Vliegen

Geschiedenis

Oudheid

Middeleeuwen

Naamgeving

 

 

Officiële benaming :
Familie :
Geslacht :
Soortnaam :

Nederlandse benaming :

Duitse benaming :

Franse benaming :

Engelse benaming :

Volksbenaming :

 

Kenmerken

Larve

kenmerken
grootte
kleur
voeding
periode
kenmerken

Adult

kenmerken
grootte
kleur
voeding
periode
kenmerken

Leefwijze

Vlucht

Vliegen vliegen meestal rond zonder een echt doel, ze gaan niet bewust hun geur of zicht achterna op zoek naar een schuilplaats of eten. Wanneer een vlieg op een bepaalde plaats terecht komt heeft dit meer te maken met toeval in de vliegroute dan met een doelbewuste actie. 
Vliegen beschikken over zowel een kort-als een langetermijngeheugen, maar dit beperkt zich tot het effectieve leven en overleven, het onthouden van een vliegroute hoort daar niet bij. De hersenen van vliegen zijn echt minuscuul en bevatten maar een honderdduizendtal neuronen. Dit betekent echter niet dat we vliegen kunnen labelen als domme dieren, want verhoudingsgewijs zit het wel goed tussen de hersenmassa en het lichaamsgewicht. Behalve hun hersenen gebruiken vliegende insecten vooral de sensoren op hun vleugels en lichaam om te reageren op veranderingen. Zo zijn ze in staat om via deze sensoren licht, geuren en luchtverplaatsingen te detecteren.   

Alle informatie van deze senoren wordt doorgestuurd naar de hersenen, van waaruit de spieren worden geactiveerd. Uit onderzoeken blijkt dat een vlieg binnen de 20 milliseconden kan overgaan van detectie tot actie.
Instinctief gaan vliegen steeds op zoek naar natuurlijk licht, maar door de facetogen is het onmogelijk scherp te kijken, waardoor een vlieg niet opmerkt wat een raam is. Ook doordat vensterglas UVB tegen houdt maar UVA doorlaat, 2 stralen die vliegen kunnen onderscheiden raken vliegen gedesoriënteerd. 

Vliegen binnenshuis

Zeker in de zomerperiode komt het wel eens voor, dat onze keuken en leefruimte plots vol met vliegen blijkt te zitten. Wanneer het dan een dikke bromvlieg is kan het ontzettend storen. Vliegen hebben in de meeste gevallen jouw huis zonder doel gekozen, meestal lag er een open raam of deur gewoon op hun vliegroute. Zonder de dieren te willen schofferen, want ze beschikken wel zeker over een hoge intelligentie en reactievermogen , zijn ze toch niet in staat om dan weer eigenhandig weer buiten te geraken.   

Stel nu dat een vlieg binnen zit en naar buiten wilt geraken dan zal ze steeds de zon als oriëntatiepunt nemen om naartoe te vliegen. Wanneer ze hierbij een raam tegenkomt zal ze er blijven tegen botsen en niet beseffen dat er misschien een meter verder een deur opstaat. Belangrijk hierbij is om dus de vlieg zachtjes naar buiten te begeleiden of de rolluiken/gordijnen te sluiten behalve bij de open deur of raam.

Observatie

Bedreiging

Bescherming

Tuinontwerp

Waardplanten