Bijvoet Geneeskracht
Geschiedenis
Oudheid Grieks
De naam Artemis verwijst naar de Griekse geschiedenis, ongeacht er wel enige twijfel is over de correcte herkomst.
Middeleeuwen
In middeleeuwse geschriften is er al meermaals sprake van Artemisia, maar hier kunnen verscheidene soorten mee bedoeld worden.
Naamgeving
Officiële benaming :
Familie : Compositae
Composietenfamilie
Geslacht : Artemisia
Over de herkomst van Artemisia is enige verwarring, aangezien het kan duiden op Artemis de Griekse god van de jacht, maar een goed ontleend zijn aan Artemisia. Deze dame was dan weer de vrouw van koning Mausulus van Halicranassus. Artemisia duidt ook op het Alsemgeslacht
Soortnaam : vulgaris
vulgaris wijst op de meest voorkomende, de gewone
Nederlandse benaming :
Bijvoet
Duitse benaming :
Franse benaming :
Engelse benaming :
Volksbenaming :
Kenmerken
kenmerken | |
---|---|
hoogte | 50-120cm |
bloeitijdstip | 07-09 |
bloemkleur | bruin-geel |
blad | veerdelig groen-wit |
inhoud | |
geur | |
smaak | |
groeiwijze | overblijvende struik |
bloeiwijze :
De bruingele buisbloemen staan in kleine hoofdjes samen in aren en trossen.
blad :
Veerdelige blaadjes met een groene bovenzijde en een witte viltige onderzijde.
groeiwijze :
Rechtopstaande lichtrode stengels vanuit een dikke houtige wortelstok.
Vindplaats
Zeer algemeen in gematigd Europa, en breed verspreid terug te vinden, van zandgrond tot in de ruigten en als echt struikgewas.
Standplaats
Bijvoet stelt eigenlijk weinig tot geen speciale eisen aan de standplaats.
Teelt
zaaien :
Zaaien is zeer makkelijk en kan gewoon door met een stengelbussel rond te lopen over de tuin. Eénmaal in de tuin zaait bijvoet zichzelf goed uit.
scheuren :
Scheuren is een makkelijke manier om oudere planten te verjongen en zodoende er meerdere te kunnen bijmaken.
Onderhoud
Oogst
Bewaren
Gebruik
smaak
- lichtjes bitter
gebruik
- kleine bladeren
- bloesem pluimpjes
- bloemknoppen
- gedroogd steeds versnipperen
gerechten
- gebraden gevogelte
- visgerechten
- zware maaltijden
- salade
Keuken
Bijvoet past zeer goed bij gebraden gevogelte en visgerechten. Omwille van de spijsverterings-stimulerende werking is zeer bruikbaar om eerder zware en vette gerechten beter verteerbaar te maken. Door het hoog gehalte aan vitamines kan men bijvoet ook combineren in een salade. Laat bijvoet nooit lang meekoken en ook niet combineren met andere overheersende kruiden.
Inhoud
bitterstoffen :
De bitterstoffen stimuleren de spijsverteringsklieren en brengen de galproductie van de lever in werking.
inuline :
Dit is een zetmeelachtige stof die door mensen met suikerziekte (diabeten) ook goed verdragen wordt.
Tuinontwerp
Aanleg
Insecten
Soorten
Verwante soorten
Meer info
Bezoeken :
Boeken :
Sites :