkele warme zonnige dagen. Voor goudsbloem geldt dezelfde regel als vele andere kruiden, dat hoe meer je oogst hoe langer en beter de bloei blijft verder gaan.
Bewaren
Goudsbloem kan vers of gedroogd gebruikt worden, waarbij je ze indien je ze laat drogen je de bloemblaadjes op een houten plank (snijplank) open spreidt. Nooit warmer zetten dan 35°C of kunstmatig laten drogen.
Gebruik
uitwendig
- bloedstelpend
- geneest beschadigd weefsel bij kneuzingen of verrekkingen/wonden
- geneest zweren
kenmerken
- pikant
- etherische oliën
- bitter-looistoffen
- saponine
- kleurstoffen/pigment
- caratinoïden
- xantofyl
- flavonglycosiden
- triterpeenalcohol
- zuren
- mucinen
inwendig
- adstringerend
- ontstekingsremmend
- antiseptisch
- ontgiftend
- geneest galblaasklachten
- antibioticum
Keuken
De blaadjes van de goudsbloem, vers of gedroogd, geven een pikante en kleurrijke toets aan salades en soepen, maar ook bij rijst of omelet. De blaadjes vormen een bekend alternatief voor saffraan en kan je aldus gebruiken om boter, kaas, soepen en rijstgerechten te kleuren. Lange tijd werden de bloempjes gebruikt om bittere kruidenthee een beter smaak te geven.
smaak
- kampfer
gebruik
- bloemblaadjes vers
- bloemblaadjes gedroogd
gerechten
- afwerking dessert
- thee
Olie
Voeg enkele gedroogde blaadjes toe aan een fles olijfolie of zonnebloemolie. Bewaar steeds op een donkere plaats zodat de bewaarperiode lang blijft.
Thee
Thee van goudsbloem werd vroeger vaak gedronken om koude handen en voeten te voorkomen, het werkt dus als extra brandstof.
Goudsbloemgelei
ingrediënten :
- halve citroen
- 1 liter bloempjes
- 1 liter water
- halve kilo geleisuiker
werkwijze :
Meng de bloemblaadjes met het citroensap en laat deze eerst inkoken om dan een nachtje te laten trekken. De volgende mix je alles en kook je het een tweede keer in maar dan gemengd met de geleisuiker. Vol de confituurpotjes tot aan de rand en laat ze omgekeerd afkoelen.
gebruik :
Goudsbloem gelei kan gebruikt worden op een boterham, maar ook bij desserts of yoghurt. Voor extra smaak kan je het water vervangen door wijn, aangezien de smaak van goudsbloem niet door iedereen wordt geapprecieerd.
Het alcohol gehalte vervliegt wel door het te koken dus dronken zal je van deze gelei niet worden;
Goudsbloemcake
ingrediënten :
Verzorging
Net zoals bij geneeskrachtig gebruik wordt zalf van goudsbloem gebruikt om de huid rein en mooi te maken. In het verleden werd goudsbloem ook gebruikt als haarverf.
Handcrème
Neem 1 handvol goudsbloembloempjes en laat dit 20 minuten zachtjes koken samen met 100ml olijfolie. Giet alles door een koffiefilter of zeef de drap eruit. Voeg vervolgens 20 g bijenwas en naar gewenst andere oliën of geuren toe. Giet nu de was nog vloeibaar is in flesjes en gebruik hem dagelijks om de handen in te smeren.