Tijm

Geschiedenis

Egypte/Grieks/Romeins

In deze rijken werd tijm reeds gewaardeerd omwille van zijn geneeskracht

Middeleeuwen

Door de monniken en hun kruistochten raakt tijm tot in de kloostertuinen, waar het wordt gebruikt als keukenkruid en geneeskrachtig kruid.

Naamgeving

Officiële benaming :
Familie : Lamiaceae
Lipbloemigen
Geslacht : Thymus
Soortnaam : vulgaris
vulgaris : gewone/meest voorkomende

Nederlandse benaming :
Echte tijm

Kenmerken

kenmerken
hoogte 30-40cm
bloeitijdstip 06-08
bloemkleur klein wit/lila/roze
blad klein/smal/naar binnen gekruld
inhoud thymol/carvacrol/terpenen
geur
smaak
groeiwijze halfheester

Vindplaats

De geschiedenis van tijm gaat terug tot zijn oorspronkelijke vindplaats in het Middellands-Zeegebied en de regio Noord-West Afrika. 

Standplaats

Tijm is een typisch mediterraans kruid, wat wil zeggen volle zon, droge grond en goede afwatering.

Teelt

zaaien :
zaai binnenshuis voor, waarbij je de zaden slechts met een dun laagje grond boekt en aandrukt. 
in vollegrond zaaien kan je doen vanaf mei.

stekken :
In de zomer kan je stekken nemen van de oudere verhoute planten. 

Onderhoud

Behalve een jaarlijkse gift van goed gerijpte compost hoeft tijm niets anders nodig.

Oogst

In het groeiseizoen kan je oogsten naar believen, wil je de takjes bewaren knip dan net voor de bloei grotere twijgen af. 

Bewaren

Laat de takken op een donkere, droge plaats omgekeerd hangend drogen.

Gebruik

uitwendig

  • stoombad

inhoud

  • etherische olie
  • thymol
  • carvacrol
  • terpenen

inwendig

  • antibacterieel
  • schimmeldodend
  • verwijdert slijmen
  • spijsverteringsbevorderend
  • krampwerend
  • antiseptisch

Keuken

Tijm behoort zowel tot de mediterrane als de gekende Provençaalse kruiden. Niet alleen zijn typerende zoete smaak, maar ook de gekende neveneffecten maken hem een geliefd ingrediënt. Zo vermindert tijm het opgeblazen gevoel en werkt het stimulerend voor de spijsvertering. Hierdoor kunnen vette en zware maaltijden beter verwerkt worden, wanneer er tijm aan toegevoegd wordt. Zelfs lange tijd meegekookt tijdens de bereiding blijft tijm zijn werking behouden. Gedroogde tijm heeft een nog intensere smaak dan de verse twijgjes.

Geneeskracht

aandoening behandeling
diaree thee
mond/keel-ontsteking thee
hoest/bronchitis thee
wonde/kneuzingen/zweren kompres/lotion
luchtwegen/reuma/vermoeidheid toevoeging aan badwater

Stoombad

ingrediënten:

  • 2 x handvol tijmblaadjes (vers)
  • 1 liter kokend water
  • handdoek

werkwijze :
overgiet de blaadjes met het water en laat even afkoelen tot het doenbaar is het hoofd er 10 min. boven te houden.

aandoening : 

  • onstekingen
  • onreinheid

behandeling :
maximum 10 per keer en vervolgens het gezicht goed reinigen met koud water. 

Verwante soorten

Thymus x citriodorus

Zoals de x in het midden al aangeeft is de citroentijm een kruising tussen T.pulegiodes en T.vulgaris, De smaak en geur zijn erg verfrissend en wordt hierom eerder gebruikt in salades dan andere soorten tijm.