Amarant Eetbaar

Eigenlijk moeten we stellen dat wetenschappelijk gezien amarant niet tot de granen behoort, maar is het een zogenaamd pseudograan. Amarant maakt deel uit van de tweezaadlobbigen, maar omdat de zaden zowel in gebruik als in uiterlijk sterk lijken op graan wordt het vaak verkeerdelijk hierbij ingedeeld.

Geschiedenis

13de eeuw

In het tijdperk van de Azteken, voornamelijk rondom Mexico maakte amarant deel uit van de top vijf planten in het basisdieet.

16de eeuw

Na de kolonisatie van Zuid-en Midden Amerika raakt amarant omwille van religieuze redenen in onmin.

Heden

Na enkele eeuwen van zeer beperkte teelt raakt amarant ook in het Westen bekend en geliefd. Momenteel is het een veel belovende teelt met hoge opbrengst en wordt het veelvuldig toegepast bij brood, pasta's en gebak. 

Naamgeving

Officiële benaming :
Familie :
Geslacht :
Soortnaam :

Nederlandse benaming :

Duitse benaming :

Franse benaming :

Engelse benaming :

Volksbenaming :

Plantlore

Volksgeloof

 

Plaatsnamen

 

Symboliek

Kenmerken

kenmerken
hoogte
bloeitijdstip
bloemkleur
blad
inhoud
geur
smaak

bloeiwijze :

blad :

groeiwijze :

Vindplaats

Oorspronkelijk terug te vinden in Midden-Amerika, met als hot spot de streek rond Mexico. De vele soorten amarant zijn erg divers en plaatsgebonden, de soort in de Andes is helemaal anders dan diegene in Mexico.

Standplaats

 

Combinatieteelt positief

 

Combinatieteelt negatief

 

Teelt

zaaien :

stekken :

scheuren :

 

Onderhoud

 

Oogst

 

Bewaren

 

Gebruik

uitwendig

inhoud

inwendig

Geneeskracht

aandoening behandeling

Inhoud

Verzorging

 

Huishouden

 

Tuinontwerp

 

Aanleg

 

Insecten

 

Soorten

 

Verwante soorten

 

Meer info

Bezoeken :

 

Boeken :

 

Sites :