Laurier
Laurier of ook wel keukenlaurier behoort tot de gekende Mediterraanse kruiden. Deze compacte groene plant kan een struikje worden in een pot of de kruidentuin, maar even goed een grote struik van wel honderd jaar oud.
Geschiedenis
Grieks tijdperk
De laurier is al sinds de oudheid het symbool voor Apollo, maar is in het heden nog steeds het nationaal symbool van Griekenland
Plantlore
Laurier staat al vanuit de oudheid bekend als symbool voor zege en erkenning voor een prestatie of overwinning. De uitdrukking ' een lauwerkrans verdienen' is een afgeleide van de traditie om winnaars, veldheren en kunstenaars een laurierkrans te geven.
Nationaal symbool :
Laurier is het nationaal symbool van Griekenland en dit gebruik is terug te brengen tot de oudheid.
Sport :
Bij de eerste Olympische Spelen werd laurier verwerkt in een lauwerkrans op het hoofd van de winnaar geplaatst.
Kunst/literatuur :
Ook op graven van verscheidde kunstenaars wordt laurier getoond als teken voor roem.
Mythes/Legenden :
Laurier staat symbool voor de overwinning en roem als eerbetoon aan de god Apollo. Deze was de god van het evenwicht, de kunst, cultuur, licht, reiniging en geneeskunde.
Naamgeving
Officiële benaming :
Familie : Lauraceae
Geslacht : Laurus
Soortnaam : nobilis
Nederlandse naam :
Laurier
Duitse naam :
Franse naam :
Engelse naam :
Kenmerken
kenmerken | Prijs |
---|---|
hoogte | tot 10 m hoog |
bloeitijdstip | zelden/ mei |
bloemkleur | kleine witte bloemen |
blad | leerachtig/glanzend/aan de rand gewelfd |
inhoud | looi-en bitterstoffen/ veel etherische olie |
geur | |
smaak | |
groeiwijze | groenblijvende struik |
Bladeren :
De bladeren zijn groenblijvend en langwerpig eirond. De rand is gaaf maar licht gewelfd, de bovenzijde is leerachtig glanzend terwijl de onderzijde eerder dof en lichtgroen is.
Bloemen :
De tweehuizige bloemen zijn in geelwitte crèmekleurige schermen in de bovenste bladoksels geplaatst. In de herfst verschijnen er soms bessen.
Vruchten :
De éénzadige vruchten zijn zo groot als een kers, eerst groen maar later zwart glanzend van kleur.
Vindplaats
Laurier was oorspronkelijk te vinden in Voor-Azië, maar is momenteel te vinden in het ganse Middellandse-Zeegebied. Op de Canarische eilanden zijn er nog echte grote laurierbossen te vinden.
Standplaats
Dit kruid heeft een voedzame humusrijke bodem nodig en moet omwille zijn vorstgevoeligheid beschut staan tegen de wind. Maar een zonnige plaats is niet noodzakelijk en mag ook eerder halfschaduw zijn.
Teelt
Het makkelijkst is het om één of meerdere plantjes te kopen, of deze van uit de tuin van kennis te vermeerderen door stek.
Stekken :
Onderhoud
Laurier vraagt heel veel voedingstoffen en aangezien een groot deel van laurier in potten of kuipen staat is er zeker hier waakzaamheid bij geboden. Een korte droogteperiode is geen probleem, een langere natte periode met stilstaand water is dit echter wel. Zeker planten die in kuip staan zijn extra vorstgevoelig en moeten binnen (tussen 1 en 5°C) in een ruimte met licht overwinteren. Zeker opletten wanneer de plant in het voorjaar binnenshuis al scheuten vormt, op die moment kan late lentenachtvorst veel schade veroorzaken.
Snoeien van laurier kan het best na de laatste nachtvorst in het voorjaar, de snoeimethodes zijn heel ruim, zo kunnen vormen van pyramide, hoogstam makkelijk gecreëerd worden. Dit is echter niet noodzakelijk, aangezien zelfs zonder snoei laurier een mooie volle compacte plant blijft
Oogst
Best is het om laurier steeds vers te gebruiken, en daarbij vooral de tweejarige, iets donkere, blaadjes te gebruiken. De jonge blaadjes bevatten nog te weinig stoffen en aroma, terwijl gedroogde laurier reeds teveel aroma verloren heeft.
De vruchten kan je best in de periode juli-augustus oogsten en in de schaduw laten drogen.
Bewaren
Gebruik
Laurierolie wordt bekomen door de vruchten te persen of te smelten.
inwendig
- eetlustopwekkend
- urinedrijvend
inhoud
- looistoffen
- bitterstoffen
- vetzuren : laurinezuur, oleïnezuur, palmitinezuur, linoleenzuur
- etherische olie (1%) : cineol, pineen
- phytosterine
- laurylalcohol
uitwendig
- bloedcirculatie
- huidprikkelen
Keuken
Het blad van een laurier wordt vaak gebruikt voor het op smaak brengen van sausen, schotels en vlees-of visgerechten. Hierbij gaan we de bladeren zonder steel toevoegen bij de bereiding maar worden ze het serveren verwijdert. Kazen of olijven die ingelegd zijn met laurier bevatten een zeer aparte smaak.
Geneeskracht
De olie van laurier heeft een goede werking bij verstuikingen zwellingen. Hierbij wordt de plaats ingewreven waardoor de klachten snel afnemen. Uit de vruchten wordt er ook een zalf bereidt die zeer goed werkt tegen reuma.
Tuinontwerp
Laurier is een prachtige plant die heel snel een zuiders mediterraan sfeertje aan de tuin kan geven. Net hierom is ook aan te raden deze met andere kruiden uit die regio te combineren. Daar laurier vaak in potten geteeld wordt is het het mooist hem samen met andere wintergevoelige kruiden te groeperen of bijvoorbeeld op een hoek van een haag met rozemarijn.