Oostindische kers

Geschiedenis

Oorsprong

We weten Oostindische kers in Peru al sinds mensenheugenis gebruikt wordt bij genezing en desinfecteren van wonden en ontstekingen. 

17de eeuw

In deze periode maakt dit plantje de overzeese tocht naar Europa. 

Naamgeving

Officiële benaming :
Familie : Tropaeolaceae
Klimkersachtigen
Geslacht : Topaeolum
Soortnaam : majus

Nederlandse benaming :
Oostindische kers

Kenmerken

kenmerken
hoogte 3 m lange uitlopers
bloeitijdstip zomer tot hefst
bloemkleur fel oranje/geel/rood
blad rond-niervormig
inhoud etherische oliën
geur
smaak blad = bitter/bloem = pittig
groeiwijze vorstgevoelig

bloei :
grote, felgekleurde trechterbloemen met een schotelvormige rand, waarbij het achterste kelkblad eindigt in een spoor.

blad :
rond niervormig op lange stelen

groeiwijze :
een kruipende wortelstok van waaruit groene stengels verder groeien.

Vindplaats

Van oorsprong is dit kruid uit de landen rondom het Andesgebergte, waar het te vinden is in de eerder koele berggebieden. 

Standplaats

Hoe zonniger hoe beter, maar halfschaduw kan ook. Naar bodemtoestand zijn er bijna geen eisen, behalve dat er geen stilstaand water mag zijn. Wanneer de bodem te voedingsrijk is zullen de bladeren weelderig groeien ten nadele van de bloemen.

Combinatieteelt

Oostindische kers is wordt zeer regelmatig gebruikt in combinatieteelten omwille van zijn plaaginsectenwerende werking. Voor sommige soorten, werkt het ook omgekeerd en trekt het net insecten aan, waardoor deze niet naar de andere groenten en kruiden overgaan.

Teelt

zaaien :
Binnenshuis kan er voorgezaaid worden (3à4 zaden in een potje p9), maar de planten mag pas na de laatste vorst naar buiten. Eénmaal in de tuin zaait oostindische kers zichzelf snel uit. 

Onderhoud

Beschermen tegen de koude heeft geen zin, gewoon laten uitzaaien of zaden bijhouden werkt het best. 

Oogst

blad en bloem:
Eigenlijk is de gehele plant behalve de wortel gedurende de hele groei-en bloeiperiode oogstklaar. Omwille van de malsheid pluk je steeds de jongste blaadjes naar behoefte. 

bloemknoppen:

Bewaren

 

Gebruik

uitwendig

  • wondheling

inhoud

  • etherische oliën

inwendig

  • kiemdodend/antibiotisch (infecties/ontstekingen)
  • eetlustopwekkend
  • afweerversterkkend

Veelvuldig en overmatig gebruik van bladeren kan de darmen en maag drastisch prikkelen.

Keuken

bladeren :
De bladeren hebben een bittere smaak die een ietwat mosterdtoets aan salades, omeletten en kazen geeft. In sausen verlenen ze fijngesneden een pittige smaak. 

bloemen : 
Behalve dat ze heel decoratief zijn, geven de bloemen volledig of gesneden uw gerechten een milde maar aparte bijsmaak.

bloemknoppen :
Deze worden ingelegd met azijn en vervolgens opgegeten.

Geneeskracht

aandoening behandeling
wond
infecties/ontstekingen gerecht
zwakke weerstand gerecht
bronchitis/verkoudheden

Inhoud

blad :
vitamine C