Sleedoornpage Wild

Geschiedenis

1999

In 1999 staat de sleedoornpage vermeld op de rode lijst, wat wel zeggen dat de soort bedreigd is. 

De aanwezigheid van sleedoorn is belangrijk voor de aanwezigheid van de soort, maar volstaat niet voor de bescherming

2019

Vanaf dit jaartal zien we een uitbreiding in het leefgebied van de sleedoornpage. Er zijn waarnemingen in Nijlen, Lier, Kessel en Tremelo. Het zijn wat we noemen voorposten van het bestaande verspreidingsgebied, maar stelsel zien we een schaalvergroting van de soort. In dit jaar is er in Nederland een dramatische opkomst, terwijl het in Vlaanderen in de regio Zemst net zeer goed gaat.

2022

De soort staat niet langer  beschreven als bedreigd, maar wel als momenteel niet in gevaar.

Naamgeving

 

 

Officiële benaming :
Familie : 
Geslacht : Thecla
Soortnaam : betulae

Nederlandse benaming :

Duitse benaming :

Franse benaming :

Engelse benaming :

Volksbenaming :

 

Kenmerken

Rups

kenmerken
grootte
kleur
voeding
periode
kenmerken

Adult

kenmerken
grootte
kleur
voeding
periode
kenmerken

Voeding

In zowat iedere levensfase is de sleedoornpage afhankelijk van de sleedoorn. De eitjes worden er ontwikkeld en de rupsen vreten zich er van vol, alvorens in metamorfose te gaan. Ook de volwassen pages zoeken de sleedoorn op voor de honingdauw die de bladluizen produceren.  Deze honingdauw bevindt zich door de sapstroom meestal bovenaan op de scheuten, waardoor de vlinder zich vooral buiten het menselijk zicht beweegt.

Leefwijze

Vlucht : 

Rups :

 

Vindplaats

De sleedoornpage komt bijna enkel voor in de overgangsplaatsen van zand naar klei en veen, zoals in de Leemstreek. Vroeger was deze vlinder zeer regionaal gebonden, maar de laatste jaren zijn er ook waarnemingen in de Antwerpse Kempen en het Noorden van Vlaams-Brabant in België. Het is te snel om te concluderen dat hij zo opschuift naar zandgronden, de beweging van de sleedoornpage blijft afhangen van de uitbreiding van de sleedoorn zelf natuurlijk.

De sleedoornpage is in België te vinden in het zuiden van de provincies West-en Oost-Vlaanderen, het zuidoosten van Limburg en algemeen in Vlaams-Brabant.

Bij sleedoorn zelf is het belangrijk dat de planten niet te oud zijn en zeker zonnig georiënteerd staan.

Observatie

De aanwezigheid van sleedoornpage kan je het best in de winterperiode inventariseren. Soms zie je een groep mensen heel uitvoerig de sleedoorntakken onderzoeken. Zij zijn op zoek naar de witte eierpakketten die, nu de bladeren gevallen zijn, mits enige oefening waarneembaar zijn. Aangezien de sleedoorn niet algemeen voorkomt en de sleedoornpage al helemaal niet, is het het best om op deze gekende vliegplaatsen te gaan zoeken. Bij uitbreiding zal men vaak ook iets verder dan deze regio's observeren om zodoende hopelijk verdere verspreiding, met een bijkomend aangepaste bescherming te kunnen uitwerken.
De vlinder zelf wordt zelden gezien en dan is een zekere ervaring met locaties en gekende vliegperiodes zeker nodig.

Bedreiging

De bedreiging van de sleedoornpage heeft vooral te maken met een slecht beheer van de sleedoornstruwelen. Deze worden vaak slecht gesnoeid of plots omwille van overlast zonder nadenken verwijdert.

Bescherming

De sleedoornpage is een bedreigde en beschermde diersoort, wat dus ook wil zeggen dat sleedoornstruiken waarop eieren afgezet zijn, niet mogen verwijdert of onzorgvuldig gesnoeid mogen worden.

Tuinontwerp

Waardplanten

Zoals de naam al aangeeft is de sleedoorn de belangrijkste waardplant, maar ook andere leden van de Prunus-familie worden bezocht.

Sleedoorn

  • vindplaats eieren