Tijm
Geschiedenis
Egypte/Grieks/Romeins
In deze rijken werd tijm reeds gewaardeerd omwille van zijn geneeskracht
Middeleeuwen
Door de monniken en hun kruistochten raakt tijm tot in de kloostertuinen, waar het wordt gebruikt als keukenkruid en geneeskrachtig kruid.
Naamgeving
Officiële benaming :
Familie : Lamiaceae
Lipbloemigen
Geslacht : Thymus
Soortnaam : vulgaris
vulgaris : gewone/meest voorkomende
Nederlandse benaming :
Echte tijm
Kenmerken
kenmerken | |
---|---|
hoogte | 30-40cm |
bloeitijdstip | 06-08 |
bloemkleur | klein wit/lila/roze |
blad | klein/smal/naar binnen gekruld |
inhoud | thymol/carvacrol/terpenen |
geur | |
smaak | |
groeiwijze | halfheester |
Vindplaats
De geschiedenis van tijm gaat terug tot zijn oorspronkelijke vindplaats in het Middellands-Zeegebied en de regio Noord-West Afrika.
Standplaats
Tijm is een typisch mediterraans kruid, wat wil zeggen volle zon, droge grond en goede afwatering.
Teelt
zaaien :
zaai binnenshuis voor, waarbij je de zaden slechts met een dun laagje grond boekt en aandrukt.
in vollegrond zaaien kan je doen vanaf mei.
stekken :
In de zomer kan je stekken nemen van de oudere verhoute planten.
Onderhoud
Behalve een jaarlijkse gift van goed gerijpte compost hoeft tijm niets anders nodig.
Oogst
In het groeiseizoen kan je oogsten naar believen, wil je de takjes bewaren knip dan net voor de bloei grotere twijgen af.
Bewaren
Laat de takken op een donkere, droge plaats omgekeerd hangend drogen.
Gebruik
uitwendig
- stoombad
inhoud
- etherische olie
- thymol
- carvacrol
- terpenen
inwendig
- antibacterieel
- schimmeldodend
- verwijdert slijmen
- spijsverteringsbevorderend
- krampwerend
- antiseptisch
Keuken
Tijm behoort zowel tot de mediterrane als de gekende Provençaalse kruiden. Niet alleen zijn typerende zoete smaak, maar ook de gekende neveneffecten maken hem een geliefd ingrediënt. Zo vermindert tijm het opgeblazen gevoel en werkt het stimulerend voor de spijsvertering. Hierdoor kunnen vette en zware maaltijden beter verwerkt worden, wanneer er tijm aan toegevoegd wordt. Zelfs lange tijd meegekookt tijdens de bereiding blijft tijm zijn werking behouden. Gedroogde tijm heeft een nog intensere smaak dan de verse twijgjes.
Geneeskracht
aandoening | behandeling |
---|---|
diaree | thee |
mond/keel-ontsteking | thee |
hoest/bronchitis | thee |
wonde/kneuzingen/zweren | kompres/lotion |
luchtwegen/reuma/vermoeidheid | toevoeging aan badwater |
Stoombad
ingrediënten:
- 2 x handvol tijmblaadjes (vers)
- 1 liter kokend water
- handdoek
werkwijze :
overgiet de blaadjes met het water en laat even afkoelen tot het doenbaar is het hoofd er 10 min. boven te houden.
aandoening :
- onstekingen
- onreinheid
behandeling :
maximum 10 per keer en vervolgens het gezicht goed reinigen met koud water.
Verwante soorten
Thymus x citriodorus
Zoals de x in het midden al aangeeft is de citroentijm een kruising tussen T.pulegiodes en T.vulgaris, De smaak en geur zijn erg verfrissend en wordt hierom eerder gebruikt in salades dan andere soorten tijm.