Citroenkruid

Geschiedenis

11de eeuw

Citroenkruid wordt door monniken vanuit West-Azië naar Europa gebracht en wordt belangrijk binnen de kloostertuinen

14de eeuw

Het kruid wordt als bestrijdingsmiddel tegen de pest gebruikt.

Naamgeving

Officiële benaming :
Familie :
Geslacht : Artemisia
Soortnaam : abrotanum

Nederlandse benaming :
citroenkruid

Duitse benaming :

Franse benaming :

Engelse benaming :

Volksbenaming :

Kenmerken

kenmerken
hoogte 60-100 cm
bloeitijdstip 06-10
bloemkleur bleekgeel
blad fijngevederd grijsgroen/fijn pluimachtig blad
inhoud etherische olie/looi-en bitterstoffen
geur citroen
smaak bitter/citrus
groeiwijze

bloei :
In Midden-Europa komt dit kruid bijna nooit tot bloei

Vindplaats

De herkomst van citroenkruid is West-Azië en dan voornamelijk in Oost-Turkije en Perzië.

Standplaats

Citroenkruid groeit bijna overal, maar om volop van de geur te kunnen genieten is een warme en zonnige plaats nodig. Een goede waterdoorlatende bodem is nodig, en ideaal is een kalkhoudende zanderige grond.

Teelt

Citroenkruid is niet als zaad te verkrijgen, dus je zal een plantje moeten kopen, of proberen aan een stek te geraken. Ook het scheuren van grote exemplaren is doenbaar en zorgt voor verjonging. Voor het stekken is het aangewezen om zomerstekken te nemen.

Onderhoud

Zoals alle kruiden blijft deze plant goed vertakt en laag wanneer er regelmatig geoogst wordt. Verhoute stengels kan je in het voorjaar terug snoeien. Slechts alleen bij erg lange en koude winters is het beter de plant te beschermen, maar dan nog zal slechts een deel stuk gevroren zijn.

De takken van citroenkruid kunnen bij andere planten gestrooid worden, wanneer deze erg te lijden hebben van insectenplagen.

Oogst

Gedurende de hele zomer kan je de zachte scheuten oogsten .

Bewaren

Wanneer je de stengels wenst te drogen kan je in de zomer ganse takken afknippen om deze ondersteboven te hangen. Indien deze takken gehouden worden in goed afsluitbare potten op een donkere plaats zijn ze langere tijd houdbaar.

Gebruik

Smaak

  • bitter
  • citrus-achtig
  • zeer aromatisch

Gebruik

  • blaadjes (vers/gedroogd)

Gerechten

  • vis-gerechten
  • vet vlees gerechten (gans/varken)
  • sausen
  • salades
  • kwark/mayonaise 

Keuken

Citroenkruid werkt lustopwekkend en wordt dan ook vaak gebruikt bij voorgerechten, maar ook als kruid bij vette sausen, salades en gebraad. Omwille van zijn intense smaak is het aangeraden om met mate te gebruiken. Bij bittere salades geeft citroenkruid een fijnere zure smaak, bij drankjes op basis van alsem past dit kruid zeer goed als afwerking.

Verzorging

Een vette huid kan je behandelen door te reinigen met water waaraan citroenkruid is toegevoegd.

Tuinontwerp

Een zonnige groeiplaats temidden van humusrijke grond is noodzakelijk.

Aanleg

Soorten

Fijnbladig citroenkruid

Verwante soorten

  • Alsem
  • Bijvoet
  • Boomalsem
  • Kamferalsem