Okra eetbaar

Okra raakt langzaam ook in onze streken bekend, omwille van de fijne specifieke smaak. Bij de meesten draait de teelt van okra vaak uit op een ontgoocheling door de vrij moeilijke opkweek van de zaden.

Geschiedenis

16de eeuw

Door de komst van Afrikaanse slaven raakt okra vanuit Ethiopië tot in Centraal- en Zuid-Amerika verzeilt.  

 

Naamgeving

Officiële benaming :
Familie : Malvaceae
Verschillende soorten van deze familie zoals heemst, krulmalva, kaasjeskruid en heemst worden om dezelfde redenen geteeld en gebruikt.
Geslacht : Abelmoschus
Soortnaam : esculentus

Nederlandse benaming :

Duitse benaming :

Franse benaming :

Engelse benaming :

Volksbenaming :

Plantlore

Volksgeloof

 

Plaatsnamen

 

Symboliek

Kenmerken

kenmerken
hoogte
bloeitijdstip
bloemkleur
blad
inhoud
geur
smaak

bloeiwijze :

blad :

groeiwijze :

Vindplaats

Vanuit Ethiopië raakt okra tot over de ganse wereld bekend van India tot in Centraal-Amerika. Belangrijk hierbij is dat het steeds om een gelijkaardig warm klimaat gaat.

Standplaats

Alle leden van de malva-familie groeien uitstekend in ons klimaat. 

Combinatieteelt positief

 

Combinatieteelt negatief

 

Teelt

zaaien :

Okra wenst vanaf de start direct een erg warm klimaat met veel licht en zon, het heeft dus weinig zin om al vanaf te beginnen zaaien. Het beste is om ten vroegste midden mei de zaden op te kweken en dit bij temperaturen die steeds boven de 20°C blijven. Om de zaden makkelijk te laten kiemen kan je ze een nachtje laten weken in een kommetje met lauw water.

Onderhoud

Behoud steeds een warm zonnig klimaat, indien dit achterwege blijft zal okra snel tot bloei komen terwijl de plant zelf onvoldoende ontwikkelt is.

Oogst

 

Bewaren

 

Gebruik

uitwendig

inhoud

inwendig

Geneeskracht

aandoening behandeling

Inhoud

Verzorging

 

Huishouden

 

Tuinontwerp

 

Aanleg

 

Insecten

 

Soorten

 

Verwante soorten

 

Meer info

Bezoeken :

 

Boeken :

 

Sites :