Kervel geneeskracht

Geschiedenis

Egyptisch tijdperk

Kervel is een oud genees-en keukenkruid, waarvan er in graf van Toetanchamon zaden zijn gevonden.

Romeins Rijk

Uit vele geschriften en verslagen is gebleken dat de Romeinen kervel als keukenkruid gebruikten omwille van zijn fijne smaak.

Middeleeuwen

Kervel wordt door de reizen van en naar de mediterrane gebieden meegenomen naar de noordelijkere streken.

Naamgeving

Officiële benamingen :
Familie : 
Geslacht : Antriscus
Soortnaam : cerefolium

Volksbenamingen

echte kervel

Kenmerken

kenmerken
hoogte 60cm
bloeitijdstip vroegvoorjaar tot midden zomer
bloemkleur witte bloemschermen
blad 2 a 3 x geveerd
inhoud isoanethol
geur anijsachtig zoet
smaak peterselie/anijs
groeiwijze éénjarig/bossig

bloei :
Als kervel doorschiet , komen er 45 cm. hoge stengels met witte bloemschermen tevoorschijn.

Vindplaats

Oorspronkelijk komt kervel uit het westen van Azië en de Kaukasus, van waaruit het zijn weg gevonden heeft naar de mediterrane gebieden. 

Standplaats

Kervel groeit het best in halfschaduw op een vochtige maar goed waterdoorlatende losse bodem. Er is weinig voeding nodig maar bij te lange droogte treedt het generatief stadium in, wat de smaak nadelig beïnvloedt. De bodemsoort maakt niet veel uit, maar het beste aroma verkrijg je op de eerder armere gronden. 

combinatieteelt positief 

Kervel tussen sla zal door zijn geur bladluizen en slakken weghouden.

Teelt

Al vanaf maart kunnen we kervel buiten uitzaaien in de volle grond, maar om de hoogste te spreiden kan je beter om de 2 weken een deel zaaien. Om zelf zaden te kunnen oogsten laat je enkele planten doorgroeien.  De ontkieming van kervel is zeer snel en vergelijkbaar met tuinkers, binnen twee weken heb je reeds een goede opkomst.
Kervel overwintert ook makkelijk binnen op de vensterbank. 

Onderhoud

Oogst

Kervelblaadjes smaken jong en versgeplukt het beste, zelf enkele weken na het zaaien kan je reeds een eerste oogst hebben.  Van één zaaisel kan je in goede omstandigheden driemaal oogsten. Oogst uw wervelblaadjes best alvorens de bloei eraan komt, want anders verliest het veel van zijn aroma.

Bewaren

Alleen invriezen wordt aangeraden als bewaarmethode, alle andere technieken zijn nadelig voor zowel smaak als geur.

Gebruik

uitwendig

  • eczeem
  • abces

kenmerken

  • veel vit.C
  • isoanethol

inwendig

  • nierfunctie
  • spijsvertering
  • bloedzuiverend 
  • reinigend
  • tonicum (koortsverhelpend)

Geneeskracht

Kervel bevat etherische oliën en bitterstoffen die een goede invloed hebben op de nierfunctie en de spijsvertering. Ook bij ontslakkingskuren en bloedzuivering kan kervel zeker helpen, mede hierdoor wordt het vaak aanzien als een 'vastenkruid' om het ganse lichaam te ontgiften. Aangezien kervel de transpiratie bevordert kan het ook als tonicum verwerkt en opgenomen worden.

aandoening behandeling
huidaandoening sap

Tuinontwerp

Kervel kan je perfect opkweken in bloembakken, dit maakt dat je het kruid steeds nabij hebt.

Aanleg

Zaai of plant van kervel steeds een grote hoeveelheid plantjes want éénmaal je de smaak graag hebt, heb je er veel van nodig. Optimaal is het om kervel inrijen te zaaien met een onderlinge afstand van 15 cm. Uitdunnen gedurende de teelt is niet nodig

Soorten

De meeste soorten kervel zijn van elkaar te onderscheiden door de vorm van het blad ( gekruld, glad, insnijding), en minder dan door een verschil in smaak of gebruik.