Amarant Eetbaar
Eigenlijk moeten we stellen dat wetenschappelijk gezien amarant niet tot de granen behoort, maar is het een zogenaamd pseudograan. Amarant maakt deel uit van de tweezaadlobbigen, maar omdat de zaden zowel in gebruik als in uiterlijk sterk lijken op graan wordt het vaak verkeerdelijk hierbij ingedeeld.
Geschiedenis
13de eeuw
In het tijdperk van de Azteken, voornamelijk rondom Mexico maakte amarant deel uit van de top vijf planten in het basisdieet.
16de eeuw
Na de kolonisatie van Zuid-en Midden Amerika raakt amarant omwille van religieuze redenen in onmin.
Heden
Na enkele eeuwen van zeer beperkte teelt raakt amarant ook in het Westen bekend en geliefd. Momenteel is het een veel belovende teelt met hoge opbrengst en wordt het veelvuldig toegepast bij brood, pasta's en gebak.
Naamgeving
Officiële benaming :
Familie :
Geslacht :
Soortnaam :
Nederlandse benaming :
Duitse benaming :
Franse benaming :
Engelse benaming :
Volksbenaming :
Plantlore
Volksgeloof
Plaatsnamen
Symboliek
Kenmerken
kenmerken | |
---|---|
hoogte | |
bloeitijdstip | |
bloemkleur | |
blad | |
inhoud | |
geur | |
smaak |
bloeiwijze :
blad :
groeiwijze :
Vindplaats
Oorspronkelijk terug te vinden in Midden-Amerika, met als hot spot de streek rond Mexico. De vele soorten amarant zijn erg divers en plaatsgebonden, de soort in de Andes is helemaal anders dan diegene in Mexico.
Standplaats
Combinatieteelt positief
Combinatieteelt negatief
Teelt
zaaien :
stekken :
scheuren :
Onderhoud
Oogst
Bewaren
Gebruik
uitwendig
inhoud
inwendig
Geneeskracht
aandoening | behandeling |
---|---|
Inhoud
Verzorging
Huishouden
Tuinontwerp
Aanleg
Insecten
Soorten
Verwante soorten
Meer info
Bezoeken :
Boeken :
Sites :