Saffraan

Echte saffraan was, is en zal waarschijnlijk nog lange tijd het kostbaarste kruid ter wereld zijn.  Deze hoge prijs is het gevolg van het feit dat men soms tot 400,000 stempels nodig heeft voor 1 kg. saffraan.

Geschiedenis

5de eeuw voor Christus

Door de Moren wordt saffraan vanuit het Oosten naar Spanje gebracht. Tijdens deze periode wordt het kruid vooral als cosmetisch middel ( make-up) toegepast. 

Naamgeving

Kenmerken

kenmerken
hoogte 8cm.
bloeitijdstip 09-11
bloemkleur paarsblauw
blad grasachtig
inhoud etherische olie/bitterstof/kleurstof
geur
smaak
groeiwijze bloembol

Vindplaats

Oorspronkelijk komt saffraan in het wil voor in Voor-Azië, maar momenteel is het enkel en alleen in kwekerijen te vinden.

Standplaats

Zoals iedere bloembol moet de bodem goed humusrijk zijn en voldoende waterdoorlatend. Om een goede oogst te krijgen plant je best op een zonnige, warme plaats.

Teelt

Koop een plantje in het voorjaar of om het goedkoper te houden bestel dan enkele bolletjes en plant deze in de herfst, maar dan wel in een kuip of pot op een vorstvrije plaats. Plant de bollen zo dat ze net met een puntje boven de grond uitkomen. In het eerste jaar verschijnen de blaadjes die tot de zomer zichtbaar blijven. Bij het verpotten van de bollen kan je de broedknolletjes wegnemen en nieuwe planten telen.

Onderhoud

Hou zeker in de rustperiodes de bol steeds droog, en begin met water geven pas vanaf september wanneer je de bloei wilt activeren.  Hou de potten steeds vorstvrij, maar een beetje kan geen kwaad en is beter dan teveel warmte.

In de tuin uitgeplante bollen moet je steeds afdekken met mulchmateriaal of twijgen.
Om de bollen krachtig te houden is het aangeraden ze om de 3 à 5 jaar te verplanten en te scheuren van elkaar.

Oogst

Oogst de in drieën gedeelde, roodoranje stempels wanneer ze voldoende ontwikkelt zijn.

Bewaren

Bewaar de gedroogde stempels in een goed afsluitbaar glazen potje, waarna je ze kan vermalen in een vijzel tot poeder. 

Gebruik

Wees er steeds waakzaam op dat saffraan in te hoge dosis erg giftig kan zijn.

uitwendig

kenmerken

  • kleursof
  • afrodisiacum

inwendig

Keuken

Dit kruid geeft vele gerechten zoals rijstgerechten een mooie gele kleur en een aparte smaak die ook sauzen en gebakjes een fijne toets meegeeft. Gebruik saffraan wel spaarzaam vanwege de moeilijke oogst maar ook vanwege het feit dat alles anders snel te bitter wordt. 

Geneeskracht

Saffraan werkt hartversterkend, helpt bij bloedarmoede en zal uitputtingsverschijnselen tegengaan. In zijn herkomstgebied wordt het nog steeds gebruikt als afrodisiacum.

Binnen de homeopathie wordt saffraan ingezet als humeurbevorderend tegen depressie en ter kalmering.

Tegen menstruatieklachten kan saffraan helpen, maar als de aanbellen dosis overschreden werkt kan de werkzame stof afdrijvend werken.

Aandoening Behandeling
bloedarmoede/hart
uitputting
menstruatieklachten

Meer info

Uitstappen

België