Infuus

Een infuus of infusie is eigenlijk niet meer dan een warm aftreksels van kruiden, vergelijkbaar met gangbare thee. Het is de meest gebruikte en tevens de minst omslachtige methode om kruiden te verwerken. Je maakt het door water over verse of gedroogde te gieten, 10 minuten te laten trekken en dan af te gieten. Meestal worden er voor een infuus bladeren of bloemen gebruikt, maar het kan met alle delen. Infusies kunnen zowel met warm als koud water gemaakt worden maar kunnen nooit bewaard worden.

Geschiedenis 

Citroenmelisse

Naamgeving

Het gebruik van de naam thee is enkel toegelaten indien er ook echte theebladeren ( Camelia sinensis ) in de samenstelling zitten. Voor een infuus wordt soms ook de benaming kruidenthee gebruikt maar dan bestaat er verwarring over de samenstelling en het al of niet voorkomen van theebladeren. Echter wordt de benaming infusie ook gebruikt bij een aftreksels met olie, terwijl een kruidenthee steeds met water zal zijn. Een kruidenthee wordt omwille van de naamsverwarring beter tisane genoemd, wanneer we de samenstelling zonder theebladeren bedoelen.

Kenmerken

Bewaren

Maak steeds een vers infuus per dag of zelfs per avond. Wanneer je bijvoorbeeld een infuus 's morgens maakt bij het ontbijt dan zal dit op de avond al heel bitter en donker van kleur zijn, doordat zowel de smaak als kleurstoffen veel beter zijn losgekomen.

Gebruik

Thee wordt het best op een nuchtere maag gedronken of toch minstens enkele uren na het eten. Op deze manier kan hij hij best inwerken op de maag en de darmen. Soms wordt thee ook als aperitief gedronken met de intentie het hongergevoel te verhogen. 
Warme thee kan op 42°C gedronken worden maar dan vraag je energie aan het lichaam om het te kunnen afkoelen. Omgekeerd zal een koude thee ook energie vragen om binnenin uw lichaam op dezelfde temperatuur te komen.

Basismethode

Overgiet een koffielepeltje gedroogde kruiden met kokend water in een tas en laat vervolgens alles een tiental minuten trekken Een andere basisregel geldt één handvol kruiden op één liter water 7 minuten laten trekken.. Roer regelmatig en zeef op het einde de kruiden uit de tas. Indien nodig kan je bijzetten met honing of minder bitter maken met citroensap. Drink het infuus sloksgewijs of laat het afkoelen tot beneden een 40°C of zelfs tot het koud is. 

Theezeef

Door een theezeef te gebruiken kan je de kruiden laten trekken gedurende een tiental minuten en vervolgens de zeef uit de tas nemen. Een zeef kan opgehangen worden bovenaan of wanneer je ze kan sluiten zoals een thee-ei mag je ze onderdompelen. Bij het gebruik van een theezeef zullen er minder kruidendelen rondzweven maar zal er wel nog steeds theestof onderaan in de beker liggen.

Theezakje

Met een theezakje wordt zowel het klassieke kant en klare liptonzakje bedoelt als het filterzakje voor kruiden. Bij de klaargemaakte zakjes is het wel zo dat deze minder kwalitatieve theebladeren, namelijk het bladafval na de verwerking van losse thee, bevatten.

Ingrediënten

Gebruik steeds gedroogde kruiden maar laat ze nooit ouder dan een jaar worden. Dus wanneer de nieuwe oogst binnen komt is het beter de oude weg te doen. Verse kruiden bevatten teveel water en zullen daarom tijdens een infusie geen waterkuren opnemen, waardoor ze geen extra werking gaan hebben. Soms kunnen bepaalde soorten zoals munt of citroenmelisse wel een smaakverandering geven wanneer ze op het einde vers toegevoegd worden.

Keuken

Een drinkthee wordt gebruikt zoals anderen koffie gebruiken, 's morgens bij het ontbijt, voor de gezelligheid of bij een maaltijd.Hiervoor gebruik je een samenstelling die vooral goed is van smaak of de juiste sfeer bezorgt.  De kruiden zijn erg fijn waardoor ze ook ontzettend snel hun smaak geven aan het warme water. Een drinkthee of infuus is zeker niet ongezond maar kan afhankelijk van de samenstelling en dosis neveneffecten zoals slapeloosheid veroorzaken.  

Geneeskracht

Deze thee wordt bereidt met kruiden die specifiek gekozen werden voor hun medicinale werking in plaats van de smaak. Deze kruiden zijn zo verwerkt dat ze grof blijven, waardoor ze veel langer hun geneeskrachtige bestanddelen kunnen vasthouden. Te fijne gesneden kruiden zullen na lange bewaring al veel stoffen verloren zijn door oxidatie.
Het gebruik van medicinale kruidenthee of infuus is wel aangeraden niet langer dan 14 dagen 3 maal daags te gebruiken aangezien er gewenning optreedt in het lichaam.
De moment van het drinken is afhankelijk van de werking, zo kan je een kruidenthee met een werking op de darmen (anijs, venkel) beter drinken tijdens het eten zodat er geen darmvergisting kan ontstaan.
Een infuus of kruidenthee voor medicinale toepassingen kan je best steeds op lichaamstemperatuur sloksgewijs opdrinken, op deze manier kan alles goed inwerken zonder dat het enige vraagt van het lichaam. De beperkte hoeveelheid maakt optimaal contact met de slijmvliezen in de mond die in contact staan met de bloedvaten en zenuwen. 

Een infuus kan gebruikt worden binnen een echte genezing of ontgiftingskuur,maar beperk de hoeveelheid steeds tot 1 liter per dag. Er wordt vaak aangeraden om enkelvoudige infusen afwisselend te gebruiken. Zodoende kan je een infuus met rustgevende werking in eenzelfde kuur gebruiken als een infuus specifiek voor maagproblemen.

Enkelvoudig infuus

soort behandeling
tijm luchtwegen
berk (blad) vochtafdrijvend
meidoorn (bloesem/vrucht) hart
kamille slijmvliesontsteking
basilicum maag
venkel flatulentie
Sint-Janskruid gespannenheid
moerasspirea ontgifting

Samengesteld infuus

Door meerdere kruiden samen te brengen in één infuus kan je het werkingsspectrum uitvoerig verbreden. Hiermee zou je ervoor kunnen zorgen dat er verschillende positieve eigenschappen in één verwerking beschikbaar zijn. Door kruiden te combineren ontstaan er echter ook andere kenmerken of karakteristieken die groter kunnen zijn dan de som van de delen, een werking die we ook synergie noemen. Deze werking kan positief bekeken worden door bijvoorbeeld het gebruik van lage dosissen van een samengesteld infuus, maar ook negatief door het wegvallen van effecten of het vaststellen van bijwerkingen door het toedienen van een geïsoleerd bestanddeel. Je verhoogt als het ware progressief gezien bepaalde eigenschappen of je neemt een gebalanceerd effect weg binnenin een samenstelling

Omwille van synergie is het zelf samenstellen van kruidenmengsel slechts aangeraden indien je over een goede plantenkennis beschikt. Heb je echter maar één doel voor ogen bij een infuus dan kan je wel kruiden gebruiken met een gelijkaardige eigenschap of werking.

samenstelling behandeling
anijs/venkel/kummel flatulentie
linde-bloesem/vlier-bloesem transpiratiebevorderend
salieblad/berkeblad/brandnetel/moerasspirea reuma

Anderzijds zal een toevoeging van een kruid zoals Sint-Janskruid, lavendel of kamille steeds een optimaal effect geven bij een genezing.

Antagonistische werking

Het spreekt voor zich dat het verwerken van kruiden met een tegengestelde werking nooit een gewenst of gunstig effect kan opleveren. Kruiden die transpiratie opwekken combineren met vocht-vasthoudende kruiden zoals vlier tegenover salie heeft totaal geen zin en zal vooral veel energie vragen ten koste van de genezing. 

Vergelijkbare soorten

Maceraat

Een maceraat is een koud bereid aftreksel, waarbij de kruiden gedurende lange tijd, ongeveer 12 uur, hun inhoudsstoffen kunnen afgeven. Om deze stoffen versnelt en voldoende te kunnen losmaken is het wel nodig regelmatig te roeren of te schudden. Volgende kruiden of plantendelen worden volgens deze werkwijze bereid : valeriaan-wortel, lijnzaad, maretak. 

Een maceraat kan zowel op water als op olie, waarbij we het mengsel wel enkele weken laten trekken op een zonnige plaats. De meeste maceraten op olie worden gebruikt om in te masseren, maar kunnen soms ook inwendig gebruikt worden. 

Decoct

Soms zitten de noodzakelijke stoffen zo hard gebonden in een plant of vrucht waardoor het nodig is om alles te koken. Denk hierbij voornamelijk aan de harde delen zoals een wortel, zaden maar ook bijvoorbeeld aan schors van bomen. We gaan ze een 10-tal minuten tot een kwartier door koken zodat we de inhoudsstoffen kunnen extraheren.

Behandelingen

Hoesten

  • haver

Keelpijn

  • haver

Nieren/Blaas

  • guldenroede
  • hondsroos

Oedeem

  • guldenroede

Slapeloosheid

  • haver
  • hop

Indigestie

  • hondsroos

Eetlust

  • hop

Nervositeit

  • hop

Soorten

Grassen

Haver 

  • haverstrothee
  • tegen hoesten/keelpijn
  • verhelpt slapeloosheid

Heesters

Hondsroos

  • zowel bottel als bloem
  • bij nier-en blaasstoornissen
  • bij verstopping

Klimplanten

Hop

  • thee met hopbelletjes
  • eetlustopwekkend
  • bij slapeloosheid
  • nervositeit

Wilde planten

Guldenroede 

  • zowel als thee of kompres
  • bij nierklachten/urinedrijvend

Herderstasje 

  • bloedstelpend
  • diarree
  • menstruele bloedingen

Groot hoefblad 

  • hoesten
  • heesheid
  • verzwakte nieren