Kervel geneeskracht
Geschiedenis
Egyptisch tijdperk
Kervel is een oud genees-en keukenkruid, waarvan er in graf van Toetanchamon zaden zijn gevonden.
Romeins Rijk
Uit vele geschriften en verslagen is gebleken dat de Romeinen kervel als keukenkruid gebruikten omwille van zijn fijne smaak.
Middeleeuwen
Kervel wordt door de reizen van en naar de mediterrane gebieden meegenomen naar de noordelijkere streken.
Naamgeving
Officiële benamingen :
Familie :
Geslacht : Antriscus
Soortnaam : cerefolium
Volksbenamingen
echte kervel
Kenmerken
kenmerken | |
---|---|
hoogte | 60cm |
bloeitijdstip | vroegvoorjaar tot midden zomer |
bloemkleur | witte bloemschermen |
blad | 2 a 3 x geveerd |
inhoud | isoanethol |
geur | anijsachtig zoet |
smaak | peterselie/anijs |
groeiwijze | éénjarig/bossig |
bloei :
Als kervel doorschiet , komen er 45 cm. hoge stengels met witte bloemschermen tevoorschijn.
Vindplaats
Oorspronkelijk komt kervel uit het westen van Azië en de Kaukasus, van waaruit het zijn weg gevonden heeft naar de mediterrane gebieden.
Standplaats
Kervel groeit het best in halfschaduw op een vochtige maar goed waterdoorlatende losse bodem. Er is weinig voeding nodig maar bij te lange droogte treedt het generatief stadium in, wat de smaak nadelig beïnvloedt. De bodemsoort maakt niet veel uit, maar het beste aroma verkrijg je op de eerder armere gronden.
combinatieteelt positief
Kervel tussen sla zal door zijn geur bladluizen en slakken weghouden.
Teelt
Al vanaf maart kunnen we kervel buiten uitzaaien in de volle grond, maar om de hoogste te spreiden kan je beter om de 2 weken een deel zaaien. Om zelf zaden te kunnen oogsten laat je enkele planten doorgroeien. De ontkieming van kervel is zeer snel en vergelijkbaar met tuinkers, binnen twee weken heb je reeds een goede opkomst.
Kervel overwintert ook makkelijk binnen op de vensterbank.
Onderhoud
Oogst
Kervelblaadjes smaken jong en versgeplukt het beste, zelf enkele weken na het zaaien kan je reeds een eerste oogst hebben. Van één zaaisel kan je in goede omstandigheden driemaal oogsten. Oogst uw wervelblaadjes best alvorens de bloei eraan komt, want anders verliest het veel van zijn aroma.
Bewaren
Alleen invriezen wordt aangeraden als bewaarmethode, alle andere technieken zijn nadelig voor zowel smaak als geur.
Gebruik
uitwendig
- eczeem
- abces
kenmerken
- veel vit.C
- isoanethol
inwendig
- nierfunctie
- spijsvertering
- bloedzuiverend
- reinigend
- tonicum (koortsverhelpend)
Geneeskracht
Kervel bevat etherische oliën en bitterstoffen die een goede invloed hebben op de nierfunctie en de spijsvertering. Ook bij ontslakkingskuren en bloedzuivering kan kervel zeker helpen, mede hierdoor wordt het vaak aanzien als een 'vastenkruid' om het ganse lichaam te ontgiften. Aangezien kervel de transpiratie bevordert kan het ook als tonicum verwerkt en opgenomen worden.
aandoening | behandeling |
---|---|
huidaandoening | sap |
Tuinontwerp
Kervel kan je perfect opkweken in bloembakken, dit maakt dat je het kruid steeds nabij hebt.
Aanleg
Zaai of plant van kervel steeds een grote hoeveelheid plantjes want éénmaal je de smaak graag hebt, heb je er veel van nodig. Optimaal is het om kervel inrijen te zaaien met een onderlinge afstand van 15 cm. Uitdunnen gedurende de teelt is niet nodig
Soorten
De meeste soorten kervel zijn van elkaar te onderscheiden door de vorm van het blad ( gekruld, glad, insnijding), en minder dan door een verschil in smaak of gebruik.