Marjolein
Geschiedenis
Oorsprong
Vanuit zijn oorspronkelijke vindplaats in Noord-Afrika en de Arabische landen kwam marjolein, toen eerder bekend als majoraan terecht in het Middellands-Zeegebied.
Egyptisch tijdperk
Bij de Egyptenaren werd marjolein voornamelijk gebruikt als desinfecterend middel bij wonden.
Grieks-Romeins tijdperk
Vanwege zijn gekende geneeskrachtige werking wordt marjolein al veelvuldig gebruikt en verwerkt. Het is in deze periode dat het kruid als afrodisiacum wordt toegevoegd aan rode wijn.
Naamgeving
Officiële benaming :
Familie : Lamiaceae
Lipbloemigen
Geslacht : Origanum
Soortnaam : majorana
Nederlandse benaming :
Marjolein
Volksbenaming :
Majoraan
Kenmerken
kenmerken | |
---|---|
hoogte | 50cm |
bloeitijdstip | zomer |
bloemkleur | wit/roze/lila |
blad | eivormig grijs, behaard |
inhoud | etherische olie/looi-en bitterstoffen |
geur | sterk aromatisch |
smaak | sterk |
groeiwijze | meerjarig/niet winterhard |
Vindplaats
Oorspronkelijk was marjolein, toen nog bekend onder de naam majoraan, te vinden in de Arabische landen.
Standplaats
Marjolein is een echt typisch kruid, dit wil zeggen, een zonnige, warm droge standplaats met een goed gedraineerde bodem is een ideaal
Teelt
zaaien :
Zaai marjolein in het vroege voorjaar binnenshuis in bakjes of vanaf mei in de volle grond. Doe steeds enkele zaadjes samen en bedek deze met een laagje aarde. In volle grond zaai je op een afstand 25 cm onderling van elkaar.
plantjes :
Marjolein is in de meeste tuincentra makkelijk terug te vinden.
Onderhoud
Hou de bodem gedurende de groeiperiode goed onkruidvrij en los. Knip nooit te laag zodat de stengels goed kunnen uitlopen.
Oogst
De jonge malse uitlopers kan je gedurende het hele groeiseizoen afknippen en vers gebruiken. Knip nooit te diep in zodat je steeds nieuwe uitlopers verkrijgt.
Bewaren
Als u takjes wil drogen, knip ze dan vlak voor de bloei. Marjolein kan ook lange tijd bewaard worden in olijfolie zodat de smaak wordt opgenomen.
Gebruik
uitwendig
- desinfecterend
inhoud
- etherische olie
- looistoffen
- bitterstoffen
inwendig
- eetlustopwekkend
- krampwerend
- licht verteerbaar
- bevordert stofwisseling
- seksueel stimulerend
Keuken
Marjolein past werkt zeer goed bij soep, aardappelgerechten en is een typisch kruid op pizza's.
Marjolein bij aardappelgerechten
Ingrediënten :
- krielaardappelen
- 2 bosjes marjolein
- 50gr. zonnebloempitten
- 1 theelepel nigella
- peper & zout
Werkwijze :
snij de aardappelen en leg ze met het snijvlak naar beneden op een ingevette bakplaat. Bak ze 30min op 200°C in een voorverwarmde oven. Hak de marjolein fijn en meng deze met de andere kruiden en pitten. Wrijf het snijvlak van de aardappelen in met dit mengsel en ietwat olie waarna je ze nog 10 min in de oven zet. Als afwerking kan je nog licht bestrooien met marjolein.
Geneeskracht
Bij regelmatig of langdurig gebruik kunnen er nevenverschijnselen zoals misselijkheid, braakneigingen en hoofdpijn optreden. Omwille van zijn stimulerende werking naar de geslachtsorganen wordt het aangeraden slechts zeer matig gebruiken bij zwangere vrouwen.
aandoening | behandeling |
---|---|
krampen | ingrediënt bij eten/thee |
maag-spijsverteringsproblemen | ingrediënt bij eten/thee |
wonde | envelop |
Passiewijn
Huishouden
Doordat de geur bij gedroogde bladeren nog lange tijd aanwezig blijft wordt marjolein vaak gebruikt bij geurdoosjes, geurzakjes en droogboeketten.
Tuinontwerp
Marjolein wordt net zoals basilicum vooral uitgeplant in potten of bakken, en dit omwille van zijn matige wintervastheid.
Verwante soorten
Origanum x majoricum
Dit is een kruising tussen marjolein en oregano, die veel sterker en groter wordt dan beide. Vanwege zijn kruising is hij wel enkel via stek te vermeerderen. Ook moet hij in de zomer terug gesnoeid worden vanwege zijn sterke groei.