Kervel eetbaar

Geschiedenis

Oorsprong

Vanuit West-Azië is kervel de wijde wereld doorgetrokken waardoor het nu een zeer algemeen kruid is.

Egyptisch tijdperk

Kervel is een oud genees-en keukenkruid, waarvan er in graf van Toetanchamon zaden zijn gevonden.

Romeins Rijk

Uit vele geschriften en verslagen is gebleken dat de Romeinen kervel als keukenkruid gebruikten omwille van zijn fijne smaak.

Middeleeuwen

Kervel wordt door de reizen van en naar de mediterrane gebieden meegenomen naar de noordelijkere streken.

Naamgeving

Officiële benamingen :
Familie : 
Schermbloemigen
Geslacht : Antriscus
Soortnaam : cerefolium

Volksbenamingen

echte kervel

Kenmerken

kenmerken
hoogte 60cm met bloemstengels/ plantjes blijven klein
bloeitijdstip vroegvoorjaar tot midden zomer
bloemkleur witte bloemschermen
blad 2 a 3 x geveerd/lichtgroen/peterselie-achtig
inhoud isoanethol
geur anijsachtig zoet/zacht
smaak peterselie/anijs
groeiwijze éénjarig/bossig

groeiwijze :
Een éénjarig klein plantje dat vaak verwisseld wordt met peterselie. De lange bloemstelen geven kervel wel een zekere hoogte.

bloei :
Als kervel doorschiet , komen er 45 cm. hoge stengels met witte bloemschermen tevoorschijn.

Vindplaats

Oorspronkelijk komt kervel uit het westen van Azië en de Kaukasus, van waaruit het zijn weg gevonden heeft naar de mediterrane gebieden. 

Standplaats

Kervel groeit het best in halfschaduw op een vochtige maar goed waterdoorlatende losse bodem. Er is weinig voeding nodig maar bij te lange droogte treedt het generatief stadium in, wat de smaak nadelig beïnvloedt. De bodemsoort maakt niet veel uit, maar het beste aroma verkrijg je op de eerder armere gronden. 

combinatieteelt positief 

Kervel tussen sla zal door zijn geur bladluizen en slakken weghouden.

Teelt

Al vanaf de herfst tot maart kunnen we kervel buiten uitzaaien in de volle grond, maar om de hoogste te spreiden kan je beter om de 2 weken een deel zaaien. Om zelf zaden te kunnen oogsten laat je enkele planten doorgroeien.  De ontkieming van kervel is zeer snel en vergelijkbaar met tuinkers, binnen twee weken heb je reeds een goede opkomst.
Kervel overwintert ook makkelijk binnen op de vensterbank. 
Wanneer je kervel als winterteelt opkweekt lukt het beter in een koude of de serre. 

Onderhoud

Oogst

Kervelblaadjes smaken jong en vers geplukt het beste, zelf enkele weken na het zaaien kan je reeds een eerste oogst hebben.  Van één zaaisel kan je in goede omstandigheden driemaal oogsten. Oogst uw kervelblaadjes best alvorens de bloei eraan komt, alhoewel de bloei bij kervel vrij uitzonderlijk de smaak weinig negatief beïnvloedt. 

Bewaren

Alleen invriezen wordt aangeraden als bewaarmethode, alle andere technieken zijn nadelig voor zowel smaak als geur.

Gebruik

Omwille van een grote hoeveelheid vitamine C is kervel een perfect voorjaarskruid na de koude wintermaanden.

Smaak

  • anijsachtig
  • zoet
  • blijft zacht

Gebruik

  • steeltjes
  • blad

Gerechten

  • soep
  • schaaldieren

Keuken

De bijnaam 'soepkruid' is veel betekenend voor kervel aangezien het onvervangbaar is bij de eerste soepen van het jaar. Kervel is een onderdeel van de gekende 'Franfurter groene saus' en smaakt heerlijk bij zowel vis-als eigerechten, maar is ook lekker rauw bij tomaten en kaas. Voeg kervel wel steeds op het einde toe, zodat smaak en geur goed behouden blijft.
Hou er wel rekening mee dat je van kervel in vergelijking met vele andere kruiden veel nodig hebt om de smaak te proeven.

kervelroomsoep

Laat 40 gram boter smelten en voeg 30 gram bloem toe terwijl het aangaven blijft verdergaan. Giet 250 ml melk en 500ml groentebouillon scheutgewijs erbij en laat alles 10 minuutjes zacht koken. Vermeng 100gram fijngehakte kervel met 100 gram crème fraîche en roer dit door de soep. Breng alles op smaak met peper en zout, of desgewenst een beetje suiker. Garneer alles met enkele blaadjes kervel zodat je kan serveren.

Tuinontwerp

Kervel kan je perfect opkweken in bloembakken, dit maakt dat je het kruid steeds nabij hebt. Voorzie wel steeds een vochtige ondergrond.

Aanleg

Zaai of plant van kervel steeds een grote hoeveelheid plantjes want éénmaal je de smaak graag hebt, heb je er veel van nodig. Optimaal is het om kervel inrijen te zaaien met een onderlinge afstand van 15 cm. Uitdunnen gedurende de teelt is niet nodig

Soorten

De meeste soorten kervel zijn van elkaar te onderscheiden door de vorm van het blad ( gekruld, glad, insnijding), en minder dan door een verschil in smaak of gebruik.

Verwante soorten