Merel Lore
Wanneer je rondwandelt tussen de huizen 's avonds bij zonsondergang of eerder in de ochtend wanneer de dauw nog wat wegtrekt, dan er telkens één vogel die je gezelschap houdt. En dan is het een typische vogelroep, die wil aangeven dat hij jou heeft gezien en jouw aanwezigheid aan alle anderen doorgeeft. Nee het is echt wel een liedje om jou te verwelkomen, om jou aan te geven dat hij blij is jou te zien. Het is het favoriete liedje van de tuinier, een echt buitenshuis familielid. Zo puur zijn, zo gewoon en alledaags lijkt onze merel.
Het is een tuinvogel die niet alleen hoog in de bomen zijn tonen ten gehore brengt, maar tussen de bladeren komt wroeten rondom de bomen of wat komt drinken uit een schaaltje op het terras.
Naamgeving
Officiële benaming :
Familie :
Geslacht :
Soortnaam :
Nederlandse benaming :
Merel
Engelse benaming :
Blackbird
Volksnamen Nederlands
Volksnamen Engels :
Colly bird
Een vogeltje zo zwart als kool
Geschiedenis
Griekse geschiedenis
Bij de Oude Grieken was de merel een geliefde vogel en gewijd aan zowel de Goden als Godinnen. Evengoed maakt hij ook deel uit van donkere verhalen, kwade profetieën en oorspellingen. Zeker wanneer hij van een granaatappel at en daarbij dood viel, zou het niets betekenen dan nabije rampspoed.
Kelten
In de 7de eeuw was er de heilige Kevin die op aloudse manier aan het bidden was, namelijk met zijn open en de palmen naar boven. Tijdens deze activiteit begon een merel haar nest in zijn handen te maken en legde ze alvast haar eitjes er tussen. Niet tegenstaande weer en wind, de koude en honger bleef Kevin staan tot zolang de jonge mereltjes uitkwamen en wegvlogen.
De oude Kelten geloofden ook dat er slechts drie dieren de oudste van de wereld zijn, één ervan is het hert, de andere de forel en als laatste is er de merel. Deze vertegenwoordigen dan ook alle levende wezens op de aarde, het water en de lucht.
Riahnnon
Riahnnon heeft drie merels die zingen rondom de wereldboom in de Andere Wereld, ook wel de Eilanden van de Gezegenden. Door het gezang van de merels raken de mensen in een soort trance, waardoor ze de mystieke geheimen kunnen ervaren.
Bij de kelten en hun priesters werd het merelgezang vaak ingezet omwille van zijn hypnotiserende werking op de mensen. Het diende als een kanaal van trance voor de sjamanen om tussen de twee werelden te kunnen bewegen.
Middeleeuwen
In de middeleeuwen werd de merel vooral graag gezien, wanneer hij in de maag kon belanden. Er is een zekere symboliek verweven in dit liedje, dus ga er zeker niet vanuit dat het enkel gaat over het verorberen van merels, maar dat neemt niet weg dat verschillende tuinvogels deel uit maakten van de maaltijd.
Sing a song of sixpence,A pocket full of rye,Four and twenty blackbirdsBaked in a pie.
When the pie was openedThe birds began to sing—Wasn't that a dainty dishTo set before the king?
The king was in the counting-houseCounting out his money,The queen was in the parlorEating bread and honey,
The maid was in the gardenHanging out the clothes.Along came a blackbirdAnd snipped off her nose.
Sing a song of sixpence,A pocket full of rye,Four and twenty blackbirdsBaked in a pie.
When the pie was openedThe birds began to sing—Wasn't that a dainty dishTo set before the king?
Religie
Christendom
In verschillende kerstliedjes zoals 'The Twelve days of Christmas' is er sprake van 'the calling birds', wat een foutieve interpretatie is van 'the coley birds' namelijk de merels . Niettegenstaande deze fout, is er wel degelijk een verband ook met 'calling' aangezien merels bekend staan als de opgewekte vroege vogels die ons met hun serenade wakker maken.
Geografie
Europa
Vanuit Italië is er een verhaal dat de herkomst van de zwarte veren bij een merel zou verklaren. Tijdens een koude winter was er namelijk een merelgezinnetje dat de warmte van bij de mensen kwam opzoeken. Ze maakten hun nest naast de schoorsteenpot om zo dicht mogelijk te kunnen opwarmen. Toen het mannetje na een vlucht achter eten, weer terug kwam waren alle veren van zijn familieleden helemaal zwart geworden, terwijl ze een dag eerder nog sneeuwwit waren.
Symboliek
Een merel is één van de weinige zwarte vogels die niet geassocieerd wordt met ongeluk. In de meeste culturen en natuurgeloven staan ze eerder gekend als een goed voorteken, een naderend geluk.
Als je ooit twee mannetjes te samen ziet, wat heel uitzonderlijk voor deze dominante soort, dan zal het geluk je lange tijd blijen volgen.
Er wordt gezegd dat wanneer je een pluim van een merel onder iemands kussen legt alvorens het slapengaan, deze persoon de volgende ochtend al zijn geheimen zal opbiechten.
- geluk
- geheimen
- reïncarnatie
- boodschapper van de Andere Wereld
- timide
- aarde
Een witte merel
Iemand wordt een witte merel genoemd wanneer hij of zij door kennis of vaardigheden een uitzondering in een situatie waarin middelmatigheid de regel is.
Mensen die men associeert met merels zijn zeldzaam en eerder spiritueel. Ongeacht hun apart sociaal gedrag zijn ze zeer leuk gezelschap in een grotere groep.
Merels zijn dan wel vroegere bosvogels, nu zijn ze vooral in onze tuinen te vinden. Hier zijn ze vaak aal springend of wandelend over de grond te vinden, op zoek naar eten. Het zijn dus vogels die dan wel in contact staan met de lucht, maar vooral met voetjes op de grond blijven.
Spiritueel gezien loopt hun pad dus langs de Aardse energie. Merels zijn ook vaak al stretchend en poetsend tussen het gras te zien, waardoor ze ook in relatie staan met innerlijke rust en yoga
Wanneer een merel jouw pad kruist, dan wordt dit telkens aanzien als een leerkracht/meester doe jou komt aanleren hoe je tot een punt van grote wijsheid en hoge innerlijke rust kunt komen.
Fantasie en Magie
Merels staan in nauw verband met de dood, maar dan niet zoals de meeste andere zwarte vogels, als de brengers van de dood, maar eerder als een symbool van reïncarnatie.
Wanneer een merelnest gemaakt wordt met wat mensenhaar erin, dan betekent dit hoofdpijn, steenpuisten en huidproblemen voor de vroegere eigenaar van het haar, net zolang tot het nest vernietigd is.
Het gezang van een merel is in staat om de mensen die dit horen in een zekere staat van trance te brengen, wat er voor zorgt dat merels aanzien worden als de boodschappers van de andere wereld. Het meditatief gezang laat mensen meestromen op de golven van hun bewustzijn waardoor ze een hogere spiritualiteit bereiken.
Kunst
Muziek
Joe Cocker bracht in 1969 het liedje 'Bye bye Blackbird uit. Het zou gaan over een prostituee die eindelijk weer naar haar moeder keert. Haar enige gezel tijdens het werk, was de merel die zelfs 's avonds aan haar raam kwam zingen.
De Zweedse death-metal band Amon Amarth bracht op het album 'With Oden on our side in 2006 het lied ' Cry of the black birds' uit. Ongeacht de titel heeft dit lied niets met merels te maken, maar wel met de raven van Odin. Deze foutieve notatie komt wel vaker voor, maar komt niet verder uit de onkunde, eerder uit de moeilijkheid om eender welke zwarte vogel te beschrijven, zonder een verwijzing te maken naar 'the black bird'.