Witloof

Witloof, ook wel het witte goud van België' hoort net zo sterk bij België en Brussel zoals spruiten, frietjes en bier. Langzaamaan door geëvolueerde teeltwijzen is de teelt van deze groente minder zichtbaar in het landschap. Daar waar vroeger de karakteristieke witloof-golfplaten met een kacheltje ernaast overal rond Brussel op de leemakkers opvallend aanwezig, wordt witloof nu geforceerd in koelcellen op een watercirculatiesysteem, de zogenaamde hydrocultuur.
De afzetmarkt van witloof is beperkt door de eigen nationale gastronomie. Zo passen de bittere bladeren enigszins in de Italiaanse en Zwitserse gerechten, en raakt het ook stapsgewijs geliefd in Amerika. Nieuwere teelten en soorten zoals baby-leaf ( baby witloof), rood witloof en zomers witloof raken ingeburgerd en zorgen voor een nieuwe verkoop. 

 

Geschiedenis

1830

Over de ontdekking van witloof doen er twee verhalen de ronde, waarvan het eerste het meest betrouwbaar wordt geacht. In 1830, de periode van de Belgische opstand tegen het regime van koning Willem I, had een man in Schaarbeek uit angst zijn chicoreiwortels bedekt met aarde. Toen de situatie langzaam veiliger werd, keerde hij naar huis weer, om daar te ontdekken dat er witte malse bladeren uit de wortels waren ontsproten. 
Het tweede verhaal, wat dan zeker in België als geuzenverhaal wordt gebruikt, vertoont vele gelijkenissen, behalve dan dat de man zijn wortelen verstopte uit schrik voor de belastingscontroleur. 

Wit Loof
from Belgium
with love

Naamgeving

Volksbenamingen :
Kapucijnerbaard :
Het eerste witloof bestond eerder uit losse slierten in plaats van volle stevige kroppen en waren vergelijkbaard met de baard van Kapucijnen.

Teelt

Grondteelt

Vanaf mei kan je zaaien op rijen met een rijafstand van 30 cm en laat de planten rustig groeien tot oktober. Tussen oktober en november gaan we de wortelen rooien om hiervan een week later het loof af te snijden. Dit doe je op een 2 cm. van de wortelkraag en vraagt wel enige kennis en ervaring. 
De witte loof blaadjes gaan we verkrijgen door de wortels in te tafelen in een kuil ( één spade diep), en ze vervolgens te bedekken met laag grond. Het volgende voorjaar zullen onder deze grond witte stevige kroppen zichtbaar zijn. 

Binnenhuisteelt

Dit is eigenlijk een kleinere versie van de grondteelt, waarbij de teelt van de wortels gelijk loopt maar het forceren zelf binnenshuis kan.

  1. Plant de wortels in maart in een pot met compost en zorg ervoor dat het groeipunt net boven komt.
  2. Bedek deze pot met folie of andere pot om al het licht buiten te houden.
  3. Laat alles 3à4 weken binnenshuis staan bij een temperatuur van 10°C (zolder/bijkeuken)
  4. Hou de wortels steeds vochtig
  5. Oogst de krop en laat de wortelen rusten
  6. Mogelijk herhaalt het proces zich nogmaals

 

Soorten

Chicorium intybus 'Foliosum'
Deze variëteit van suikerij wordt geteeld om de wortels te branden, waardoor men een koffiesurrogaat gaat verkrijgen.