Reuzenbalsemien

Langsheen rivieren en vennen is deze exoot zeker te vinden, aangezien hij daar vaak zeer snel een groot terrein tot zich neemt. Behalve dit nadeel is het eigenlijk ook gewoon een makkelijke plant met lekkere bloemen, die niet alleen bij ons maar ook bij vele insecten in de smaak vallen. Na de bloei komen er zaaddozen die met enige kracht lijken te ontploffen, waardoor de zaden zich talrijk kunnen verspreiden. De zaden zelf lijken nog het meest op de pitten van appels, maar hebben een pepersmaak die zeker tot zijn recht komt wanneer hij bijvoorbeeld wordt meegebakken in brood. Het leuke aan deze plant is dat wanneer er getracht wordt om hem binnen te perken te houden, en zijn verdere invasie te gaan remmen, we de zaden gaan oogsten, waardoor het werk beloond wordt met een lekkere maaltijd.

Geschiedenis

Toen India en Nepal in de 19de eeuw nog tot het Britse rijk behoorden, brachten de kolonisten al zaden mee naar Engeland. Hier toegekomen bleek het Atlantisch zeeklimaat ideaal te zijn voor deze plantensoort. Tevens had de reuzenbalsemien een nieuwe niche ontdekt waar veel potentieel inzat, namelijk de slijmstroken langs de hoogwaterlijn van rivieren. Op het Europees vasteland begon de opmars in de jaren '20 en was er een groei-explosie in de jaren '70, die nu nog steeds verder gaat. 

Naamgeving

 

Volksnaam

Reuzenbalsemien wordt soms ook springzaad genoemd, deze is afgeleid van het feit dat het zaad ver weg schiet wanneer het voldoende rijp is. Een kleine aanraking of regenbui is genoeg om de zwarte zaden meters ver te doen verspreiden.  

Plantlore

Britten herkennen in een balsemienbloem hun poltiehelm hangend aan een draadje.

Kenmerken

kenmerken
hoogte 2 meter
bloeitijdstip zomer/nazomer
bloemkleur lichtroze tot donkerrode trossen
blad
inhoud
geur afstotelijk
smaak
groeiwijze éénjarig

Nectarplant

Hommels worden heel hard aangetrokken door reuzenbalsemien, waarbij de bloem volledig is ingericht om deze te kunnen ontvangen. De bloem bevat een landingslip, eencentrale in-en uitgangen aan weerszijden een nooduitgang. Doordat de hommels zo diep mogelijk willen gaan om met hun tong het nectar te kunnen proven schuren ze tegen al het stuifmeel aan en komen ze wit bestoven weer uit de bloem. Bij het bezoek van een andere bloem, laat ze dit dan weer op de stamper achter. 

Zaden

De zaden (ongeveer 800 per plant) zijn zwart van kleur en wegen om en bij de 7 mg. Dit gewicht zorgt ervoor dat ieder zaad over een starterspakket aan stoffen beschikt om verder de ruimte te koloniseren. 

Groeiwijze

Vanaf de eerste echte vorst sterven de moederplanten af, en kunnen de zaailingen volgende lente alles weer doen paars kleuren.

Vindplaats

Exoot of gewenst

Voor de inheemse natuur is reuzenbalsemien een echte exoot die vele inheemse planten het moeilijk zou kunnen maken. Echter is hij door zijn standplaats, aan de rivieroevers, waar weinig beplanting voorkomt, een zeer welkome plant. Reuzenbalsemien heeft zich zo ingenesteld in een niche waar weinig andere planten zouden en kunnen groeien. Vele insecten zijn dankbaar om zijn komst en net daarom is het beter voorlopig af te wachten in plaats van te resoluut gaan uitroeien.

Standplaats