Oostindische kers
Geschiedenis
Oorsprong
We weten Oostindische kers in Peru al sinds mensenheugenis gebruikt wordt bij genezing en desinfecteren van wonden en ontstekingen.
17de eeuw
In deze periode maakt dit plantje de overzeese tocht naar Europa.
Naamgeving
Officiële benaming :
Familie : Tropaeolaceae
Klimkersachtigen
Geslacht : Topaeolum
Soortnaam : majus
Nederlandse benaming :
Oostindische kers
Kenmerken
kenmerken | |
---|---|
hoogte | 3 m lange uitlopers |
bloeitijdstip | zomer tot hefst |
bloemkleur | fel oranje/geel/rood |
blad | rond-niervormig |
inhoud | etherische oliën |
geur | |
smaak | blad = bitter/bloem = pittig |
groeiwijze | vorstgevoelig |
bloei :
grote, felgekleurde trechterbloemen met een schotelvormige rand, waarbij het achterste kelkblad eindigt in een spoor.
blad :
rond niervormig op lange stelen
groeiwijze :
een kruipende wortelstok van waaruit groene stengels verder groeien.
Vindplaats
Van oorsprong is dit kruid uit de landen rondom het Andesgebergte, waar het te vinden is in de eerder koele berggebieden.
Standplaats
Hoe zonniger hoe beter, maar halfschaduw kan ook. Naar bodemtoestand zijn er bijna geen eisen, behalve dat er geen stilstaand water mag zijn. Wanneer de bodem te voedingsrijk is zullen de bladeren weelderig groeien ten nadele van de bloemen.
Combinatieteelt
Oostindische kers is wordt zeer regelmatig gebruikt in combinatieteelten omwille van zijn plaaginsectenwerende werking. Voor sommige soorten, werkt het ook omgekeerd en trekt het net insecten aan, waardoor deze niet naar de andere groenten en kruiden overgaan.
Teelt
zaaien :
Binnenshuis kan er voorgezaaid worden (3à4 zaden in een potje p9), maar de planten mag pas na de laatste vorst naar buiten. Eénmaal in de tuin zaait oostindische kers zichzelf snel uit.
Onderhoud
Beschermen tegen de koude heeft geen zin, gewoon laten uitzaaien of zaden bijhouden werkt het best.
Oogst
blad en bloem:
Eigenlijk is de gehele plant behalve de wortel gedurende de hele groei-en bloeiperiode oogstklaar. Omwille van de malsheid pluk je steeds de jongste blaadjes naar behoefte.
bloemknoppen:
Bewaren
Gebruik
uitwendig
- wondheling
inhoud
- etherische oliën
inwendig
- kiemdodend/antibiotisch (infecties/ontstekingen)
- eetlustopwekkend
- afweerversterkkend
Veelvuldig en overmatig gebruik van bladeren kan de darmen en maag drastisch prikkelen.
Keuken
bladeren :
De bladeren hebben een bittere smaak die een ietwat mosterdtoets aan salades, omeletten en kazen geeft. In sausen verlenen ze fijngesneden een pittige smaak.
bloemen :
Behalve dat ze heel decoratief zijn, geven de bloemen volledig of gesneden uw gerechten een milde maar aparte bijsmaak.
bloemknoppen :
Deze worden ingelegd met azijn en vervolgens opgegeten.
Geneeskracht
aandoening | behandeling |
---|---|
wond | |
infecties/ontstekingen | gerecht |
zwakke weerstand | gerecht |
bronchitis/verkoudheden |
Inhoud
blad :
vitamine C