Wilde planten

Vele inheemse wilde planten bevatten plantedelen, die eetbaar zijn. Sommige geven alleen maar een smaak af terwijl andere een echt hoofdbestandeel van een gerecht gaan vormen. We kunnen deze verzamelen tijdens wandelingen, maar vaak zijn ze al in de tuin te vinden, waar ze (on)gewenst aanwezig zijn. Denk hier bijvoorbeeld aan madeliefjes in de gazon, deze zijn deels eetbaar, maar worden door vele mensen liever verwijdert dan opgegeten.

Bessen

  • bramen

Zeg niet 
'Onkruid vergaat niet'
maar wel
'Onkruid bestaat niet'

Noten

  • hazelaar

Behalve hun enorm aanbod hebben wilde planten ook het voordeel dat ze ook het steeds aanwezig zijn. Zelfs wanneer het in de moestuin wel erg kalm is, vind je buiten in het bos wel al soorten die beschikbaar zijn. Denk maar aan paardebloem die quasi altijd te vinden zijn of daslook die heel vroeg in grote getalen de kop op steekt. 

Bloem

  • paardebloem 
  • sleutelbloem
  • madeliefje
  • hondsdraf: als decoratie of beleg

Blad

  • melganzevoet (Mede)
  • zuring
  • paardebloem
  • hondsdraf, als groente, in kwark of in soep
  • brandnetel

Wilde planten zijn in de meeste gevallen ook breed inzetbaar, niet alleen zijn verschillende plantedelen bruikbaar maar evengoed zijn wilde planten toe te passen bij verschillende gerechten. Van de brandnetel bijvoorbeeld kan je zowel blad als zaden gebruiken en dan van yoghurt tot chips en soep.

Oogst

Wilde kruiden zijn vaak klaar om te oogsten in die momenten dat er vaak in de moestuin niet veel te beleven valt. 

Tips

  • Pluk nooit langs drukke wegen, spoorwegen of industriezone's
  • Oogst enkel wanneer je 100% zeker bent van de eetbare soort
  • De meeste soorten pluk je best 's ochtends omwille van de frisheid en structuur
  • Pluk enkel wat je kan gebruiken, en laat voldoende voor de plant zelf staan
  • Blijf weg uit bossen en natuurgebieden om uw mandje te vullen

Plantedelen

Vrucht

Wilde appel

 

Stengel

Wortel

Tak

Bloem

 

Meer info