Bijvoet Geneeskracht

Geschiedenis

Oudheid Grieks

De naam Artemis verwijst naar de Griekse geschiedenis, ongeacht er wel enige twijfel is over de correcte herkomst.

Middeleeuwen

In middeleeuwse geschriften is er al meermaals sprake van Artemisia, maar hier kunnen verscheidene soorten mee bedoeld worden.   

Naamgeving

Officiële benaming :
Familie : Compositae
Composietenfamilie
Geslacht : Artemisia
Over de herkomst van Artemisia is enige verwarring, aangezien het kan duiden op Artemis de Griekse god van de jacht, maar een goed ontleend zijn aan Artemisia. Deze dame was dan weer de vrouw van koning Mausulus van Halicranassus. Artemisia duidt ook op het Alsemgeslacht
Soortnaam : vulgaris
vulgaris wijst op de meest voorkomende, de gewone

Nederlandse benaming :
Bijvoet

Duitse benaming :

Franse benaming :

Engelse benaming :

Volksbenaming :

Kenmerken

kenmerken
hoogte 50-120cm
bloeitijdstip 07-09
bloemkleur bruin-geel
blad veerdelig groen-wit
inhoud
geur
smaak
groeiwijze overblijvende struik

bloeiwijze :
De bruingele buisbloemen staan in kleine hoofdjes samen in aren en trossen.

blad :
Veerdelige blaadjes met een groene bovenzijde en een witte viltige onderzijde.

groeiwijze :
Rechtopstaande lichtrode stengels vanuit een dikke houtige wortelstok.

Vindplaats

Zeer algemeen in gematigd Europa, en breed verspreid terug te vinden, van zandgrond tot in de ruigten en als echt struikgewas.

Standplaats

Bijvoet stelt eigenlijk weinig tot geen speciale eisen aan de standplaats.

Teelt

zaaien :
Zaaien is zeer makkelijk en kan gewoon door met een stengelbussel rond te lopen over de tuin. Eénmaal in de tuin zaait bijvoet zichzelf goed uit.

scheuren :
Scheuren is een makkelijke manier om oudere planten te verjongen en zodoende er meerdere te kunnen bijmaken.

 

Onderhoud

 

Oogst

 

Bewaren

 

Gebruik

smaak

  • lichtjes bitter

gebruik

  • kleine bladeren
  • bloesem pluimpjes
  • bloemknoppen
  • gedroogd steeds versnipperen

gerechten

  • gebraden gevogelte
  • visgerechten
  • zware maaltijden
  • salade

Keuken

Bijvoet past zeer goed bij gebraden gevogelte en visgerechten. Omwille van de spijsverterings-stimulerende werking is zeer bruikbaar om eerder zware en vette gerechten beter verteerbaar te maken. Door het hoog gehalte aan vitamines kan men bijvoet ook combineren in een salade. Laat bijvoet nooit lang meekoken en ook niet combineren met andere overheersende kruiden.

Inhoud

bitterstoffen :
De bitterstoffen stimuleren de spijsverteringsklieren en brengen de galproductie van de lever in werking.

inuline :
Dit is een zetmeelachtige stof die door mensen met suikerziekte (diabeten) ook goed verdragen wordt.

Tuinontwerp

 

Aanleg

 

Insecten

 

Soorten

 

Verwante soorten

 

Meer info

Bezoeken :

 

Boeken :

 

Sites :