Okra eetbaar
Okra raakt langzaam ook in onze streken bekend, omwille van de fijne specifieke smaak. Bij de meesten draait de teelt van okra vaak uit op een ontgoocheling door de vrij moeilijke opkweek van de zaden.
Geschiedenis
16de eeuw
Door de komst van Afrikaanse slaven raakt okra vanuit Ethiopië tot in Centraal- en Zuid-Amerika verzeilt.
Naamgeving
Officiële benaming :
Familie : Malvaceae
Verschillende soorten van deze familie zoals heemst, krulmalva, kaasjeskruid en heemst worden om dezelfde redenen geteeld en gebruikt.
Geslacht : Abelmoschus
Soortnaam : esculentus
Nederlandse benaming :
Duitse benaming :
Franse benaming :
Engelse benaming :
Volksbenaming :
Plantlore
Volksgeloof
Plaatsnamen
Symboliek
Kenmerken
kenmerken | |
---|---|
hoogte | |
bloeitijdstip | |
bloemkleur | |
blad | |
inhoud | |
geur | |
smaak |
bloeiwijze :
blad :
groeiwijze :
Vindplaats
Vanuit Ethiopië raakt okra tot over de ganse wereld bekend van India tot in Centraal-Amerika. Belangrijk hierbij is dat het steeds om een gelijkaardig warm klimaat gaat.
Standplaats
Alle leden van de malva-familie groeien uitstekend in ons klimaat.
Combinatieteelt positief
Combinatieteelt negatief
Teelt
zaaien :
Okra wenst vanaf de start direct een erg warm klimaat met veel licht en zon, het heeft dus weinig zin om al vanaf te beginnen zaaien. Het beste is om ten vroegste midden mei de zaden op te kweken en dit bij temperaturen die steeds boven de 20°C blijven. Om de zaden makkelijk te laten kiemen kan je ze een nachtje laten weken in een kommetje met lauw water.
Onderhoud
Behoud steeds een warm zonnig klimaat, indien dit achterwege blijft zal okra snel tot bloei komen terwijl de plant zelf onvoldoende ontwikkelt is.
Oogst
Bewaren
Gebruik
uitwendig
inhoud
inwendig
Geneeskracht
aandoening | behandeling |
---|---|
Inhoud
Verzorging
Huishouden
Tuinontwerp
Aanleg
Insecten
Soorten
Verwante soorten
Meer info
Bezoeken :
Boeken :
Sites :