Marjolein

Geschiedenis 

Oorsprong

Vanuit zijn oorspronkelijke vindplaats in Noord-Afrika en de Arabische landen kwam marjolein, toen eerder bekend als majoraan terecht in het Middellands-Zeegebied. 

Egyptisch tijdperk

Bij de Egyptenaren werd marjolein voornamelijk gebruikt als desinfecterend middel bij wonden.

Grieks-Romeins tijdperk

Vanwege zijn gekende geneeskrachtige werking wordt marjolein al veelvuldig gebruikt en verwerkt. Het is in deze periode dat het kruid als afrodisiacum wordt toegevoegd aan rode wijn.

Naamgeving

Officiële benaming :
Familie : Lamiaceae
Lipbloemigen
Geslacht : Origanum
Soortnaam : majorana

Nederlandse benaming :
Marjolein

Volksbenaming : 
Majoraan

Kenmerken

kenmerken
hoogte 50cm
bloeitijdstip zomer
bloemkleur wit/roze/lila
blad eivormig grijs, behaard
inhoud etherische olie/looi-en bitterstoffen
geur sterk aromatisch
smaak sterk
groeiwijze meerjarig/niet winterhard

Vindplaats

Oorspronkelijk was marjolein, toen nog bekend onder de naam majoraan, te vinden in de Arabische landen.

Standplaats

Marjolein is een echt typisch kruid, dit wil zeggen, een zonnige, warm droge standplaats met een goed gedraineerde bodem is een ideaal

Teelt

zaaien :
Zaai marjolein in het vroege voorjaar binnenshuis in bakjes of vanaf mei in de volle grond. Doe steeds enkele zaadjes samen en bedek deze met een laagje aarde. In volle grond zaai je op een afstand 25 cm onderling van elkaar.

plantjes :
Marjolein is in de meeste tuincentra makkelijk terug te vinden. 

Onderhoud

Hou de bodem gedurende de groeiperiode goed onkruidvrij en los. Knip nooit te laag zodat de stengels goed kunnen uitlopen.

Oogst

De jonge malse uitlopers kan je gedurende het hele groeiseizoen afknippen en vers gebruiken. Knip nooit te diep in zodat je steeds nieuwe uitlopers verkrijgt. 

Bewaren

Als u takjes wil drogen, knip ze dan vlak voor de bloei. Marjolein kan ook lange tijd bewaard worden in olijfolie zodat de smaak wordt opgenomen.

Gebruik

uitwendig

  • desinfecterend

inhoud

  • etherische olie
  • looistoffen
  • bitterstoffen

inwendig

  • eetlustopwekkend
  • krampwerend
  • licht verteerbaar
  • bevordert stofwisseling
  • seksueel stimulerend

Keuken

Marjolein past werkt zeer goed bij soep, aardappelgerechten en is een typisch kruid op pizza's. 

Marjolein bij aardappelgerechten

Ingrediënten :

  • krielaardappelen
  • 2 bosjes marjolein
  • 50gr. zonnebloempitten
  • 1 theelepel nigella
  • peper & zout

Werkwijze :
snij de aardappelen en leg ze met het snijvlak naar beneden op een ingevette bakplaat. Bak ze 30min op 200°C in een voorverwarmde oven. Hak de marjolein fijn en meng deze met de andere kruiden en pitten. Wrijf het snijvlak van de aardappelen in met dit mengsel en ietwat olie waarna je ze nog 10 min in de oven zet. Als afwerking kan je nog licht bestrooien met marjolein. 

Geneeskracht

Bij regelmatig of langdurig gebruik kunnen er nevenverschijnselen zoals misselijkheid, braakneigingen en hoofdpijn optreden. Omwille van zijn stimulerende werking naar de geslachtsorganen wordt het aangeraden slechts zeer matig gebruiken bij zwangere vrouwen.

aandoening behandeling
krampen ingrediënt bij eten/thee
maag-spijsverteringsproblemen ingrediënt bij eten/thee
wonde envelop

Passiewijn

Huishouden

Doordat de geur bij gedroogde bladeren nog lange tijd aanwezig blijft wordt marjolein vaak gebruikt bij geurdoosjes, geurzakjes en droogboeketten. 

Tuinontwerp

Marjolein wordt net zoals basilicum vooral uitgeplant in potten of bakken, en dit omwille van zijn matige wintervastheid.

Verwante soorten

Origanum x majoricum 

Dit is een kruising tussen marjolein en oregano, die veel sterker en groter wordt dan beide. Vanwege zijn kruising is hij wel enkel via stek te vermeerderen. Ook moet hij in de zomer terug gesnoeid worden vanwege zijn sterke groei.