Zuurkool

Bewaring

Geferementeerde witte kool wordt ookwel zuurkool genoemd, een naam die minder smakelijk klinkt dan het eigenlijk is. Simpel gesteld is het niets anders dan een hoeveelheid witte kool met karwijzaadjes in een pot met zout. Het belangrijkste werk is om de kool heel fijn te snijden. Op deze manier wordt het vocht door het zout des te beter aan de cellen onttrokken. Verzamel dus alle fijn gesneden koolsnippers in een kom en strooi er dan eerst een matige hoeveelheid  zout over. Stamp alles goed aan, hierdoor maak je de cellen stuk en komen de sappen eruit. Dek het geheel af met een doek en laat dit een nachtje rusten. Op deze manier kan de fermantatie rustig op gang komen. De volgende morgend kunnen er extra delen aan toegevoegd worden zodat we de smaak gaan versterken, of een andere smaak er kunnen inbrengen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan appelen of snijbiet ( aardse nootachtige smaak). Bij het vullen van de glazen pot is het wel belangrijk dat deze extra's zich goed onder de kool en het zoute sap bevinden.