Veldzuring
Geschiedenis
Romeins-Grieks
In de antieke oudheid raakt de oervorm van zuring, ook wel de wilde zuring, al zeer goed gekend en wordt hij dusdanig al vaak gebruikt voor verschillende doeleinden.
Naamgeving
Officiële benaming :
Familie : Polygonaceae
Duizendknoopachtigen
Geslacht : Rumex
Soortnaam : acetosa
Nederlandse benaming :
Veldzuring
Volksbenaming
Zurkel
Kenmerken
Kenmerken | |
---|---|
hoogte | tot 120cm |
bloeitijdstip | zomer |
bloemkleur | rode pluimpjes |
blad | pijlvormig |
inhoud | rijk aan vit. C/oxaalzuur/ijzer/ looi-en bitterstoffen |
geur | |
smaak | zuur/bitter/pittig |
groeiwijze | meerjarig weerkerend vanuit de penwortel |
Vindplaats
Veldzuring komt vaak en soms in grote getale voor in vochtige weilanden, braakliggende stukken en bermen en dat zeer algemeen in geheel Europa.
Standplaats
Zuring groeit graag in de schaduw van andere planten of op een halfschaduw plaatsje. In de volle zon maakt zuring weinig tot geen zachte bladeren aan, terwijl het net deze zijn die we gaan gebruiken. Hiervoor is het ook belangrijk om een humusrijke vochtige bodem te voorzien.
Teelt
Zaaien :
Zuring kan in het voorjaar en zomer direct in de volle grond gezaaid worden. Zaai ze wel zorgvuldig op voldoende afstand, zodat de volwassen planten goed kunnen uitgroeien.
Kopen :
Zuring is algemeen te vinden in de tuincentra, maar dan gaat het vaak over bloedzuring, Voor veldzuring moet je al op zoek naar gespecialiseerde zaken met voornamelijk inheems en wilde planten.
Scheuren :
Grote zuring planten kan je makkelijk scheuren, dus meestal is het een kwestie van een eigenaar aan te spreken, die normaal gezien vaak al veel te veel zuring beschikt, en maar al te blij zijn met jouw aanbod.
Onderhoud
Voorzie bij zuring dat de bodem steeds goed vochtig blijft en voldoende humus bezit. Wanneer je de bloempjes verwijdert zal de plant zichzelf niet vermeerderen, maar blijft het blad wel langer mals en aromatischer van smaak.
Oogst
Oogst steeds de jonge malse blaadjes, deze smaken niet alleen het best, ze laten zich ook het makkelijkst invriezen. Pluk enkel de buitenste blaadjes doordat de binnenste, diegene dicht bij het hart, ervoor zorgen dat de plant later weer kan uitlopen.
Gebruik
uitwendig
inhoud
- oxaalzuur
inwendig
Keuken
Omwille van het hoge gehalte aan oxaalzuur mag veldzuring niet te vaak, niet te veel en niet rauw gegeten worden. Echter wordt het in de Franse keuken veel gesmoord gebruikt in de nouvelle cuisine. Ook in salades (beperkt rauw), soepen en de beroemde Frankfurter groene saus wordt het veelvuldig verwerkt.
Zuringkoekje
ingrediënten :
- 2 uien
- 2 theelepels olijfolie
- 500 gram zuringblad
- 1 krop sla
- 3 knoflookteentjes
- 3 eieren
- 4 eetlepels slagroom
- peper en zout
bereiding :
Hak de uien fijn en fruit ze in de olie.
Was en snij de zuring en sla in reepjes.
Plet de knoflook in matig zout
Voeg alles bij de uien en laat 10 min. stoven
Klop de eierdooiers en de slagroom los en roer door het geheel.
Geneeskracht
Aandoening | Behandeling |
---|---|
spijsverteringsproblemen | gerecht |
ontgifting/bloedzuiverend | gerecht |
verkoudheid/maag-darmklachten | homeopathie |
Tuinontwerp
Veldzuring kan zeer goed groeien op een halfschaduw plaatsje en is daarom een kruid dat ook die zones kan begroeien. De rode bladnerven van bloedzuring kan zeer goed in combinatie gebruikt worden.
Soorten
Veldzuring is de oervorm van zuring en uit deze soort is de meer gekende tuinzuring (Rumex rugosus) ontstaan. Deze had vroeger een beter terug te leiden naam namelijk Rumex acetosa var.hortensis.
'Belleville'
grootbladig
'Porfusion'
Deze grootbladige soort bloeit niet en is bijgevolg enkel als plantje te verkrijgen.
Verwante soorten
Rumex obtusifolius :
Ridderzuring is net als veldzuring in het wild vaak voorkomend en kan eveneens in de keuken toegepast worden.
Rumex patienta :
Spinaziezuring bevat minder oxaalzuur en heeft daardoor een veel zachtere smaak vergelijkbaar met spinazie.
Rumex sanguineus :
Bloedzuring is een zeer geliefd en decoratief plantje, vanwege zijn rode stelen en nerven.
Rumex scutatus :
De Spaanse zuring is ook bij ons een vaste plant maar eerder beperkt in grootte en past daarom beter in potten en bakken.